• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ανεβάζει ρυθμούς η Ολυμπιακή ομάδα
27/05/2020 11:07

Από τις 4 Μαΐου ξεκίνησε η επάνοδος στις προπονήσεις των αθλητών της Κυπριακής Ολυμπιακής ομάδας, μετά από δύο περίπου μήνες περιοριστικών μέτρων, που λήφθηκαν από την κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Η λίστα αθλητών της ΚΟΕ που στάλθηκε από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή προς τους κυβερνητικούς φορείς την περίοδο της καραντίνας και οι αθλητές του Σχεδιασμού Υψηλής Επίδοσης του ΚΟΑ, μπόρεσαν από τις αρχές Μαΐου -τηρώντας τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής- να επανέλθουν στα γήπεδα.
Η ακύρωση ή αναβολή όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων, με αποκορύφωμα την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» για έναν χρόνο, αλλάζει παντελώς την εικόνα της προετοιμασίας των αθλητών της Ολυμπιακής ομάδας της Κύπρου, αφού πλέον οι αθλητές μας είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης, θέτοντας ταυτόχρονα νέα κίνητρα για το προσεχές διάστημα.
Αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας μίλησαν στο Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για το πώς τους βρίσκει η επάνοδος στις προπονήσεις και για τους νέους στόχους που έχουν για το 2020.
Ο γυμναστής Μάριος Γεωργίου προπονείται καθημερινά στο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό. «Αν και άργησα λίγο να επιστρέψω στις προπονήσεις, πλέον νιώθω τέλεια! Εντάξει, όχι σωματικά, αφού είμαι ακόμη πίσω σε φυσική κατάσταση, αλλά ψυχολογικά είμαι πολύ καλά!». Όσο για τους στόχους, λέει: «Έβαλα προσωπικούς στόχους. Θέλω να ξεπεράσω το σημείο όπου βρισκόμουν και να βελτιωθώ πολύ. Και του χρόνου στους Ολυμπιακούς θα είμαι πολύ πιο έτοιμος».
Στη θάλασσα της Λεμεσού επέστρεψαν από τις 4 Μαΐου οι δύο ιστιοπλόοι μας, που βρίσκονται στην Κύπρο, ο Ανδρέας Καριόλου (RS:X) και η Μαριλένα Μακρή (Laser). «Κάνουμε σχεδόν κανονική προπόνηση. Με λιγότερη όμως ένταση, διότι αν και προπονούμασταν σπίτι, στη θάλασσα είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που επιβαρύνεται το σώμα», μας λέει ο Ανδρέας Καριόλου, που συμπλήρωσε: «Και δεν την γλύτωσα είναι η αλήθεια, αφού έχω ένα θέμα με τη μέση μου τώρα και το δουλεύω. Γυμναστήριο δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη. Ο επόμενος μας αγώνας προς το παρόν είναι το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Αθήνα». Ο ιστιοπλόος μας στο Τόκιο θα γίνει ο πρώτος Κύπριος με πέντε Ολυμπιακές συμμετοχές.
Η Μαριλένα Μακρή, η οποία προκρίθηκε πέρσι στους Ολυμπιακούς στην ηλικία των 16 ετών, τόνισε: «Πάμε κάθε μέρα στη θάλασσα και κάνω και γυμναστική στο πάρκο, σε ανοικτό χώρο. Νιώθω δυνατή και η προετοιμασία πάει καλά. Η θάλασσα ήταν κάτι που μου έλειψε. Έκανα 37 μέρες μακριά, και νιώθω πολύ χαρούμενη που επέστρεψα. Η αναβολή θα με βοηθήσει στο τέλος, αφού θα είμαι πιο έμπειρη το 2021 και πιο δυνατή σωματικά και ψυχολογικά».
Ο Παύλος Κοντίδης (Laser), από το Σπλιτ της Κροατίας όπου βρίσκεται, μας είπε: «Επέστρεψα εδώ και μερικές εβδομάδες στη θάλασσα και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζομαι κάτι άλλο. Τον Μάρτιο και Απρίλιο ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα εδώ σε σχέση με την Κύπρο, αφού δεν υπήρχαν τόσο αυστηροί περιορισμοί. Τώρα, είναι λες και επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Άνοιξαν γυμναστήρια, κομμωτήρια και καταστήματα». Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του 2012 μίλησε και για την επιστροφή του στην Κύπρο: «Πεθύμησα την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Δεν ήθελα όμως να έρθω τώρα, με την κατάσταση όπως είναι. Προτίμησα να αποφύγω τα αεροδρόμια. Περιμένω να ανοίξουν τα αεροδρόμια και να μην είναι υποχρεωτική η καραντίνα δύο εβδομάδων, ελπίζω τον Ιούνιο». Όσο για την επιστροφή του στο Νο1 του κόσμου στα Laser και αν αυτό λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του προσδίδει πίεση ή ώθηση: «Δεν θα πω ότι μου φέρνει πίεση, αφού υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αθλητές που μπορούν να πετύχουν κάτι υψηλό. Η παγκόσμια κατάταξη είναι απλά όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων δύο χρόνων σε ένα πίνακα. Κανείς δεν θα θυμάται ποιος ήταν πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά ποιος πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς»!
Όλη την Κύπρο «οργώνει» από τις 4 Μαΐου η ποδηλάτρια μας Άντρη Χριστοφόρου: «Την πρώτη μέρα που μας επιτράπηκε η προπόνηση, από τη χαρά μου έκανα έξι ώρες ποδήλατο! Από τότε έχουμε πάει σε όλα τα μέρη που πεθύμησα, όπως τον Μαχαιρά στο βουνό και παραλιακά στο Ζύγι, όπου μου αρέσει να βλέπω τη θάλασσα. Τις πρώτες εβδομάδες ήταν πιο ελεύθερο το πρόγραμμα, τώρα όμως βάζουμε πιο στοχευμένα ώρες, κάτι σαν επανεκκίνηση», είπε η Χριστοφόρου, η οποία προκρίθηκε στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου του «Τόκιο 2020». Για τη συνέχεια, περιμένει την επάνοδο στους αγώνες: «Στην ποδηλασία ευτυχώς φαίνεται ότι θα έχουμε γεμάτη χρονιά. Η Παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε το καλεντάρι, το οποίο γεμάτο από την 1η Αυγούστου και μετά, με τα παγκόσμια κύπελλα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελβετία. Έτσι, αλλάξαμε για φέτος το μεγάλο στόχο, που αντί να είναι οι Ολυμπιακοί, είναι τώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θα ήταν δύσκολο να έβγαινα στις 6:30 το πρωί στο ποδήλατο αν δεν είχα συγκεκριμένο στόχο».
Στο Εθνικό στάδιο στίβου στη Λευκωσία προπονούνται τις τελευταίες μέρες οι αθλητές μας Ελένη ΑρτυματάΜίλαν Τραΐκοβιτς και Απόστολος Παρέλλης, οι οποίοι σε αντίθεση με την ιστιοπλοΐα και την ποδηλασία, δεν έχουν αγώνες φέτος, κάτι που τους δυσκολεύει στο θέμα των κινήτρων.
«Επιστρέψαμε με την πρώτη άρση των μέτρων. Προσπαθήσαμε σπίτι να κρατηθούμε σε μια φόρμα, αλλά είναι διαφορετικά στο γήπεδο. Με καλό προγραμματισμό, θα επανέλθουμε σιγά-σιγά εκεί που ήμασταν και αν βρούμε αγώνες το καλοκαίρι, θα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει», μας είπε η Αρτυματά, η οποία στο Τόκιο θα γίνει η πρώτη Κύπρια με τέσσερις Ολυμπιακές συμμετοχές, πρώτη της όμως εμφάνιση στο αγώνισμα των 400 μέτρων. «Είναι κάπως περίεργη η κατάσταση, λίγο άνοστη και άχρωμη. Και χωρίς στόχους, είναι δύσκολο. Εγώ θα βάλω προσωπικά κίνητρα, θέλω να βελτιώσω την ταχύτητα μου».
Δεν θα αγωνιστεί φέτος ο Απόστολος Παρέλλης, όπως μας αποκάλυψε: «Ξεκίνησα λίγο πιο μετά από τους άλλους αθλητές, αλλά δεν πάω κάθε μέρα στο γήπεδο, αφού έχουμε τα μωρά στο σπίτι και είναι δύσκολο. Δεν θα κάνω αγώνα φέτος, αλλά θα κάνω συντήρηση μέχρι τον Σεπτέμβρη, όταν θα ξεκινήσω για τη νέα χρονιά», μας είπε ο 8ος Ολυμπιονίκης του Ρίο. «Θέλω να παραμείνω υγιής και μακριά από τραυματισμούς και να κάνω το 2021 μια πολύ καλή χρονιά, όπως έκανα και το 2019, με αποκορύφωμα την παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα (σ.σ. όπου πήρε την 5η θέση στη δισκοβολία)», συμπλήρωσε.
Στην σκοποβολή, τα δεδομένα είναι παρόμοια με αυτά του στίβου. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αγώνες στο προσεχές διάστημα και οι αθλητές μας βρίσκονται σε περίοδο συντήρησης. Η Άντρη Ελευθερίου του σκητ μας είπε: «Άργησα μια εβδομάδα να επιστρέψω, διότι δεν είχε ανοίξει ακόμη το σκοπευτήριο της Λεμεσού. Τώρα πάω 2-3 φορές την εβδομάδα για προπόνηση, όμως χωρίς κίνητρο, το παίρνω πιο χαλαρά. Προσέχω την υγεία μου, και με τους Ολυμπιακούς το 2021, θα αξιοποιήσω αυτό το χρόνο, για περισσότερη ξεκούραση, σωματικά και ψυχολογικά».
Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου του σκητ προπονείται στην Πάφο. «Όλα είναι μια χαρά. Προσωπικά, επέστρεψα καλύτερος, αφού στην καραντίνα μπόρεσα και ξεκουράστηκα και τώρα έχω παραπάνω όρεξη για προπονήσεις. Πάω τρεις φορές την εβδομάδα και όταν ξεκινήσει το παγκύπριο πρωτάθλημα, θα αυξήσω τις προπονήσεις», τονίζει ο σκοπευτής, που συμπλήρωσε: «Θα εκμεταλλευτώ την περίοδο αυτή για να δοκιμάσω καινούργια πράγματα, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω στην Ολυμπιακή χρονιά. Θα κάνω κάποιες μικρές αλλαγές, όπως στην τεχνική και στο όπλο, όπου μπόρεσα τώρα και άλλαξα το κοντάκι μου».
Στα σκοπευτήρια Λάρνακας και Λευκωσίας προπονείται 4-5 φορές την εβδομάδα ο Ανδρέας Μακρής του τραπ. «Επέστρεψα με βάση το πρόγραμμα του προπονητή μου από τις 5 Μαΐου. Έφυγε ένα βάρος από πάνω μας, μπήκαμε ξανά στην προπόνηση, με τον ίδιο ζήλο και δύναμη. Αρκετά ξεκουραστήκαμε, η προπόνηση είναι η ξεκούραση μας! Χωρίς αγώνες, είναι πιο δύσκολο να έχεις την απαιτούμενη συγκέντρωση. Έτσι κάνουμε λίγο πιο χαλαρή την προπόνηση, με παιχνίδι και μικρούς αγώνες μεταξύ μας, για να κρατάμε το ενδιαφέρον», μας είπε.
Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020» θα διεξαχθούν μεταξύ 23 Ιουλίου 2021 και 8 Αυγούστου 2021 στην Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί έντεκα Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες σε γυμναστική, στίβο, σκοποβολή, ποδηλασία και ιστιοπλοΐα, ενώ δύο κάρτες θα πάρει η χώρα μας στην κολύμβηση. Από κει και πέρα, κι άλλοι αθλητές και αθλήτριες μας διεκδικούν πρόκριση, με την ελπίδα η Ολυμπιακή ομάδα να φτάσει το νούμερο των δεκαπέντε που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο «Ρίο 2016».


btm