• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Βιαστήκαμε να το διακόψουμε»
28/05/2020 22:20
«Βιαστήκαμε να το διακόψουμε»

Στην εκπομπή «Χωρίς VAR» της Cablenet μίλησε ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λάρνακας Άντρος Καραπατάκης.

Για την απόφαση για διακοπή: «Διαχρονική θέση μας ήταν ότι το πρωτάθλημα έπρεπε να κριθεί στο γήπεδο, να βγει και ο πρωταθλητής και οι θέσεις στην Ευρώπη. Δυστυχώς μόνο εμείς και η Ανόρθωση εκφράσαμε αυτή την θέση. Ο κάθε ένας είδε το συμφέρον του, μέτρησε την θέση του, είδε τα οικονομικό του και το κάθε σωματείο πήρε την απόφαση που τον σύμφερε. Εμάς μας στεναχώρησε η απόφαση αλλά ήταν δημοκρατική απόφαση και πρέπει να την σεβαστούμε».

Τώρα βλέποντας την επιδημιολογική εικόνα νιώθετε δικαιωμένοι; «Θεωρώ ότι ήταν βιαστική η απόφαση, έπρεπε να περιμένουμε. Μας έκανε ζημιά σαν ΑΕΚ, αλλά δικαιωθήκαμε».

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι αλλάξατε απόφαση στην πορεία; «Εγώ από την αρχή ήθελα να συνεχιστεί και στείλαμε και επιστολή στην ΚΟΠ. Όταν είχαμε 50-60 κρούσματα την ημέρα σκεφτήκαμε κι εμείς τι θα κάναμε και είχαμε και επαφές με κάποιους προέδρους για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Ποιο ήταν το κλίμα στις τηλεδιασκέψεις, υπήρχαν αντιδράσεις και διαφωνίες; Και αν χάλασε όλο αυτό τις σχέσεις σας; «Σχεδόν με όλους τους προέδρους έχουμε διαχρονικά καλές σχέσεις, εγώ επιδίωξα κάτι τέτοιο. Στις τηλεδιασκέψεις ήταν φυσιολογικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ο κάθε ένας βλέπει το συμφέρον του. Εμείς σεβόμαστε τις απόψεις όλων και δεν θα χαλάσουν οι σχέσεις μας. Ο κορωνοϊός μας έφερε πιο κοντά»

Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να παίξουμε; «Η ΚΟΠ έφτιαξε ένα πρωτόκολλο για να παίξουμε. Ήταν φτιαγμένο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ήμουν παρών στην σύσκεψη και οι επιστήμονες είχαν την άποψη ότι κάποια σημεία δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και ο ΠτΔ δεν ήθελε να πάρει κανένα ρίσκο. Έγινε αντιληπτό εκείνη την ημέρα ότι υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες για να αρχίσουμε. Την επόμενη μέρα πάρθηκε η απόφαση από την ΚΟΠ. Αν περιμέναμε ακόμα λίγο θα ήταν καλύτερα. Τώρα με ελάχιστα κρούσματα θα μπορούσαμε να αρχίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν συζητούσαμε τώρα εκείνο το πρωτόκολλο ίσως η απόφαση να ήταν διαφορετική».

Μόνο εσείς και η Ανόρθωση ψηφίσατε κατά της διακοπής: «Εμείς επιμέναμε να συνεχιστεί γιατί ήμασταν οι πιο άτυχοι και οι πιο αδικημένοι από την διακοπή. Υπήρχαν 27 πόντοι διαθέσιμοι και θα μπορούσαμε να πετυχαίναμε τον στόχο της Ευρώπης. Αν δεν το πετυχαίναμε θα το διεκδικούσαμε. Στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές είχαμε την καλύτερη συγκομιδή από τις ομάδες τις 6άδας. Ενισχύσαμε την ομάδα τον Ιανουάριο. Η βαθμολογία αντικατόπτριζε πραγματική εικόνα, κάναμε λάθη στην αρχή αλλά μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την Ευρώπη στο γήπεδο».

Για την ψήφο σας για την αύξηση των ομάδων: «Πάντα ήμασταν υπέρ των 12 ομάδων, είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Η ψήφος μας για 14 ομάδες ήταν γιατί θα ήταν άδικο για τις ομάδες της β΄ κατηγορίας να μην ανέβουν στην α΄ κατηγορία. Εμείς δεχθήκαμε να γίνει αυτό για ένα χρόνο και μόνο και με ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα επιστρέψουμε στις 12».

Η άποψη σας για τον τρόπο διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος: «Να παίξουμε δύο γύρους, να πάνε δύο απευθείας διαβάθμιση και μετά να παίξουμε πλέι οφ με δύο γκρουπ των έξι ομάδων  για να υποβιβαστούν και άλλοι δύο».

Τι λάθη κάνατε και η ΑΕΚ δεν ήταν η ομάδα που μας συνήθισε; «Ίσως η πορεία η περσινή που ήταν εξαιρετική να μας καθησύχασε και περιμέναμε ότι θα είχαμε συνέχεια φέτος. Αμελήσαμε να δούμε κάποια πράγματα και η ευθύνη είναι δική μου. Δεν θέλω να επεκταθώ στα λάθη, τα ξέρουμε, κάναμε κάποιες αλλαγές και θα επανέλθουμε πιο δυνατοί».

**«Όταν ανέλαβα με τους συνεργάτες μου πριν έξι χρόνια η ΑΕΚ ήταν κοντά στο κλείσιμο. Θέσαμε στόχους τότε. Οικονομική εξυγίανση, πρωταγωνιστική πορεία, Ακαδημίες και νέο γήπεδο. Πετύχαμε νομίζω. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, κάθε χρόνο είμαστε στην Ευρώπη και διεκδικούμε και στο πρωτάθλημα, φτιάξαμε γήπεδο Ακαδημιών και τελειώνει και η ΑΕΚ Αρένα που θα γίνει κατηγορίας 4».

**«Προσπαθούμε για το καλύτερο, με αυτούς που κάνουν κακόπιστη κριτική θα δούμε τι θα κάνουμε. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να δώσουν περισσότερα και να πετύχουν περισσότερα είναι ευπρόσδεκτοι».

Τι γίνεται με το οικονομικό; «Αρχή μας είναι να απλώνουμε το χέρι μέχρι εκεί που φτάνουμε. Δεν καθυστερήσαμε ποτέ κανέναν μισθό. Όταν πήγαμε πριν ένα μήνα και ζητήσαμε μειώσεις συμφωνήσαμε με όλους. Μέσα σε δύο ώρες συμφωνήσαμε  και μας χάρισαν 20% του συμβολαίου τους. Το θεωρώ μεγάλη επιτυχία και είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής δουλειάς».

Πόσο σας επηρέασε η πανδημία; «Εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Θα έχουμε δυσκολίες στο οικονομικό. Αν αρχίσουμε χωρίς φιλάθλους η ΑΕΚ θα χάσει 400 χιλιάδες ευρώ από τα εισιτήρια διαρκείας που θα τα είχαμε το καλοκαίρι. Πρέπει να βρούμε άλλα εισοδήματα, δεν είναι εύκολο».

Κάποτε είπατε ότι όταν αρχίσετε να καταλαβαίνετε από ποδόσφαιρο θα αποχωρήσετε από την προεδρία, καταλάβατε; Κάνατε και σκέψεις αποχώρησης; «Είτε καταλαβαίνω είτε όχι δεν θα αλλάξει ο τρόπος δουλειάς στην ΑΕΚ. Το συμβούλιο καθορίζει τον προϋπολογισμό, προσλαμβάνουμε τον Τεχνικό Διευθυντή, είναι δουλειά του να βρει προπονητές, ποδοσφαιριστές για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Έτσι λειτουργούμε. Αυτό το μοντέλο δούλεψε με επιτυχία. Έγιναν και λάθη αλλά προχωράμε».

Πετύχατε πολλούς στόχους, φτιάξατε και γήπεδο, θέλετε και πρωτάθλημα; «Όλοι οι στόχοι που θέσαμε υλοποιήθηκαν. Το όνειρο μου είναι να συνεχίσω να βλέπω μια ομάδα να πρωταγωνιστεί, να διεκδικούμε όλους τους τίτλους και είμαι σίγουρος ότι οι διακρίσεις θα έρθουν. Είναι μεγάλο θέμα το πόσο θα μείνω στην ΑΕΚ. Ένας άνθρωπος όταν είναι πολλά χρόνια σε μια θέση φθείρεται και δεν μπορεί να βοηθήσει».

Κουραστήκατε, είδατε κάτι που δεν σας άρεσε, σκεφτήκατε να παραιτηθείτε; «Δεν το έκανα δημόσια αλλά το εξέφρασα μιλώντας με τους συνεργάτες μου για κάποια πράγματα. Το σκέφτηκα 1-2 φορές να παραιτηθώ όταν απογοητεύτηκα από άδικη κριτική. Εμείς δουλεύουμε για το καλό της ΑΕΚ, δεν έχουμε τίποτα προσωπικό να κερδίσουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος να αναλάβει».

Για την σχέση σας με τον κόσμο: «Έχουμε εξαιρετική σχέση με τον κόσμο, είμαστε κοντά στους φιλάθλους. Οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι το σέβονται όλο αυτό. Υπάρχει μια μερίδα που είναι δυσαρεστημένη, που είναι απογοητευμένη με την κάρτα φιλάθλου και την θέση μας με το θέμα αυτό. Αυξήσαμε την προσέλευση του κόσμου. Την πρώτη χρονιά στην ΑΕΚ είχαμε 800 διαρκείας, πέρσι είχαμε 2.500. Αυξήθηκε ο κόσμος όχι όσο περιμέναμε και αυτό είναι το μειονέκτημα μας σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ομάδες».

Μπορεί να αλλάξει κάτι με την κάρτα φιλάθλου; «Για εμάς η κάρτα είναι αδιαπραγμάτευτη. Είδαμε τεράστια διαφορά στην ποιότητα του κόσμου που έρχεται στο γήπεδο. Περισσότερο από 50% στην Αρένα είναι οικογένειες. Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε έκπτωση στην κάρτα φιλάθλου. Στην Ουγγαρία θα αρχίσει το πρωτάθλημα με κόσμο στο γήπεδο, κάθε τρεις θέσεις ένας φίλαθλος. Αν μας αφήσουν κι εμάς να έχουμε 20-25% θα είναι σημαντικό. Μπορούμε να κάνουμε αυτό το πράγμα. Όσον αφορά την οικονομική ζημιά εμείς έχουμε γύρω στο 1 εκατομμύριο ζημιά για την μη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, θα έχουμε ζημιά και από την μη συμμετοχή μας στην Ευρώπη».

Για τον προϋπολογισμό: «Τα δεδομένα θα είναι δύσκολα. Μειώσαμε αρκετά τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καλή ομάδα, θα κάνουμε το παν για να ενισχυθούμε και να είμαστε καλύτεροι. Με σωστές επιλογές θα βελτιώσουμε την ομάδα».

Ο Μακρής θα βοηθήσει την ΑΕΚ; Αποτελεί μεταγραφή για την ομάδα σας; «Μας ενδιαφέρουν οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Έχουμε 1-2 στόχους αλλά προτιμώ να συμφωνήσουμε με κάποιους και μετά θα τους ανακοινώνουμε».

Για την διαιτησία: «Εμείς διαχρονικά είμαστε υπέρ του Κύπριου διαιτητή. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε καλούς Κύπριους διαιτητές. Τόσα χρόνια παίζουν. Έχουν τα λάθη τους όπως και οι άλλοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προκατάληψη. Εμείς δεν μιλάμε για την διαιτησία. Πολλές φορές ευνοηθήκαμε από την διαιτησία, πολλές φορές αδικηθήκαμε. Ίσως να χάσαμε και πρωτάθλημα από την διαιτησία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την διαιτησία μας Το να φέρνουμε ξένους διαιτητές είναι λάθος. Και με τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούμε να πληρώσουμε 12 και 13 χιλιάδες για ξένους διαιτητές».

*«Η προκατάληψη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι οι παρεμβάσεις λόγω της προκατάληψης. Ορίζεται ο διαιτητής και αρχίσουν τα τηλέφωνα, αυτός είναι με την τάδε ομάδα, αυτός με την άλλη».

Το μήνυμα σας στον κόσμο της ΑΕΚ; «O κόσμος να σταθεί δίπλα στο συμβούλιο, να μας στηρίξει και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να είναι ανταγωνιστική η ομάδα μας».

Ποιος είναι ο στόχος της ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα; «Πρωταρχικός στόχος είναι η έξοδος στην Ευρώπη».

Πότε θα κάνει το βήμα παραπάνω η ΑΕΚ; «Το βήμα παρά πάνω θα το κάνουμε όταν θα έχουμε τα λεφτά».

 


btm