• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Η ατάκα του Ιβάν και η… αποτυχία»
29/05/2020 13:58

Ο Βάσσος Ηλιάδης, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ, μίλησε στον Super Sport FM 104.0.
Είναι πιο εύκολο να είστε εκτός από τα διοικητικά; «Μετά από ένα διάστημα και αφού έχω διατελέσει σε τρεις θητείες, ήρθε η ώρα για νέες προκλήσεις. Μετά 6.5 χρόνια συνεχής παρουσίας είναι κάπως διαφορετικό».
Για το ότι ήταν ο στενός συνεργάτης του Πρόδρομου Πετρίδη: «Όταν αναλάβαμε τον Δεκέμβριο του 2013, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για το καλό της ομάδας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία για να πάει μπροστά μια ομάδα».
Πόσο δύσκολο είναι να αφήσεις σε δεύτερη μοίρα το ΑΠΟΕΛ; «Το έχω ξανακάνει. Κάθε φορά, υπάρχει η στιγμή που κάποιος, πρέπει να αποχωρήσει. Είχε φτάσει η στιγμή που ένιωσα ότι έπρεπε να αποχωρήσω. Ήθελα να αποχωρήσω για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν η απώλεια της αδερφής μου που ήταν δίπλα μου και ο δεύτερος γιατί ένιωσα άδειος, με την κάρτα φιλάθλου, πηγαίνοντας στα γήπεδα. Όταν ζήσεις εποχές με παλμό και ένταση, πηγαίνοντας στο γήπεδο τα τελευταία χρόνια, ένιωσα ότι δεν ήταν αυτό το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Στο ΑΠΟΕΛ είχαμε μείωση από πριν, όμως με την κάρτα φιλάθλου, έχουμε πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα. Τα γήπεδα δεν μπορούν να είναι όπως τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να λέω ότι είμαι υπέρ της βίας».
Τι πρέπει να αποφασίσουμε για το θέμα με την κάρτα φιλάθλου; «Ήρθε μια μέρα ξαφνικά, ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος. Δεν είχε γίνει συζήτηση για να γίνει σωστός τρόπος. Με καλύτερο διάλογο, θα υπήρχε πιο σωστός τρόπος για να την αποδεχθεί και ο περισσότερος κόσμος. Το ΑΠΟΕΛ πρωτοστάτησε για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Δεν ήταν εύκολο να αλλάξει το οτιδήποτε. Από τη στιγμή που είναι εδώ, πρέπει όλος ο κόσμος να την αποδεχθεί και να επιστρέψει στα γήπεδα».
Για την έντονη κριτική προς τη διοίκηση: «Πάντα υπάρχει κριτική. Το να είναι ισοπεδωτική, να μειώνει και να προσβάλει άτομα δεν είναι το καλύτερο και τους κάνει μερικές φορές να πάρουν αποφάσεις που είναι ενάντια στην ομάδα. Διαφωνίες πολλές, λάθη αμέτρητα. Δεν είμαστε άτομα που δεν καταλαβαίνουν τα λάθη που κάναμε. Όλα γίνονται με γνώμονα, το καλό του ΑΠΟΕΛ».
Για τον Πρόδρομο Πετρίδη: «Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Είναι ένας άνθρωπος που είναι νικητής. Δεν του αρέσει να χάνει. Αφιερώνει όλο το χρόνο του στο ΑΠΟΕΛ. Υπάρχουν και πράγματα που διαφωνήσαμε, ουκ ολίγες φορές. Για προπονητές, ποδοσφαιριστές, κάρτα φιλάθλου… Πάντοτε όμως, με τρόπο δημοκρατικό και πάντοτε για το καλό του ΑΠΟΕΛ».
Για την ευκολία που αλλάζει προπονητές το ΑΠΟΕΛ: «Πριν δύο μήνες ήρθαν τρία νέα άτομα στο συμβούλιο. Μου είπαν ότι είναι διαφορετικό να είσαι απέξω. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, όταν έχεις να πάρεις αποφάσεις. Είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο και βλέπει τα πράγματα όπως δεν μπορείς ο οποιοσδήποτε, να δει».
Για λάθη που πιθανόν να έκανε ο ίδιος: «Βεβαίως και έκανα λάθη. Διοικούμε ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν ήρθε επειδή τον έφερε ο Βάσσος, ή ο Πρόδρομος.  Ένα λάθος που έκανα ήταν στο θέμα του Στίλιτς. Ήμουν πολύ ένθερμος στο να αποκτηθεί. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε. Για το θέμα προπονητή, ήταν τότε με τον κ. Μπέιν, ενώ ήταν και ο Λουτσέσκου στη λίστα, που τελικά δεν μπορούσε να έρθει. Ο κ. Μπέιν ήταν η μόνη επιλογή που μας έμεινε».
Για τον Τόμας Κρίστιανσεν και το λόγο που δεν συνέχισε: «Μετά την πρόκριση κόντρα στην Μπιλμπάο, του κάναμε πρόταση και δεν ανανεώσαμε λόγω του ότι ζήτησε πολλά λεφτά. Μετά η εικόνα της ομάδας δεν μας άφησε ικανοποιημένους και αποφασίσαμε να μην ανανεώσουμε».
Για το νέο σκηνικό λόγω της πανδημίας και αν είναι έτοιμο το ΑΠΟΕΛ να ανταπεξέλθει: «Σκοπός μας κάθε χρονιά, ήταν να μπορούσε να ανταποκριθεί ο προϋπολογισμός στα εγχώρια έσοδα. Δεν ήταν εύκολο και παίρναμε ρίσκο. Κάποτε μικρό και κάποτε μεγάλο. Ουκ ολίγες ο κ. Πετρίδης ανέφερε στη συνέλευση και στους μετόχους την εισήγηση για να ρίχναμε κάτω το μπάτζετ. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές, αλλά ήθελαν να υπάρχει ένα Plan B. Για παράδειγμα μετά τον αποκλεισμό από την Αστάνα το 2018, βρήκαμε τον τρόπο να διαχειριστούμε την κατάσταση. Θα είναι ένα στοίχημα. Θέλουμε, δεν θέλουμε με τα νέα δεδομένα, το ΑΠΟΕΛ θα ρίξει το μπάτζετ και θα έχει πρωταγωνιστική πορεία. Πιστεύω στον Πρόδρομο και στον Μαρίνο, ο οποίος έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τις καταστάσεις και να κάνει μια δυνατή ομάδα».
Για τον Μαρίνο Ουζουνίδη: «Τον έζησα και σαν ποδοσφαιριστή και σαν προπονητή στην πρώτη του θητεία. Αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή να έρθει ξανά στην ομάδα. Τον Φεβρουάριο, όταν του μετέφερα το ενδιαφέρον μας, μου είπε ότι περίμενε ότι θα τον έπαιρνα πιο νωρίς. Έχει όρεξη και εγωισμό για να πετύχει στο ΑΠΟΕΛ. Είναι μελετημένος προπονητής, έχει το μέταλλο του νικητή. Έχει την όρεξη να δουλέψει».
Ένα σχόλιο για τον Γιώργο Μερκή: «Δικαιωματικά μένει στην ομάδα, με τη σεζόν που έκανε. Έκανε μια εξαιρετική σεζόν και με σημαντικά γκολ. Έχει συνδεθεί με το ΑΠΟΕΛ. Με τη σεζόν που είχε, δικαιούνταν να ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο».
Τι κρατάτε από όλα αυτά τα χρόνια στα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ; «Κάθε τίτλος είχε τη δική του χαρά. Το δικό του… νέκταρ ικανοποίησης. Πολύ σημαντική στιγμή για μένα ήταν εκείνο το βράδυ στο Βελιγράδι, όταν εξασφαλίσαμε την πρόκριση στους ομίλους για πρώτη φορά. Η κάθε ευρωπαϊκή παρουσία και οι αγώνες με ομάδες του κορυφαίου επίπεδου σε γήπεδα όπως το Καμπ Νου, το Μπερναμπέου και το Γουέμπλεϊ είναι κάτι μοναδικό. Θυμάμαι και την ατάκα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που είπε ότι πετύχαμε ένα τεράστιο άθλο και ότι μπορεί να έχουμε κάνει κακό, γιατί έχουμε περάσει στον κόσμο ότι είναι εύκολο να γίνει. Στο ποδόσφαιρο δεν αγωνίζεσαι μόνος σου. Κάποια στιγμή θα έρθει και η αποτυχία του πρωταθλήματος».
Για τον Τάμαρι: «Από τη στιγμή που έχεις αυτό το περιουσιακό στοιχείο και αν δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο του, είναι ιδανική περίοδος για να τον πουλήσεις και να πάρεις κάποια χρήματα».


btm