• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η φοβερή ιστορία της «εκτόξευσης» του Νούριο Φορτούνα
28/06/2020 13:34
Η φοβερή ιστορία της «εκτόξευσης» του Νούριο Φορτούνα

Ένας όχι και τόσο παλιός γνώριμος για το κυπριακό ποδόσφαιρο, έκανε μια σπουδαία και πολύ δαπανηρή μεταγραφή. Πρόκειται για τον Νούριο Φορτούνα ο οποίος είναι ποδοσφαιριστής της Γάνδης, η οποία δαπάνησε 6 εκατομμύρια Ευρώ πληρώνοντας τη Σαρλερουά και τον έκανε δικό της. Πρόκειται για τεράστιο ποσό που ωστόσο δείχνει ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει εκτοξεύσει την αξία του, αγωνιζόμενος τα τελευταία χρόνια στο βελγικό πρωτάθλημα. Η ιστορία του Φορτούνα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά αν το καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΛ τον έκανε δικό της καταβάλλοντας τη συμφωνημένη ρήτρα στην Μπράγκα, ή αν κάποια άλλη κυπριακή ομάδα τον αποκτούσε, καθώς υπήρχε τότε έντονο ενδιαφέρον.

Έτσι ήρθε στην Κύπρο

Ας δούμε όμως τα πράγματα πως εξελίχθηκαν, αρχίζοντας από την κάθοδο τότε του ποδοσφαιριστή από την Αγκόλα στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ. Ήταν το καλοκαίρι του 2016, με τον Νούριο Φορτούνα να έρχεται στο νησί μας, αρχικά για να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς προοριζόταν για βασικός ο Έλβις Παπάνκο με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι. Από τις πρώτες κιόλας βδομάδες της παρουσίας του στην ΑΕΛ, ο Φορτούνα που είχε παραχωρηθεί στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού με τη μορφή δανεισμού από τη Μπράγκα, ξεχώρισε και καπάρωσε τη θέση του βασικού αριστερού μπακ, καθώς ήταν κατά πολύ ανώτερος του Παπάνκο, όπως έδειξε μέσα στο γήπεδο.

Έσπασε τα κοντέρ

Η σεζόν 2016-2017 έκλεισε με τον Φορτούνα να είναι πρώτος σε χρόνο συμμετοχής με 33 συμμετοχές και φοβερή σεζόν όσον αφορά την απόδοση του. Φοβερός στα αμυντικά του καθήκοντα, εξαιρετικός στις προωθήσεις του και γενικά ένας μοντέρνος αριστερός ακραίος αμυντικός που στα 21 του χρόνια τότε έκανε τη διαφορά. Πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος κακό παιχνίδι στη θητεία του στην ΑΕΛ, όπου έκανε μέχρι τότε την πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του και έστρεψε πάνω του τα βλέμματα αρκετών ομάδων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η ρήτρα και τα σενάρια

Αφού έκλεισε τη χρονιά με φουλ συμμετοχές στην ΑΕΛ και εξαιρετική αγωνιστική παρουσία, θα έπρεπε να ομάδα της Λεμεσού να αποφασίσει αν θα έδινε τις 200 χιλιάδες Ευρώ στη Μπράγκα για να αποκτήσει τα δικαιώματα του. Ο 22χρονος τότε Φορτούνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να μείνει στην Κύπρο και να συνεχίσει την καριέρα του είτε στην ΑΕΛ, είτε σε κάποια άλλη ομάδα που μπορούσε να πληρώσει ένα τέτοιο ποσό ή και λίγο μεγαλύτερο για να αποκτήσει ένα ποδοσφαιριστή με τεράστια προοπτική.

Η ΑΕΛ μέσα στην οικονομική πολιτική που ακολουθούσε, δεν ήταν διατεθειμένη να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, όσο και αν η περίπτωση του Φορτούνα φώναζε από χίλια μίλια ότι ήταν ξεχωριστή.

Μέσα στα πολλά σενάρια που κυκλοφόρησαν τότε, ήταν και το φημολογούμενο ενδιαφέρον του ΑΠΟΕΛ που δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο ποτέ μέσα από τις τοποθετήσεις των διοικούντων τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας. Σε κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι και άλλες μεγάλες ομάδες έβλεπαν θετικά την περίπτωση του Φορτούνα, ωστόσο για το ΑΠΟΕΛ ήταν πολύ πιο έντονες οι πληροφορίες προφανώς γιατί είχε τη μεγάλη οικονομική άνεση για πολλά χρόνια και μπορούσε να δώσει τα ποσά που κυκλοφορούσαν. Μέσα μάλιστα στα πολλά που κυκλοφόρησαν ήταν και ενδεχόμενη προσέγγιση από πλευράς ΑΠΟΕΛ προς την ΑΕΛ για να γίνει το deal μέσω της ομάδας της Λεμεσού, καταβάλλοντας τις 200 χιλιάδες στην Μπράγκα και ένα επιπλέον ποσό προς την ΑΕΛ, κάτι που δεν έγινε.

Στο Βέλγιο για μισό εκατομμύριο

Αφού το φλερτ με το ΑΠΟΕΛ και με άλλες κυπριακές ομάδες δεν προχώρησε, οι Βέλγοι της Σαρλερουά χτύπησαν την πόρτα της Μπράγκα και έκαναν δικό τους τον Φορτούνα. Η βελγική ομάδα απέκτησε μάλιστα με ελευθέρα μεταγραφή τον Αγκολέζο ακραίο αμυντικό, έναντι του ποσού των 500 χιλιάδων Ευρώ. Στη Σαρλερουά καθιερώθηκε και εξελίχθηκε ποδοσφαιρικά, όπου έγινε ένας από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ του βελγικού πρωταθλήματος. Σε μια τριετία κατέγραψε 86 συμμετοχές και 2 γκολ, κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την εκτόξευση της καριέρας του.

Μεταγραφή «χρυσάφι»

Πριν από λίγες μέρες η Γάνδη ανακοίνωσε την απόκτηση του Νούριο Φορτούνα από την Σαρλερουά, έναντι του ποσού των 6 εκατομμυρίων Ευρώ. Μπορεί το Βέλγιο να είναι μια χώρα που επένδυσε αρκετά χρήματα στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της, αλλά σίγουρα ένα τόσο μεγάλο ποσό προκαλεί αίσθηση για ένα ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να είχε πολύ διαφορετική εξέλιξη στην καριέρα του και ίσως να μπορούσαν να επωφεληθούν και δικές μας ομάδες φοβερά μεγάλα ποσά αν τον έκαναν δικό τους το καλοκαίρι του 2017.

Η ιστορία του Φορτούνα έχει ενδιαφέρον και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η επιλογή του να πάει στο Βέλγιο, ίσως και οι συγκυρίες που προέκυψαν να τον βοήθησαν να εκτοξεύσει την αξία του και να κάνει μια τόσο σπουδαία μεταγραφή.

 

 


btm