06/07/2020 14:15 307 Views

Μια προσωπική εκτίμηση για τον κύπριο ποδοσφαιριστή: η πανδημία, αυτό το μεγάλο κακό που κτύπησε την ανθρωπότητα, θα πρέπει να αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία για την αναβάθμιση του κύπριου ποδοσφαιριστή! Θεωρώ ότι οι ομάδες και οι προπονητές μας, πρέπει να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στον κύπριο παίκτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πάει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Η οικονομική κρίση που ήδη ακολουθεί τον κορωνοιό, είναι η μεγάλη ευκαιρία να προωθηθεί ο γηγενής ποδοσφαιριστής και να μειωθεί ο τεράστιος αριθμός των «ξένων εισαγωγών».

Ο κύπριος παίκτης δεν είναι υποδεέστερος του ξένου, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία που περιμένει τόσο καιρό. Στο πρόσφατο παρελθόν, όχι τόσο μακριά, ομάδες μας διέπρεψαν στην Ευρώπη με αρκετούς κύπριους παίκτες στο αρχικό σχήμα και μάλιστα προκρίθηκαν σε ευρωπαϊκούς ομίλους! Τα παραδείγματα είναι εκεί, για όποιον έχει μάτια ανοικτά και θέλει να βλέπει. Εξάλλου η πανδημία και όχι μόνο, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις ομάδες μας για το 2019, ύψους πάνω από €23εκ. περίπου, όπως δήλωσε πρόσφατα η ΚΟΠ.

Πιο παλιά ο κύπριος ποδοσφαιριστής κουβαλούσε μαζί του τον άσχημο τίτλο του «τεμπέλη», νομίζω δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό. Όχι πιά. Τα δικά μας παιδιά προπονούνται άψευτα και το ποδόσφαιρο αποτελεί την κύρια τους δουλειά (των περισσοτέρων). Προηγουμένως είχαν άλλο κύριο επάγγελμα και σαν πάρεργο το ποδόσφαιρο. Τώρα κάνουν την ατομική τους προπόνηση καθημερινά, προσλαμβάνουν ειδικούς γυμναστές & coaches, σπαταλούν πολλές προσωπικές ώρες στο γήπεδο & το γυμναστήριο, ξοδεύουν αρκετά λεφτά (που δεν έχουν) για την προετοιμασία τους, κτυπούν πολλές πόρτες που συνήθως βρίσκουν κλειστές, παρακαλούν για μια ευκαιρία και πολλές φορές κάνουν συγκρίσεις με μερικούς ξένους ενδεκαδάτους παίκτες οι οποίοι δεν είναι καλύτεροι τους.

Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ εφημερίδας είχε τα ποσά που πλήρωσαν οι ομάδες μας στην ΚΟΠ σαν πρόστιμο, για μη χρησιμοποίηση 1 ή 2 Κυπριών παικτών στην αρχική ενδεκάδα, στις 23 αγωνιστικές που παίχτηκε ποδόσφαιρο: σύνολο €353,000, ποσό που θα μεγάλωνε αρκετά αν τέλειωνε το πρωτάθλημα… Ένα τεράστιο ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με χίλιους άλλους τρόπους από τις ομάδες μας. Λάβετε μάλιστα υπόψη σας ότι το ποσό αυτό αφορά πρόστιμα σε μόνο 6 ομάδες απο τις 12. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πληρώθηκε σε managers σαν προμήθεια απόκτησης κυρίως ξένων παικτών ποσό πάνω απο €1εκ., ένα πραγματικά εξωφρενικό ποσό για τη μικρή μας χώρα.
Οι ομάδες μας όλων σχεδόν των κατηγοριών, αλλά και πολλοί ιδιώτες, διατηρούν σήμερα εκατοντάδες ακαδημίες ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή χιλιάδων κυπριόπουλων (και μερικών ξένων φυσικά που μένουν στη χώρα μας). Αυτά τα παιδιά πληρώνουν (οι γονείς τους φυσικά) δεκάδες χιλιάδες ευρώ για εκπαίδευση και εκμάθηση του αθλήματος, με το όνειρο να αγωνιστούν μια μέρα στην αγαπημένη τους ομάδα. Ένα όνειρο απατηλό, το οποίο συνήθως μετατρέπεται σε εφιάλτη. Όχι γιατί δεν αξίζουν, δεν γίνεται ΟΛΟΙ να μην αξίζουν. Απλώς γιατί δεν παίρνουν σχεδόν ποτέ μια ευκαιρία. Εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, σε όποια ομάδα και να δουλέψαμε, αναδείξαμε και καθιερώσαμε νεαρούς κύπριους παίκτες. Το γράφω αυτό για δύο λόγους:
1) για να μη μου πείτε «δάσκαλε που δίδασκες»
2) επειδή πάντα πίστευα ότι «όταν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος»…

Ανδρέας Μιχαηλίδης
(Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού)


BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 ΕυρώΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ