• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΑΛΑ: «Δεν το πιστέψαμε για τον τίτλο»
13/07/2020 19:35
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΑΛΑ: «Δεν το πιστέψαμε για τον τίτλο»

Εδώ και μερικές εβδομάδες αποχαιρέτησε το νησί μας ένας ποδοσφαιριστής που κόσμησε τα κυπριακά γήπεδα τα τελευταία εφτά χρόνια και ήταν τιμή μας που αγωνίστηκε στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Και αγωνιστικά και από πλευράς χαρακτήρα ήταν υπόδειγμα και είναι σημαντικό που και  ίδιος αγάπησε την χώρα μας σε σημείο που χαρακτηρίζει την Κύπρο δεύτερο του σπίτι. Για τον ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της ΑΕΚ Νταβίντ Καταλά ο λόγος ο οποίος με ευχαρίστηση παραχώρησε μια όμορφη συνέντευξη στην SPORTDAY.
Δεν έχει πολύ καιρό που έφυγες από το νησί μας, πριν μερικές εβδομάδες. Πώς νιώθεις τώρα που αποχαιρέτησες την ΑΕΚ και την Κύπρο μετά από τόσα πολλά χρόνια;
«Από την μια αισθάνομαι χαρούμενος που απολαμβάνω στιγμές με την οικογένειά μου. Μελετώ ήδη για τι δίπλωμα UEFA RPO το οποίο θέλω να πάρω για να μπορέσω να δουλέψω και μιλώ με πολλούς ποδοσφαιριστές και προπονητές για να αναπτύξω τις γνώσεις μου. Από την άλλη, μου λείπει πολύ η Κύπρος και η ΑΕΚ αλλά προσπαθώ όσο μπορώ και με όποιο τρόπο μπορώ να είμαι κοντά στην ομάδα. Πέρασα πολλά χρόνια, είναι ένα κομμάτι της ζωής μου και μάλιστα πολύ μεγάλο».
Τι σημαίνει για εσένα η ΑΕΚ Λάρνακας; «Είναι η ομάδα της καρδιάς μου. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση, ήμουν αρχηγός και ήταν η ομάδα που απόλαυσα περισσότερο από κάθε άλλη την παρουσία μου. Ένιωθα και το καταλάβαινα ότι ήμουν σημαντικός για την ομάδα».
Η Κύπρος τι σημαίνει για εσένα; «Είναι το δεύτερο μου σπίτι».
Είχες καμιά πρόταση από άλλη κυπριακή ομάδα για να μείνεις εδώ; «Όχι».
Πότε θα επιστρέψεις; «Θα επιστρέψω όταν με χρειάζονται, όταν θα είμαι έτοιμος να δουλέψω σαν προπονητής γιατί θέλω να κάνω πολλά όμορφα πράγματα στο μέλλον σαν προπονητής. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτές είναι πλέον οι φιλοδοξίες μου στο ποδόσφαιρο».
Πέρασε ένας χρόνος και κάτι από τότε που σταμάτησες το ποδόσφαιρο, πώς ήταν αυτή η χρονιά για εσένα; «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, το παραδέχομαι. Μου έλειπε πολύ να παίζω κάθε Σαββατοκύριακο, να προπονούμαι καθημερινά με τους συμπαίκτες μου, να μοιράζομαι τα αποδυτήρια μαζί τους αλλά ευτυχώς ήμουν στο τεχνικό επιτελείο, ήμουν και στην ομάδα κάτω των 19 χρόνων και προσπαθώ να μαθαίνω για να γίνω καλός προπονητής. Αυτός είναι πλέον ο ξεκάθαρος στόχος μου».

Είσαι ευχαριστημένος από τα όσα έκανες στην καριέρα σου και από τα όσα πέτυχες στο ποδόσφαιρο σαν ποδοσφαιριστής; «Ναι, φυσικά. Είμαι πολύ περήφανος για την ποδοσφαιρική καριέρα που έκανε. Πάντα όνειρο όλων και ιδιαίτερα στην Ισπανία είναι να παίξουν στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, να κερδίσουν πρωταθλήματα, Τσάμπιονς Λιγκ και Παγκόσμια Κύπελλα αλλά για εμένα να παίξω στην πρώτη και στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας αλλά και στην ΑΕΚ ήταν καταπληκτικό. Αφιέρωσα περισσότερα από 20 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και έζησα υπέροχες στιγμές. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα πέτυχα».
Ολοκλήρωσες την καριέρα σου στην ομάδα για λογαριασμό της οποίας αγωνίστηκες τα περισσότερα χρόνια της καριέρας σου: «Έχω την μεγάλη τιμή να είμαι ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία της ΑΕΚ. Φανταστείτε πόσο περήφανος είμαι. Από το πρώτο λεπτό που αγωνίστηκα μέχρι το τελευταίο προσπαθούσα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την ΑΕΚ».
Όταν ερχόσουν στην Κύπρο το 2012 περίμενες ότι θα αγωνιζόσουν στην ΑΕΚ για εφτά χρόνια; «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα αγωνιστώ στην ΑΕΚ για εφτά συνεχόμενα χρόνια. Πιστέψτε με ότι είναι η ομάδα για την οποία μου άρεσε περισσότερο από όλες να αγωνίζομαι. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα παίζω και θα απολαμβάνω το ποδόσφαιρο στα 39 μου χρόνια».
Κατά την διάρκεια αυτών των εφτά χρόνων στην ΑΕΚ είχες προτάσεις από άλλες ομάδες είτε από την Κύπρο, είτε από το εξωτερικό για να φύγεις από την ΑΕΚ; «Ναι είχα. Θυμάμαι μετά τον πρώτο χρόνο στην ΑΕΚ, ο Ραν Μπεν Σιμόν ήθελε να πάω μαζί του στο Ισραήλ, ενώ πλησίασα να πάω και σε ομάδα του Βελγίου. Αυτά έγιναν τότε. Από την Κύπρο καμιά ομάδα δεν με προσέγγισε και νομίζω υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το ξεκαθάρισα από πολύ νωρίς ότι δεν ήθελα να παίξω σε άλλη ομάδα στην Κύπρο εκτός από την ΑΕΚ».
Πώς έγινε τότε η μεταγραφή σου στην ΑΕΚ; «Ήμουν στην Θέλτα τότε και ο Ζόρντι Κρόιφ προσπάθησε να  πείσει να έρθω στην ΑΕΚ. Τότε προσπαθούσαμε να ανεβάσουμε ξανά την Θέλτα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Το όνειρό μου ήταν να παίξω στην μεγάλη κατηγορία ξανά. Μου είπαν ότι δεν θα είχα πολλά λεπτά στην ομάδα και αποφάσισα να επικοινωνήσω εγώ με τον Κρόιφ για να έρθω στην ΑΕΚ όπως και έγινε».
Στόχος από τότε για την ΑΕΚ ήταν να κατακτήσει έναν τίτλο, το προσπαθήσατε, πήρες τελικά ένα Κύπελλο πριν αποχωρήσεις: «Ήθελα να παίξω στην Ευρώπη και όταν ήρθα τα καταφέραμε με την ΑΕΚ. Από κει και πέρα η μόνη σκέψη ήταν να πάρουμε ένα πρωτάθλημα, φτάσαμε κοντά αλλά δεν τα καταφέραμε».
Πιστεύεις ότι σε αυτά τα χρόνια η ΑΕΚ θα μπορούσε να κατακτούσε ένα πρωτάθλημα; «Φτάσαμε πολύ κοντά για να το πετύχουμε, είχαμε μια πολύ καλή ομάδα αλλά δεν πιστέψαμε τόσο πολύ στον εαυτό μας ότι μπορούσαμε να το κατακτήσουμε, αυτό ήταν».

«ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ»
Ο Νταβίντ Καταλά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην δύσκολη στιγμή όταν ένας από τους καλύτερους του φίλους και Τεχνικός Διευθυντής τότε της ΑΕΚ του μετέφερε την απόφαση να μην συνεχίσει στην ομάδα σαν ποδοσφαιριστής. Δεν τον κατηγορεί όπως τονίζει. Κάθε άλλο… τον αγαπά περισσότερο.


Έγινες αρχηγός αυτής της ομάδας, ένας από τους ελάχιστους ξένους ποδοσφαιριστές που κατάφεραν κάτι τέτοιο. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;
«Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στην Κύπρο αισθάνθηκα την στήριξη του κόσμου και αυτό που έδωσε την δύναμη να ηγηθώ αυτής της ομάδας. Μαζί με τους άλλους ποδοσφαιριστές φτιάξαμε μια πολύ δυνατή ομάδα. Ήταν τιμή για εμένα να είμαι ο αρχηγός της ΑΕΚ για έξι χρόνια. Ήθελα πάντα να δίνω το καλύτερο για τους συμπαίκτες μου και την ομάδα».
Πιστεύεις ότι μπορούσες να δώσεις περισσότερα στην ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής; «Είναι αυτονόητο αυτό, πάντα όλοι μπορούν να δώσουν περισσότερα πράγματα. Πιστέψτε με όμως ότι προσπάθησα με όλη μου την δύναμη και την ψυχή να δώσω όσα μπορούσα».
Πώς ήταν όταν ένας φίλος σας όπως ο Μουρίγιο έπρεπε να σας ανακοινώσει την απόφαση του να μην συνεχίσετε στην ομάδα; «Φανταστείτε ότι είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους και αυτός ο φίλος σου λέει ότι το όνειρο έχει τελειώσει. Ένας φίλος μού… έκοψε το όνειρο. Ήταν δύσκολο για εμένα να το αποδεχτώ γιατί ήθελα να συνεχίσω για τουλάχιστον ακόμα έναν χρόνο. Είμαι σίγουρος ότι πήρε αυτή την απόφαση σκεπτόμενος ότι ήταν το καλύτερο για την ομάδα. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για τίποτα, τον αγαπώ περισσότερο» (γέλια).
Πέτυχες πολλά με την φανέλα της ΑΕΚ, πήρες Κύπελλο, έπαιξες ομίλους Γιουρόπα Λιγκ: «Πέρασα αξέχαστες στιγμές. Καταφέραμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο και γυρίσουμε ολόκληρη την Ευρώπη την στιγμή που διεκδικούσαμε και πρωταθλήματα. Ήταν υπέροχες οι αναμνήσεις και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά που πετύχαμε».
Περίμενες ότι θα τα ζήσεις όλα αυτά με μια Κυπριακή ομάδα; «Ναι και το είχα ξεκαθαρίσει από την πρώτη ημέρα που ήρθα στην ομάδα, ότι ήθελα να πολεμήσω, να είμαι πάντα πρώτος και να παίξω στην Ευρώπη. Το είχα πάντα στο μυαλό μου».
Ποια σεζόν από όλες που ήσουν στην ΑΕΚ θα σου μείνει αξέχαστη; «Δεν μπορώ να πω για κάποια ειδικά. Τα απόλαυσα όλα και τις καλές ακόμα και τις κακές καταστάσεις. Πρέπει πάντα να κρατάμε τα θετικά πράγματα. Και τα εφτά χρόνια ήταν απίστευτα».
Ποιο παιχνίδι κρίνεις ότι ήταν το πιο σημαντικό στην παρουσία σου στην ΑΕΚ; «Είχαμε πολλά σημαντικά παιχνίδια. Θυμάμαι την χρονιά με προπονητή τον Κρίστιανσεν που πήγαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι στο ΓΣΠ για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Όλα τα παιχνίδια στην Ευρώπη ήταν πολύ ξεχωριστά, ειδικά η νίκη μέσα στην Μόσχα και φυσικά ο τελικός του Κυπέλλου με τον Απόλλωνα όπου κατακτήσαμε το τρόπαιο».

Ήσουν αμυντικός αλλά πέτυχες σημαντικά γκολ. Ποιο από αυτά θα σου μείνει αξέχαστο; «Πάντα ήμουν έτοιμος να σκοράρω όταν έβρισκα την ευκαιρία, μου άρεσε να σκοράρω. Ήμουν τυχερός που πέτυχα περισσότερα γκολ από ότι περίμενα. Όλα για εμένα ήταν ξεχωριστά . Το γκολ απέναντι στην Λεβερκούζεν θα το θυμάμαι».
Αν σου λέγαμε να επιλέξεις την κορυφαία 11άδα με συμπαίκτες σου στην ΑΕΚ ποιοι θα ήταν αυτοί; «Χουάν Πάμπλο, Ορτίθ, Μουρίγιο, Σεράν, Τέτε, Φαν Ντάικ, Λαρένα, Βάντερ, Ακοράν, Τρισκόφσκι και Φλοριάν».
Πώς είδες την χρονιά που πέρασε για την ΑΕΚ; «Ήταν δύσκολη χρονιά. Χάσαμε αρκετούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές και θα πρέπει να χτιστεί ξανά η ομάδα από την αρχή με καλούς ποδοσφαιριστές. Χρειάζεται υπομονή. Μέσα στην χρονιά η ΑΕΚ είχε πολλούς τραυματισμούς και δεν μπορούσε να βγάλει την καλύτερη απόδοση που μπορούσε».
Η αλήθεια να λέγεται, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να καλύψει επάξια το κενό που άφησε ο Νταβίντ Καταλα: «Οι ποδοσφαιριστές πάνε και έρχονται αλλά θα βρουν κάποια στιγμή έναν ποδοσφαιριστή για το κέντρο της άμυνας. Η ουσία είναι να βρεις ποδοσφαιριστές που θα αγαπήσουν την ΑΕΚ και να δώσουν το μέγιστο για την ομάδα. Η ομάδα χρειάζεται περισσότερους Λαρένα, περισσότερους Φαν Ντάικ, περισσότερους Μουρίγιο αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις τέτοιους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν κάποιοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως  Γκονζάλεθ και ο Τρισκόφσκι που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω».
Δούλεψες στις μικρότερες ηλικίες της ΑΕΚ. Υπάρχουν ταλέντα που έχουν προοπτική να βοηθήσουν την ΑΕΚ; «Ναι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να προχωρήσουν αν δουλέψουν, έχουν τη βάση και μπορούν αν προσεχθούν να βοηθήσουν στο μέλλον. Είναι ο Νίκος Κωνσταντίνου, είναι ο Γιώργος Ναούμ και κάποιοι άλλοι που είναι σε καλό δρόμο. Πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στις Ακαδημίες για να έχει μέλλον η ΑΕΚ».
Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα σου στους φίλους της ΑΕΚ; «Μόνο υπέροχα λόγια μπορώ να πω για τον κόσμο της ΑΕΚ. Ένιωσα την αγάπη τους προς το πρόσωπο μου και προς την οικογένεια μου από την πρώτη μέρα, είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι. Συνεχίστε να υποστηρίζετε την ομάδα σε όλες τις στιγμές της και σίγουρα θα συναντηθούμε ξανά στο μέλλον. ΠΑΜΕ ΑΕΚ».

Χρίστος Χρίστου


btm