• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Κάναμε σαν μικρά παιδιά»
10/08/2020 18:11
«Κάναμε σαν μικρά παιδιά»

Η μοναδική σεζόν του Πίντο στον Απόλλωνα ήταν απόλυτα επιτυχημένη, παραδέχθηκε ότι ήθελε να συνεχίσει αλλά η Σεβίλλη τα βρήκε με το ΑΠΟΕΛ και επέστρεψε αυτή τη φορά στη Λευκωσία. Εκείνη η συμφωνία ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Σεβίλλη ήταν η αρχή για μια μεγάλη καριέρα του Πορτογάλου, μια καριέρα που συνοδεύτηκε με πολλού τίτλους και μεγάλες πορείες στην Ευρώπη. Αποκορύφωμα η ονειρική πορεία μέχρι και τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μια χρονιά και μια πορεία που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Την επόμενη χρονιά σε πήρε το ΑΠΟΕΛ από τη Σεβίλλη. Ήθελες να μείνεις στον Απόλλωνα τότε, αυτό έβγαινε μέσα από τα ρεπορτάζ: «Ναι, εκείνη τη στιγμή ήθελα να συνεχίσω στον Απόλλωνα και μάλιστα συμφώνησα με την ομάδα αλλά το πρόβλημα ήταν ανάμεσα στον Απόλλωνα και στη Σεβίλλη. Στην αρχή συμφώνησαν για δανεισμό τη σεζόν που αγωνίστηκα αλλά για να ανανεωθεί ο δανεισμός έπρεπε να πληρώσει ο Απόλλωνας στο τέλος της σεζόν που πήραμε το πρωτάθλημα. Ο Απόλλωνας δεν μπορούσε να πληρώσει αυτό το ποσό, έκανε μια προσπάθεια για να μειωθεί αλλά η Σεβίλλη αρνήθηκε και σταμάτησε τις επαφές με τον Απόλλωνα. Εγώ δεν ήθελα να μείνω στη Σεβίλλη, ήρθε μια προσφορά από το ΑΠΟΕΛ και επέστρεψα στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία».
ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Από την πρώτη του χρονιά στο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε πρωτάθλημα και τότε έγινε ο μοναδικός ξένος που το κατάφερε αυτό, δύο σερί πρωταθλήματα με δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Πίντο πανηγύρισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλο ένα πρωτάθλημα Κύπρου.
Πάλι από την πρώτη χρονιά πανηγύρισες πρωτάθλημα, αυτή τη φορά με το ΑΠΟΕΛ, αυτό που σου είπα πριν με τα διαδοχικά πρωταθλήματα: «Ήταν άλλη μια υπέροχη χρονιά και άλλος ένας τίτλος πρωταθλήματος. Πάλι αγωνιζόμουν σε μεγάλη ομάδα και εκεί έκαναν πολλούς φίλους».
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Δύο χρόνια μετά το πρώτο πρωτάθλημα ήρθε η πρώτη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μια πρόκριση ιστορική για το ΑΠΟΕΛ καθώς ήταν η πρώτη για τους «γαλαζοκίτρινους». Όπως για όλους έτσι και για τον Πορτογάλο ήταν κάτι το φανταστικό, κάτι το απίθανο καθώς συνάντησαν τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη.
Δύο χρόνια αργότερα ήρθε και η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε, για να ανταγωνιζόμαστε το καλύτερο, να παίξουμε κόντρα στις καλύτερες ομάδες. Ήταν κάτι το φανταστικό, κάτι το απίστευτο».
Θεωρείς ότι στο ΑΠΟΕΛ πέρασες τα καλύτερα ποδοσφαιρικά σου χρόνια; «Αγωνίστηκα δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτές είναι οι κορυφαίες μου στιγμές ως ποδοσφαιριστής».
ΤΟ ΑΠΟΕΛ ΣΤΙΣ ΟΧΤΩ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Το ξέσπασμα του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη ήρθε την σεζόν 2011-2012, μια σεζόν ιστορική, μια σεζόν ορόσημο, μια σεζόν που δεν θα την ξεχάσει κανείς. Ο Έλιο Πίντο ήταν μέλος εκείνης της ομάδας, για πολλούς της κορυφαίας στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο Πίντο πίστεψε σε αυτή τη μεγάλη πορεία όχι αφότου έδωσαν κάποια παιχνίδια αλλά από την στιγμή που έγινε η κλήρωση των ομίλων και έμαθαν τους τρεις αντιπάλους Ζενίτ, Σαχτάρ και Πόρτο.
Και φτάνουμε στη σεζόν 2011-2012, φτάσατε το ΑΠΟΕΛ στο ψηλότερο σημείο που έφτασε στην ιστορία της η ομάδα. Ήσουν μέλος εκείνης της ομάδας που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ:
«Αυτή την ομάδα όλοι θα τη θυμούνται για πάντα και εύχομαι το ΑΠΟΕΛ ή και άλλη κυπριακή ομάδα να πετύχουν ξανά κάτι ανάλογο ή και καλύτερο αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν κάναμε περήφανους μόνο τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ αλλά τους φιλάθλους ολόκληρης της χώρας».
Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θα φτάνατε τόσο μακριά; «Κάποιοι θα πουν ότι το καταλάβαμε αφότου πέρασαν κάποια παιχνίδια. Εγώ θα πω από τη στιγμή της κλήρωσης των ομίλων. Όταν κληρωθήκαμε με Πόρτο, Ζενίτ και Σαχτάρ είπα ότι θα «φαγωθούν» μεταξύ τους, ήταν ισοδύναμες. Είναι διαφορετικό να έχεις στον όμιλο την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ ή τη Γιουβέντους που θα καθάριζαν όλα τα παιχνίδια και θα περάσουν και θα μείνει άλλη μια θέση. Έτσι προσωπικά από την αρχή πίστευα ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε».
ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Είναι φυσιολογικό σε μια τόσο μεγάλη πορεία να υπάρχουν παιχνίδια που μένουν αξέχαστα σε κάποιο ποδοσφαιριστή. Οι περισσότεροι εκείνης της ομάδας με τους οποίους μιλήσαμε στάθηκαν στον επαναληπτικό με τη Λιόν. Για τον Πίντο άλλα ήταν τα δύο πιο σημαντικά παιχνίδια που δεν θα τα ξεχάσει ποτέ. Το ένα από τη μεγάλη πορεία μέχρι τους «8» και το άλλο λίγα χρόνια νωρίτερα το οποίο ήταν επίσης σημαντικό.
Ποιο παιχνίδι από εκείνη τη μεγάλη πορεία ή και άλλα θα θυμάσαι για πάντα; «Έχω δύο παιχνίδια τα οποία δεν θα τα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Το ένα δεν είναι από εκείνη την πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι το 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι όταν πήραμε μια μεγάλη πρόκριση τότε λίγα χρόνια πριν. Περάσαμε στον επόμενο γύρο και θεωρώ ότι ήταν η αρχή του ονείρου ώστε να φτάσουμε μερικά χρόνια αργότερα μέχρι τα προημιτελικά της μεγαλύτερης διοργάνωσης. Το άλλο παιχνίδι είναι αυτό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Ήταν φανταστικό το συναίσθημα, το οποίο δεν θα ξεχάσω όσο ζω».
«Το μυαλό στο Τσάμπιονς Λιγκ»
Πιστεύεις ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ;
«Είχαμε υπέροχους ποδοσφαιριστές, μια υπέροχη ομάδα και καταφέραμε να φτιάξουμε τις πιο όμορφες στιγμές της καριέρας μας. Από την προηγούμενη χρονιά η ομάδα ήταν πολύ καλή αλλά κάποιοι ποδοσφαιριστές ήταν πολύ έμπειροι ή πολύ νεαροί. Την επόμενη χρονιά είχαμε την εμπειρία που χρειαζόταν και τη φρεσκάδα και ήμασταν στο κατάλληλο επίπεδο να μπορέσουμε να παίξουμε κόντρα στους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και να τα καταφέρουμε».
Παρόλα αυτά εκείνη η μεγάλη ομάδα που έκανε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο να παραμιλά έχασε το πρωτάθλημα στην Κύπρο: «Θέλαμε να κερδίσουμε εκείνο το πρωτάθλημα αλλά ήταν δύσκολο με τόσα πολλά παιχνίδια αλλά όσο και να μην το θέλαμε το μυαλό μας ήταν πάτα κολλημένο στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Χρίστος Χρίστου 


btm