Ανακοίνωση του ΠΑΣΠ αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατο λιποθυμικό επεισόδιο σε φιλικό ομάδων β΄ κατηγορίας μας υπενθυμίζει ότι ο ορισμός αγώνων υπό έντονο ήλιο, είναι επικίνδυνο γεγονός για την υγεία των παικτών

Με την πανδημία και το πώς αυτή επηρεάζει τον αθλητισμό, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, θέματα όπως η αντιμετώπιση του καύσωνα και η προστασία των ποδοσφαιριστών από την υπερβολική ζέστη, φαίνεται να έχουν να μπει σε δεύτερη μοίρα από τους ιθύνοντες, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον ΠΑ.Σ.Π.

Με το τμήμα μετεωρολογίας να έχει εκδώσει για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 για πρώτη φορά (!) κόκκινο συναγερμό και μετά που η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς κελσίου (!) την προηγούμενη μέρα, επιβάλλεται να θίξουμε ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) το πολύ σοβαρό θέμα της ώρας έναρξης των αγώνων την καλοκαιρινή περίοδο.

Ειδικά μετά το πολύ πρόσφατο περιστατικό σε ανεπίσημο φιλικό προετοιμασίας μεταξύ ομάδων της β΄ κατηγορίας, σε ένα αγώνα που ξεκίνησε στις 5:00 μ.μ. (!) και στο οποίο ξένος ποδοσφαιριστής δεν άντεξε την υπερβολική ζέστη και χρειάστηκε να μεταβεί στις πρώτες βοήθειες, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι αυξημένος, σε τέτοιες εποχές, όπως κατέδειξε έρευνα της FIFPRO πριν τρία χρόνια, την οποία είχε παρουσιάσει ο ΠΑ.Σ.Π. στην Κύπρο.

Η φαινομενική ανάγκη να ορίζονται τα παιχνίδια σε ώρες που να βολεύει τον ορισμό back to back παιχνιδιών, δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος των πρωταγωνιστών του αθλήματος, που είναι οι ποδοσφαιριστές. Ζούμε σε μία χώρα όπου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο επικρατεί καύσωνας και έτσι να ορίζονται αγώνες στις 6:30 το απόγευμα ή ακόμη χειρότερο στις 4:30 μ.μ., όπως είναι η πρόθεση για την β΄ κατηγορία σε μερικές μέρες, δεν είναι φυσιολογικό… Εφόσον συμφωνούν οι πλατφόρμες, τουλάχιστον γι΄ αυτή την περίοδο αν βρεθεί τρόπος να μετακυλήσουν λίγο αργότερα οι ώρες έναρξης.

Εδώ και χρόνια ο ΠΑ.Σ.Π. θίγει έντονα το θέμα των ωρών έναρξης των αγώνων στην καλοκαιρινή περίοδο και δυστυχώς κάθε χρόνο καταλήγουμε να λέμε τα ίδια. Τα ίδια λένε και οι προπονητές, στις δηλώσεις τους, αλλά χωρίς οι προειδοποιήσεις αυτές να φτάνουν σε αποτέλεσμα. Παίζοντας ποδόσφαιρο υπό ζεστό ήλιο, θέτει τους ποδοσφαιριστές σε κίνδυνο και προκαλεί δυσφορία στους φιλάθλους, οι οποίοι δεν μπορούν με άνεση να δουν το παιχνίδι από το γήπεδο.

Ως ο οργανωμένος φορέας εκπροσώπησης των ποδοσφαιριστών, τονίζουμε πως οτιδήποτε αρνητικό συμβεί σε αθλητές λόγω καύσωνα, αποκλειστικά υπευθύνη θα είναι η διοργανώτρια αρχή, η οποία είναι αυτή που ορίζει τους αγώνες σε ακατάλληλες ώρες».ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ