• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Το νέο κεφάλαιο για τον Μίλαν Τράικοβιτς
22/09/2020 15:39
Το νέο κεφάλαιο για τον  Μίλαν Τράικοβιτς

Τις βαλίτσες του για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ετοιμάζει αυτές τις ημέρες ο Μίλαν Τράικοβιτς. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 60μ. με εμπόδια, αποφάσισε να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην καριέρα του και να γίνει μέλος του προπονητικού κέντρου «ΑΛΤΙΣ» στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Η αναχώρησή του είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (28/9/20), μέσω Ντόχα, αφού θέλει να βρίσκεται τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της προετοιμασίας (5/10) στο Φοίνιξ, ούτως ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της ζωής του, που περιλαμβάνει και τη δεκάωρη διαφορά με την Κύπρο… Τι είναι αυτό, ωστόσο, που ώθησε τον Μίλαν Τράικοβιτς να αλλάξει ήπειρο και προπονητική στέγη: «Ήθελα να αλλάξω κάτι στην καριέρα μου, να κάνω μία νέα αρχή. Είμαι μικρός ακόμη και έχω χρόνια μπροστά μου για να δείξω πράγματα στον παγκόσμιο στίβο. Θεώρησα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσω μία ώθηση στην καριέρα μου, να κάνω νέα πράγματα, νέα αρχή και πιστεύω πως πράττω το σωστό για το μέλλον μου».

Μαζί με τον Μέριτ!

Στο «ΑΛΤΙΣ» θα συναντήσει το νέο προπονητή του, που είναι ο Αντρέας Μπεμ, ο οποίος καθοδηγεί τα τελευταία χρόνια τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στα 110μ. με εμπόδια, με 12.80, Αμερικανό Έρις Μέριτ. «Τον Αντρέας Μπεμ τον γνώριζα προσωπικά, από τις μεγάλες διοργανώσεις που λάμβανα μέρος. Εδώ και καιρό έψαξα αρκετά για να βρω το καταλληλότερο μέρος για να συνεχίσω την πορεία μου ως αθλητής. Μάλιστα, το συζήτησα και συμβουλεύτηκα και τον Άντριου Πότσι, με τον οποίο είμαστε φίλοι και βρισκόταν και αυτός τότε στο ψάξιμο. Αφού είδα αρκετούς πιθανούς προορισμούς, μπήκα στην ιστοσελίδα τού Άλτις, έκανα αίτηση στον κόουτς για συνεργασία και με δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Από την πρώτη στιγμή που επικοινώνησα μαζί τους ήταν πολύ θετικοί κι εγώ είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω με αυτόν τον προπονητή και μαζί με τον κάτοχο της παγκόσμιας επίδοσης, Έρις Μέριτ, ενώ μαζί μας θα είναι και ο Κινέζος Ξίε Γουεντζάνγκ (σ.σ. ατομικό 13.17 και 7.60). Νιώθω πολύ τυχερός στη ζωή μου. Τον τελευταίο καιρό προπονούμαι μαζί με τον Ορλάνδο (σ.σ. Ορτέγα) και τώρα θα βρεθώ δίπλα στον Μέριτ, για να γίνω ακόμη καλύτερος. Το να γυμνάζεσαι μαζί με τόσο σπουδαίους αθλητές με παγκόσμιους τίτλους και ολυμπιακά μετάλλια, μόνο να βοηθηθείς μπορείς», ανέφερε στο γραφείο Τύπου της ΚΟΕΑΣ, για την επιλογή του ο Μίλαν Τράικοβιτς, κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ στα 110μ. με εμπόδια με 13.25 και στα 60μ. με εμπόδια με 7.51.

Εν συνέχεια θέσαμε το ερώτημα στον 28χρονο πρωταθλητή μας, αν τον φοβίζει το γεγονός πως θα προπονείται σε διαφορετικές ώρες από ό,τι στην Ευρώπη, από τη στιγμή που θα έχει υποχρεώσεις και με την εθνική μας ομάδα στίβου, αλλά και με προσωπικές συμμετοχές σε αγώνες. «Το σκέφτηκα αυτό, αλλά δεν με φοβίζει. Οι Αμερικανοί, όταν θα υπάρχει ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός στην Ευρώπη, κάνουν περιοδεία για ένα μήνα και προσαρμόζονται έγκαιρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η βάση μου θα είναι η Κύπρος και όταν θα έχουμε αγώνες θα ερχόμαστε εδώ για προετοιμασία. Θα είναι πολύ ωραίο τόσο μεγάλοι αθλητές να έρχονται στην Κύπρο για προετοιμασία και αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε, αφού, με την ανακαίνιση του ΓΣΠ, θα είναι ελκυστικός προορισμός για πολλούς ξένους αθλητές».

Στους στόχους του Μίλαν Τράικοβιτς για το 2021, στην κορυφή μπαίνουν βέβαια οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο τον Ιούλιο. Νωρίτερα, ωστόσο, τον Μάρτιο, υπάρχει το Ευρωπαϊκό (5-7 στην Πολωνία) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (19-21 στην Κίνα), στον κλειστό στίβο. «Θέλω να λάβω μέρος και στα δύο πρωταθλήματα, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό που θα πάω ως υπερασπιστής του χρυσού μεταλλίου, ως ο defending champion που λένε, αλλά δεν το συζητήσαμε ακόμη με τον προπονητή μου. Άλλωστε, η αβεβαιότητα με την πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να υπάρχει και δεν ξέρουμε ακόμη τι αγώνες θα διεξαχθούν εν τέλει. Όμως, εμείς θα προετοιμαστούμε γι’ αυτούς, έστω και αν αναβληθούν στο τέλος. Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα γίνουν, παρά να τους αγνοήσουμε και να γίνουν την τελευταία στιγμή κι εμείς να μην είμαστε έτοιμοι. Πάντως, ο κλειστός στίβος είναι στους στόχους μου στη νέα χρονιά», μας είπε σχετικά ο πρωταθλητής μας, κλείνοντας τη συνομιλία μας για το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, για το οποίο αδημονεί να αρχίσει και να είναι το πιο επιτυχημένο.

Αθλητής της χρονιάς στα «Man of the year»

Λίγες ημέρες προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Μίλαν Τράικοβιτς αναδείχθηκε ως ο αθλητής της χρονιάς, στα ετήσια βραβεία του περιοδικού «ΜΑΝ» και της εφημερίδας «Καθημερινή», τα γνωστά ως «Man of the year awards», τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη βράβευσή του, ο πρωταθλητής μας ανέφερε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για τον καθένα να αναγνωρίζεται η προσπάθειά του και κατ’ επέκταση οι επιτυχίες του. Νιώθω πολύ ωραία γι’ αυτό το βραβείο, γιατί είναι ο κόσμος που ψηφίζει και πάντα ο απλός κόσμος είναι ο καλύτερος κριτής. Νιώθω περήφανος γι’ αυτά που πετυχαίνω για την Κύπρο και ελπίζω να καταφέρω να κατακτήσω ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία μου, ΚΟΕΑΣ, που είναι δίπλα μου σ’ αυτήν τη νέα αρχή της καριέρας μου και τον ομοσπονδιακό μας προπονητή, Αντώνη Γιαννουλάκη, για την προσφορά του τα τελευταία πέντε χρόνια».

Πάντως, επειδή το συνοδευτικό κείμενο των διοργανωτών των βραβείων, ήταν εξαιρετικό, το αναδημοσιεύουμε αυτολεξεί, συγχαίροντας ταυτόχρονα τον αθλητή μας, Μίλαν Τράικοβιτς, για τη βράβευσή του. «Χρειάζεται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να κάνει τις καρδιές μας να πάλλονται από εθνική υπερηφάνεια. Η αφοσίωσή του, η συνέπειά του, η πρόοδός του, είναι αξιοσημείωτες και αξιοθαύμαστες. Λίγοι αθλητές καταφέρνουν να διατηρούνται στα ανώτατα επίπεδα αγωνιστικότητας και να κατακτούν τη μια επιτυχία μετά την άλλη, με την κάθε νέα να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Θέτει τους στόχους του όλο και ψηλότερα, και με κάθε νέο στόχο που κατακτά, μαζί του κι εμείς ανεβαίνουμε, ελπίζουμε, παίρνουμε θάρρος και δύναμη, για να δώσουμε τους δικούς μας αγώνες. Το παράδειγμά του για συνεχή προσπάθεια, μόνο μιμητές μπορεί να δημιουργήσει. Γιατί μια επιτυχία θα φέρει κι άλλες, μεγαλύτερες, ψηλότερες. Την περασμένη χρονιά, οι επιτυχίες του ήταν οι μεγαλύτερες της μέχρι τώρα καριέρας του. Η πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 60 μέτρων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη, χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία επιτυχία του κυπριακού αθλητισμού. Κι όμως, δεν σταμάτησε εδώ. Λίγους μήνες αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Ντόχα, έκανε μια θεαματική κούρσα στα 110 μέτρα με εμπόδια, κερδίζοντας έτσι πρόκριση για την επόμενη Ολυμπιάδα, που θα γίνει του χρόνου στο Τόκιο. Παντοτινός νικητής στις καρδιές μας, και Αθλητής της Χρονιάς στα 19α Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards, ο δρομέας μας, Μίλαν Τραΐκοβιτς».


btm