Ο αιώνιος Κύπριος πολίτης. Ο αιώνιος αγνώμων. Ο αιώνιος συμφεροντολόγος, ο αιώνιος επιλεκτικός. Συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου εαυτού. Ουδείς αναμάρτητος. Σε όλα τα θέματα. Είτε είναι θέματα δουλειάς, είτε οικογένειας είτε οικονομικής φύσης, είτε, είτε, είτε.
Σκληρή. Πολύ σκληρή η αλήθεια. Όταν πρέπει να κάνει ο καθένας μας αυτοκριτική της ζωής που κάνει, τότε θα καταλάβει όλα του τα λάθη. Προς στιγμήν, όλοι λέμε ότι δεν έπρεπε αυτό, δεν έπρεπε εκείνο, όμως και πάλι ξεχνάμε. Συνεχίζουμε απτόητοι να είμαστε σε κάθε μας βήμα, συμφεροντολόγοι. Αγνώμονες, επιπόλαιοι και ό,τι άλλο.
Παρακολουθώ με τη σειρά μου, τα τεκταινόμενα στην Αμμόχωστο. Θλίβομαι κυριολεκτικά. Είμαι, όμως, πλέον απόλυτα συνειδητοποιημένος. Έχω αποδεχθεί την ανεπιθύμητη όπως φαίνεται κατάληξη του Κυπριακού προβλήματος.
Μπορεί, συζητώντας με τον Πάμπο Χαραλάμπους να αλλάζω κάποτε τα συναισθήματα μου, όμως  δύσκολα μπορώ να συμβιβαστώ με όποια άλλη κατάληξη, πλην της σημερινής εικόνας.
Για τούτο και είδα με απόλυτη ψυχρότητα τα όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο. Για μένα απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Δεν μπορούσε να πάει πιο μακριά η βαλίτσα.
Μας προειδοποίησαν αλλά δεν τους λάβαμε υπόψη. Μας την πρόσφεραν στο πιάτο και είπαμε όχι ευχαριστώ. Βγήκαμε στους δρόμους (όσοι βγήκαν βέβαια) και εναντιωθήκαμε σε κάθε σχέδιο λύσης του προβλήματος που περιλάμβανε πάντα την Αμμόχωστο, ως έδαφος το οποίο θα επιστρεφόταν.
Τι  άλλο να θυμηθεί κάποιος για να βρει το δίκαιό του και να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά μας ως συμπεριφορά γεμάτη επιπολαιότητα;
Έρχομαι τώρα και σε όλους αυτούς που ερωτεύθηκαν παράφορα και ξαφνικά την πόλη της Αμμοχώστου. Στην πλειοψηφία τους είναι εκείνοι οι οποίοι τον Απρίλιο του 2004 βγήκαν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουν το ΟΧΙ στο γνωστό σχέδιο για τη λύση.
Ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν εκδώσει τότε ανακοινώσεις κατά της λύσης του Εθνικού προβλήματος. Σήμερα, κάποιες από τις ομάδες συμπεριφέρονται διαφορετικά και δηλώνουν τον έρωτα προς την κατεχόμενη πόλη.
Τι να πω και τι να γράψω, όμως, για όλους εκείνους που κάνουν παρέλαση στα ΜΚΔ με το έμβλημα της Αμμοχώστου; Ναι, έχουν αλλάξει τα προφίλ τους. Μαζί με τη φωτογραφία είναι και το «εγώ Αμμόχωστος». Το «εγώ Αμμόχωστος» σήμερα πού ήταν όμως όταν έπρεπε να ψηφίσουν ναι στην επιστροφή της πόλης;
Εγώ που δεν είμαι από την Αμμόχωστο, αποφάσισα το 2004 να ταχθώ υπέρ του σχεδίου. Όχι γιατί ήμουν απόλυτα ορθός, αλλά επειδή σκέφτηκα ως εξής: Όσο δεν αποδεχόμαστε τη λύση που μας προτείνουν, θα είναι χειρότερο κάθε επόμενο σχέδιο.
Έτσι δεν είναι σήμερα; Πάρτε για παράδειγμα το νέο σκηνικό στην πόλη του Ευαγόρα. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αν στο επόμενο σχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη για επιστροφή.
Μην σας πω και το άλλο που μπορεί να συμβεί. Να δούμε σε ένα ή δύο χρόνια να δεχόμαστε τα νέα τετελεσμένα. Πως; Όπως βλέπουμε στις φώτο και στα βίντεο τους Τούρκους να περπατάνε στο ενάμιση τόσο χιλιόμετρο να δούμε και τους εαυτούς μας να κάνουν το ίδιο.
Να περπατάμε στην Αμμόχωστο σαν τουρίστες. Όπως ακριβώς γίνεται εδώ και χρόνια στις άλλες κατεχόμενες περιοχές.
Μήπως προ κορωνοϊού δεν γινόταν το ίδιο στην πόλη της Κερύνειας και αλλού;

Μιχάλης Παπαγεωργίου


BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 ΕυρώΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ