• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ξεκίνησε η ψηφοφορία των κορυφαίων του 2020 από τα μέλη της ΕΑΚ!
05/01/2021 12:13
Ξεκίνησε η ψηφοφορία των κορυφαίων του 2020 από τα μέλη της ΕΑΚ!

Η ανάδειξη των κορυφαίων του 2020 θα πραγματοποιηθεί στη 48η Γιορτή των Αρίστων, στις 8 Απριλίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Από την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 τα μέλη της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) ψηφίζουν τους κορυφαίους αθλητές, αθλήτριες και ομάδες του 2020, ενόψει της 48ης Γιορτής των Αρίστων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας!

Κόντρα στην πανδημία, η σημαντικότερη τελετή βράβευσης του κυπριακού αθλητισμού θα διεξαχθεί κανονικά και θα αναδείξει τους κορυφαίους του έτους, μη επιτρέποντας έτσι στην πανδημία να ορίσει το 2020 ως μια χρονιά μη γενόμενη.

Από τις 5 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2021, τα μέλη της ΕΑΚ θα κληθούν να αναδείξουν τους κορυφαίους του 2020 σε τέσσερις κατηγορίες: Κορυφαίος Αθλητής, Κορυφαία Αθλήτρια, Κορυφαία Ομάδα Ανδρών και Κορυφαία Ομάδα Γυναικών. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ψηφοδελτίων, οι καθηγητές Στατιστικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια η ΕΑΚ θα ανακοινώσει τις τελικές 5άδες στις ατομικές κατηγορίες και τις τελικές 3άδες στις ομαδικές. Οι νικητές των τεσσάρων κατηγοριών θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της τελετής, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά.

Το Δ.Σ. της ΕΑΚ όρισε την 8η Απριλίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής, αντί τον Ιανουάριο ως είθισται, λόγω της πανδημίας, προγραμματίζοντας κανονικά την τελετή, ακολουθώντας την υποχρέωση της ΕΑΚ όπως φέρει εις πέρας την Γιορτή, όπως κάνει ανελλιπώς από τον Μάιο του 1974. Πρόθεση της ΕΑΚ είναι όπως η Γιορτή των Αρίστων διεξαχθεί κανονικά, είτε με κόσμο, είτε με λίγο κόσμο, είτε και ψηφιακά αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τον Απρίλιο.

Τα μέλη της ΕΑΚ έχουν το προνόμιο και την τιμή να επιλέγουν αποκλειστικά τους κορυφαίους της χρονιάς και το Δ.Σ. καλεί όλα τα μέλη όπως συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Προηγήθηκε μελέτη και επαφή με όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, για καταγραφή των αποτελεσμάτων των αθλητών και αθλητριών μας εντός του 2020, έτσι ώστε τα μέλη να παραλάβουν τα ψηφοδέλτια τους.

Οι χορηγοί και υποστηρικτές

Η Γιορτή των Αρίστων βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου.

Χρυσοί Χορηγοί της ΕΑΚ είναι η UNICARS, η Τράπεζα Κύπρου και η Cytavision. Αθλοθέτης των επάθλων είναι η εταιρεία HERCULES. Χορηγοί της ΕΑΚ είναι οι CNP Cyprialife και Psaltis Auto Parts. Την Καταμέτρηση των Ψήφων θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τα στοιχεία της τελετής

Στην τελετή διαχρονικά παρευρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλη η πολιτειακή και αθλητική ηγεσία της χώρας μας. Πέραν από τους κορυφαίους της χρονιάς, η Γιορτή φιλοξενεί μια σειρά από άλλα βραβεία, με σημαντικότερο το Αριστείο της ΕΑΚ, η οποία αποτελεί την κορυφαία αθλητική τιμητική διάκριση της Κύπρου.

Θα δοθούν επίσης το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης» (για άτομα που τιμούν την Κύπρο διεθνώς), το Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς, το Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους και Προσφοράς, τα Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision (MVP Ποδοσφαιριστής, MVP Ποδοσφαιρίστρια, Κορυφαία Ενδεκάδα και Χρυσό Παπούτσι), το Έπαθλο UNICARS Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, το Έπαθλο HERCULES Κορυφαίου Παρά-Αθλητή, το Έπαθλο BANK OF CYPRUS Ανερχόμενα Ταλέντα και το Έπαθλο UNICARS Special Olympics.

Επίσης, λαμβάνει χώρα η ανακήρυξη του πρεσβευτή Fair Play ΚΟΑ-ΚΟΕ για το 2021, ενώ δίνονται το Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός Μαριάννα Ζαχαριάδη» του ΚΟΑ και μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις.

Στην περσινή Γιορτή, κορυφαίος αθλητής του 2019 αναδείχθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά και 7η συνολικά στην καριέρα του ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης, ενώ κορυφαία αθλήτρια ήταν η σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου, για 4η φορά, μετά το 2006, το 2008 και το 2017. Ο ΑΠΟΕΛ στο ποδόσφαιρο και η Εθνική μπιτς βόλεϊ των Μανωλίνα Κωνσταντίνου και Μαριώτα Αγγελοπούλου αναδείχθηκαν κορυφαίες ομάδες ανδρών και γυναικών αντίστοιχα.


btm