Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αναμένεται πως θα κοστίσει στην Ιαπωνία ακόμη περισσότερα από το ήδη σημαντικό ποσό που απαιτείται για την επιτυχημένη διοργάνωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, έναν χρόνο μετά την αρχική αναβολή του.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, οι Αγώνες του 2021 θα είναι οι πιο δαπανηροί στην Ιστορία, με τους πρώτους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κόστος κατά 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού.

Αυξήσεις ύψους… 266%

Η φιλοξενία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται κορυφαία τιμή για ένα έθνος. Το κόστος της διοργάνωσης κάθε τέσσερα χρόνια ήταν πάντα στο επίκεντρο της πρόσφατης Ιστορίας, καθώς οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διοργάνωσή τους στη χώρα που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το πολύ δύσκολο έργο κάθε τέσσερα χρόνια. Μια μελέτη των πιο πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων δείχνει ότι η διοργάνωση έχει, ως συνήθως, τεράστιο κόστος και τις πλείστες φορές οδηγεί σε υπέρβαση του προϋπολογισμού. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο, οι Αγώνες της Βαρκελώνης του 1992 διεκδικούσαν τον τίτλο των πιο δαπανηρών, καθώς ο τελικός λογαριασμός ανήλθε σε επτά δισεκατομμύρια δολάρια, μια συγκλονιστική αύξηση ύψους 266% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 2,6 δις!

Το Λονδίνο 2012 είναι η πιο ακριβή διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιστορία, με τελικό… λογαριασμό κοντά στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, παρότι είχε ως αρχικό προϋπολογισμό περίπου τα εννιά δις.

Επιπλέον… αντιπαραθέσεις

Με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και την ιαπωνική κυβέρνηση να δέχονται δριμεία κριτική για την καθυστερημένη απόφαση της αναβολής των Αγώνων το 2020, παρά τους σαφείς κινδύνους της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τελικά στα τέλη Μαρτίου ότι οι Αγώνες θα αναβάλλονταν έως το καλοκαίρι του 2021. Οι αρχικές εκτιμήσεις της καθυστέρησης έδειξαν ότι το κόστος της αναβολής θα μπορούσε να φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έκτοτε έχει αναφερθεί ότι θα κοστίσει περίπου 2,8 δις. Ένταση, μάλιστα, έχει ξεσπάσει μεταξύ της ιαπωνικής κυβέρνησης και της ΔΟΕ, σχετικά με το ποιος θα πληρώσει αυτή την καθυστέρηση. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις κόστους, χωρίς να υπολογίζεται αυτό της αναβολής, καθιστούν ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τους δεύτερους πιο ακριβούς στην Ιστορία.  Ωστόσο, με το τελικό ποσό να είναι πολύ πιο δαπανηρό από τις αρχικές εκτιμήσεις, η Ολυμπιάδα της Ιαπωνίας φαίνεται ότι θα γίνει η πιο ακριβή στην Ιστορία. Αν τελικά διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Επίσημα και ανεπίσημα…

Ο επίσημος προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ανέβηκε τον Δεκέμβριο στα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει πως αυξήθηκε κατά 2,8 δις. Όμως, κυβερνητικοί έλεγχοι αναφέρουν ότι ο πραγματικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όλα το ποσό, εκτός από 6,7 δις, είναι δημόσιο χρήμα.

Η παρουσία φιλάθλων

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι, έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση για το αν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν από τις εξέδρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες φίλαθλοι από την Ιαπωνία και το εξωτερικό, θα παρθεί έως τον Μάιο. «Η τελική προθεσμία για απόφαση θα είναι ο Μάιος, αλλά μπορεί να έρθει νωρίτερα», δήλωσε στην εφημερίδα Nikkan Sports.

Η πορεία της πανδημίας

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Τόκιο και οι περιοχές γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Φεβρουάριο, λόγω της ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων COVID-19. Το Τόκιο αναφέρει περίπου τρεις χιλιάδες κρούσματα ημερησίως αυτόν τον μήνα.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ