• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Champions League Top-5: Oι προημιτελικοί που έμειναν στην ιστορία
06/04/2021 12:51

Πέντε προημιτελικοί που δεν θα ξεχαστούν ποτέ, πέντε ματς που ο νικητής έγραψε ιστορία στο Champions League και ο ηττημένος ακόμα παλεύει να διώξει τα… φαντάσματα του παρελθόντος.

Είναι βραδιές που δεν ξεχνιούνται ποτέ, όσα χρόνια και να περάσουν! Γι’ άλλους είναι μαγικές, γι’ άλλους, πάλι, «εφιαλτικές»! Όπως η περσινή νύχτα της 14ης Αυγούστου, τότε που η Μπάγερν σκορπούσαν τον «όλεθρο» στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έζησαν μαρτυρικές στιγμές, αλλά η ιστορία του Champions League έχει κι άλλα παραδείγματα ομάδων που υπέφεραν. Πέντε προημιτελικοί δόξας και θλίψης, πέντε ματς γεμάτα γκολ, χαρές και… δάκρυα!

5) 5 Απριλίου 2011: Ρεάλ Μαδρίτης – Τότεναμ 4-0

Μια υπέροχη βραδιά στη Μαδρίτη, μια βραδιά που σφράγιζε την επιστροφή των Μαδριλένων στα ημιτελικά του Champions League έπειτα από οκτώ χρόνια. Το πρώτο παιχνίδι εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο! Ο Αντεμπαγιόρ των οκτώ γκολ σε εννέα ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, ήταν ξανά εκεί για να επαναφέρει τους εφιάλτες στο μυαλό των Spurs! Με το… καλησπέρα, ο φορ από το Τόγκο άνοιξε το σκορ για τη «Βασίλισσα» και στο 15′ τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα μιας και ο Κράουτς αντίκρισε την κόκκινη κάρτα!

Η Ρεάλ πίεζε, απειλούσε, αλλά οι Λονδρέζοι αντιστέκονταν. Μάλιστα, Μπέιλ και Φαν ντερ Φααρτ είχαν κι εμπνεύσεις, που όμως δεν έγιναν γκολ! Στο ημίχρονο, ο Ρέντναπ πίστεψε πως με την είσοδο του Ντεφόε στη θέση του Ολλανδού θα μπορέσει να βρει και γκολ! Έκανε, όμως, λάθος! Η Ρεάλ έγινε πιο ουσιαστική και η αντεπίθεσή της είχε γκολ πρόκρισης! Στο 57΄ο Αντεμπαγιόρ βρήκε ξανά δίχτυα και όλα είχαν πάρει το δρόμο τους… Ο Ντι Μαρία πέτυχε το 3-0 και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (4-0) έβαλε τέλος σε όποιες σκέψεις των Λοδρέζων για ανατροπή στον επαναληπτικό! Θα δούμε τη Ρεάλ να νικά ξανά αγγλική ομάδα;

4) 21 Απριλίου 2015: Μπάγερν – Πόρτο 6-1

Το 1-3 στο Οπόρτο έδωσε… ασίστ για αρνητικά σχόλια και η γκρίνια στο Μόναχο, παραμονές του επαναληπτικού, ήταν ο χειρότερος εχθρός στην προσπάθεια της Μπάγερν για ανατροπή. Όμως, στο 100ο ματς του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο των Βαυαρών, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι Γερμανοί, με μια απίθανη ποδοσφαιρική παράσταση, έκλεισαν στόματα και με το εκκωφαντικό 6-1 έγραψαν τη δική τους ιστορία στον θεσμό!

Οι γηπεδούχοι βρήκαν δίχτυα με το… καλησπέρα και το γκολ του Τιάγκο ανάγκασε τους Πορτογάλους να μη μπορούν να αλλάξουν ούτε πάσα. Στο ημίχρονο, η Μπάγερν ήταν μπροστά με 5-0, χάρη στα γκολ των Μίλερ, Λεβαντόφσκι (δυο γκολ ο Πολωνός, ισάριθμα ο Γερμανός), ενώ η Πόρτο δεν είχε ούτε τελική στο στόχο. Αν η Μπάγερν δεν κατέβαζε ταχύτητα, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν… Ο Μαρτίνες μείωσε σε 5-1, αλλά οι «Δράκοι» δεν πρόλαβαν να βάλουν στο μυαλό τους τη λέξη… ανατροπή, μιας και ο Τσάμπι Αλόνσο πέτυχε το 6-1! Αν ο Λεβαντόφσκι ήταν πιο εύστοχος, το βράδυ θα γινόταν εφιαλτικότερο για τους Πορτογάλους.

3) 18 Απριλίου 2000: Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 5-1

«Απλά κάναμε το τέλειο ματς» σχολίασε αμέσως μετά το τέλος μιας μαγικής βραδιάς ο Λουίς Φίγκο. Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, μιας και το 1-3 στο Λονδίνο από την Τσέλσι δεν άφηνε πολλές ελπίδες πρόκρισης. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τον επαναληπτικό, η Μπάρτσα ηττήθηκε 3-0 από την Οβιέδο! Ωστόσο, οι Καταλανοί μπήκαν δυνατά, πίεσαν και στο 24΄ο Ριβάλντο με εκτέλεση φάουλ και τη βοήθεια της τύχης πέτυχε το 1-0. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και στο τέλος του α’ μέρους πήραν προβάδισμα πρόκρισης! Ο Κλάιφερτ έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε το δοκάρι, ο Φίγκο πήρε το ριμπάουντ και πέτυχε το 2-0!

Ωστόσο, η Τσέλσι από το… πουθενά έβαλε δύσκολα στην Μπάρτσα. Μια τρελή γκάφα του Χεσπ και ο Φλο μείωσε σε 2-1, αποτέλεσμα που έστελνε τους Μπλε στα ημιτελικά! Το γήπεδο… έγειρε, η Μπαρτσελόνα έχανε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, είχε δοκάρι, αλλά ο Εντ ντε Γκόι κρατούσε! Ολα αυτά μέχρι το 83′, αφού ο Ντάνι με υπέροχη κεφαλιά ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα! Η ομάδα του Φαν Χάαλ δεν ήθελε έξτρα χρόνο, πίεσε και κέρδισε πέναλτι με τον Κλάιφερτ, αλλά ο Ριβάλντο από την άσπρη βούλα αστόχησε! Τρελός ρυθμός και στην παράταση, με τη Μπάρτσα να πιέζει και να κερδίζει νέο πέναλτι. Ο Φίγκο ανατράπηκε από τον Μπαμπαγιάρο, κέρδισε την κόκκινη κάρτα και ο Ριβάλντο δεν μπορούσε να αστοχήσει ξανά! Το μομέντουμ ανήκε ολοκληρωτικά στους Καταλανούς και στο 104′ ο Κλάιφερτ διαμόρφωσε το 5-1! Θα δούμε ξανά πολλά γκολ σε αγώνα της Τσέλσι;

2) 10 Απριλίου 2007: Μαν. Γιουνάιτεντ – Ρόμα 7-1

Μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις της Γιουνάιτεντ. Το Ολντ Τράφορντ «καυτό» και οι παίκτες της πεισμωμένοι για… εκδίκηση και ανατροπή! Η Ρόμα είχε σύμμαχο το 2-1 του Ολίμπικο, αλλά και τις απουσίες βασικών της Μάντσεστερ! Το ξεκίνημα εντυπωσιακό, αφού πριν το 19ο λεπτό η Γιουνάιτεντ ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0! Απίθανο τέρμα του Κάρικ, υπέροχο πλασέ του Σμιθ, ιδανικό τελείωμα του Ρούνεϊ. Κοινός παρανομαστής στα δυο τελευταία τέρματα, οι συστημένες μπαλιές του Ράιαν Γκιγκς. Ο Ουαλός έδινε ρυθμό, η Μάντσεστερ έκανε ό,τι ήθελε και οι Τζιαλορόσι απλά… παρακολουθούσαν!

Το τέταρτο τέρμα ήταν από τον Κριστιάνο και ουσιαστικά «σφράγισε» την πρόκριση! Το… κακό δεν είχε τελειώσει για τη Ρόμα! Το «Ολντ Τράφορντ» έσπρωχνε τους παίκτες σε περισσότερα γκολ και οι «Κόκκινοι» δε χάλασαν χατίρι! Στο 50΄ο Ρονάλντο πέτυχε γκολάρα και στο 60′ ο Κάρικ σημείωσε το 6-0. Ειρωνεία; Ο Ντε Ρόσι στο 69′ μείωσε με ένα απίθανο γυριστό, ένα από τα ωραιότερα γκολ της σεζόν στη διοργάνωση. Ποιος είχε όμως διάθεση από τη Ρόμα να το χαρεί… Μέχρι και ο Εβρά βρήκε δίχτυα με τον Ντόνι στο εφιαλτικότερο βράδυ της καριέρας του να μαζεύει τη μπάλα για έβδομη φορά από το τέρμα του.

1) 14 Αυγούστου 2020: Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 8-2

Ηταν μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές παραστάσεις ομάδας. Η Μπάγερν ήταν από… άλλον πλανήτη, ισοπέδωσε τη Μπαρτσελόνα και το 8-2 πέρασε στην ιστορία. Η Μπάγερν ήταν ασύλληπτη, το πρεσάρισμά της αδιανόητο. Δεν έμεινε στον τίτλο του φαβορί, ήθελε να διαλύσει τη Μπαρτσελόνα και το έκανε με εκκωφαντικό τρόπο. Η Μπάρτσα, σκιά του εαυτού της, δεν μπόρεσε να της προβάλει την παραμικρή αντίσταση. Στο 31’ οι Βαυαροί είχαν ήδη βάλει πέντε γκολ, τα τέσσερα στη σωστή εστία και ο προημιτελικός είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει. Μόνο που μέχρι το φινάλε, το κακό θα γιγαντωνόταν για τους ηττημένους και το 2-8 αποτέλεσε την πιο μαύρη βραδιά της ιστορίας των Καταλανών.

Ο Μίλερ άνοιξε το σκορ, ο Αλάμπα όμως με αυτογκόλ έφερε το ματς στα ίσα. Οχι, η Μπάγερν δεν επηρεάστηκε. Πέρισιτς, Γκνάμπρι και ξανά Μίλερ πέτυχαν τα πρώτα τέσσερα γκολ στο ημίχρονο (4-1). Η Μπάρτσα που δεν μπορούσε να ακολουθήσει καν τον ρυθμό, είχε δεχτεί μέχρι το 35’, 16 σουτ (τα 6 στην εστία), τέσσερα γκολ και άλλες τόσες καθαρές φάσεις. Κάπως έτσι έφτασε στο ημίχρονο να έχει για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία της τέσσερα τέρματα παθητικό στην ανάπαυλα. Κι όμως το μαρτύριο δεν είχε τελειώσει! Ο Σουάρες μείωσε και μετά ξανά… κατηφόρα! Κίμιχ, Λεβαντόφσκι και δυο γκολ του Κουτίνιο έγραψαν τον ιστορικότερο διασυρμό στην ιστορία του Champions League.

 


btm