• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Το χρονικό ενός παραλίγο θανάτου
13/06/2021 09:43
Το χρονικό ενός παραλίγο θανάτου

Από την κόλαση στη λύτρωση. Μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, ο Κρίστιαν Έρικσεν έγινε ο πρωταγωνιστής καταιγιστικών εξελίξεων, ωστόσο τελικά βγήκε νικητής. Το χρονικό ενός τρομακτικού περιστατικού από το Δανία – Φινλανδία του Euro 2020.

 

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κέρδισε, ακόμα κι αν η Δανία ηττήθηκε απ’ τη Φινλανδία, στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου στο Euro 2020. Η σημαντικότερη είδηση για τους Δανούς ήρθε από γιατρούς και αφορούσε στην υγεία του συμπαίκτη τους, του φύσει και θέσει ηγέτη τους. Ο 29χρονος μέσος κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο στο 41ο λεπτό της συνάντησης, όμως βγήκε νικητής από αυτήν τη μάχη, απλά λίγο λαβωμένος, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής.

Όλα άρχισαν λίγο πριν ο διαιτητής σφυρίξει το ημίχρονο. Η μπάλα γύριζε έξω από την περιοχή των Φινλανδών, όπως σχεδόν σε όλο το 1ο μέρος, όταν ο Έρικσεν, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, άρχισε να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει στο έδαφος καθώς έτρεχε.

Το χρονικό της κατάρρευσης του Έρικσεν

19:42 Ο Σίμον Κιερ ήταν αυτός που αντιλήφθηκε πρώτος τη σοβαρότητα της κατάστασης και έτρεξε πάνω απ’ το συμπαίκη του. Δανοί και Φινλανδοί ποδοσφαιριστές κατανόησαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου την κατάσταση και άρχισαν να κάνουν νοήματα προς τον πάγκο, για να σπεύσουν οι γιατροί. Το ίδιο και ο διαιτητής Άντονι Τέιλορ, που δεν χρειάστηκε καν να πλησιάσει για να ελέγξει αν όντως υπήρχε ανάγκη για μια διακοπή του αγώνα.

19:43 Οι γιατροί του αγώνα τρέχουν προς τον Έρικσεν. Για κακή τύχη, η φάση εκτυλίχθηκε στην απέναντι γραμμή του πλαγίου και έπρεπε να διασχίσουν όλο το πλάτος του αγωνιστικού χώρου. Τα τηλεοπτικά πλάνα πρόλαβαν να απαθανατίσουν έναν Έρικσεν που δεν έδειχνε να έχει αισθήσεις. Ο γιατρός της εθνικής Δανίας δήλωσε ότι ο πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ είχε αισθήσεις και ανέπνεε, όταν έφτασαν στο μέρος του. Μετά…
Οι παίκτες της Εθνικής Δανίας μετά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο Δανία - Φινλανδία
Οι παίκτες της Εθνικής Δανίας μετά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο Δανία – Φινλανδία 

19:44 Ξαφνικά, τα τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τους γιατρούς να κάνουν καρδιακές μαλάξεις στον Έρικσεν, ο οποίος είναι γυρισμένος ανάσκελα. Στη συνέχεια, φαίνεται πως χρησιμοποιούν και απινιδωτή, όσο προσπαθούν να του κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

19:44 Όταν οι συμπαίκτες του Έρικσεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, πήραν μία απόφαση. Με μπροστάρηδες τους Κιερ, Τόμας Ντιλέινι και Κάσπερ Σμάιχελ, σχημάτισαν έναν ανθρώπινο κύκλο γύρω από τον ξαπλωμένο Έρικσεν, ώστε να μην φαίνονται όσα συνέβαιναν εντός του κύκλου, θετικά ή αρνητικά.

Οι παίκτες της Δανίας σχηματίζουν ανθρώπινη ασπίδα για να προστατέψουν τον Κρίστιαν Έρικσεν μετά την κατάρρευσή του στον αγωνιστικό χώρο
Οι παίκτες της Δανίας σχηματίζουν ανθρώπινη ασπίδα για να προστατέψουν τον Κρίστιαν Έρικσεν μετά την κατάρρευσή του στον αγωνιστικό χώρο 

19:51 Ο κόσμος χειροκροτάει στις κερκίδες, ωστόσο ο λόγος είναι άγνωστος. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση και δεν υπάρχει ούτε εικόνα του Έρικσεν. Οι Φινλανδοί ποδοσφαιριστές αποχωρούν για τα αποδυτήρια, όσο οι συνάδελφοί τους εξακολουθούν να σχηματίζουν τον κύκλο γύρω απ’ τον Έρικσεν.

19:53 Ο Κιερ κι ο Σμάιχελ βλέπουν τη σύζυγο του Έρικσεν, Σαμπρίνα, και φεύγουν απ’ τον κύκλο για να τη συγκρατήσουν. Την πλησίασαν και επιχείρησαν να της εξηγήσουν την κατάσταση, όσο εκείνη έκλαιγε με λυγμούς. Στη συνέχεια, επέστρεψαν πάνω απ’ τον συμπαίκτη τους.

Η σύζυγος του Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020
Η σύζυγος του Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020 

19:57 Οι τραυματιοφορείς σηκώνουν το φορείο με τον Έρικσεν και προχωρούν με κανονικό ρυθμό βηματισμού προς τη φυσούνα των αποδυτηρίων του “Πάρκεν”. Οι συμπαίκτες του Έρικσεν παραμένουν γύρω του και παρεμποδίζουν κάθε καθαρή οπτική επαφή. Μάλιστα, σηκώνουν και δύο σεντόνια αριστερά και δεξιά απ’ το φορείο, ώστε να κάνουν ακόμα λιγότερο προσβάσιμη τη θέα προς τον Έρικσεν. Κανείς τους δεν δείχνει τρομοκρατημένος, κανείς τους δεν δείχνει ανακουφισμένος.

19:58 Ο φωτογράφος Φρίντεμαν Φόγκελ βρίσκει μια χαραμάδα και καταφέρνει να απαθανατίσει τον Έρικσεν στο φορείο, με ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι και να κοιτάζει μπροστά. Άλλες φωτογραφίες δείχνουν ανασηκωμένα τα χέρια του και όλοι αρχίζουν να υποψιάζονται ότι ο Δανός μέσος έχει ανακτήσεις τις αισθήσεις του.

Με τη βοήθεια φορείου ο Κρίστιαν Έρικσεν οδηγείται εκτός γηπέδου μετά από την κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για την πρεμιέρα του Euro 2020 (12 Ιουνίου 2020)
Με τη βοήθεια φορείου ο Κρίστιαν Έρικσεν οδηγείται εκτός γηπέδου μετά από την κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για την πρεμιέρα του Euro 2020

19:59 Η UEFA ανακοινώνει ότι ο αγώνας στην Κοπεγχάγη “διακόπτεται λόγω ιατρικού επείγοντος”, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

20:08 Δημοσιογράφος του BeIN Sports αναφέρει ότι ο Έρικσεν διακομίζεται με ασθενοφόρο σε κοντινό νοσοκομείο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

20:09 Οι φωτογραφίες αρχίζουν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μαζί και μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Reuters, που αναφέρει ότι ο Έρικσεν έχει τις αισθήσεις του.

20:14 Τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ομάδες (ακόμα και ελληνικές, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός), ποδοσφαιριστές αλλά και απλούς φιλάθλους είναι εκατομμύρια. Όλος ο πλανήτης είναι συγκλονισμένος από ό,τι είχε συμβεί και ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέφυγε απ’ αυτό το συναίσθημα. “Βασίζομαι ότι θα σε βρω σύντομα πίσω στα γήπεδα”, έγραψε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

20:31 Η ομοσπονδία της Δανίας με tweet επιβεβαίωσε ότι ο ποδοσφαιριστής έχει τις αισθήσεις του και ότι βρίσκεται στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

https://twitter.com/i/status/1403770674569748481

20:47 Ο ατζέντης του Έρικσεν, Μάρτιν Σχοτς, μίλησε στο NPO Radio1 και αποκάλυψε πως επικοινώνησε με τον πατέρα του ποδοσφαιριστή και του είπε ότι “είναι ξύπνιος και μιλάει”.

20:55 Ο Έρικσεν μιλάει με τους συμπαίκτες του μέσω FaceTime. Εκείνος βρίσκεται στο νοσοκομείο Rigshospitalet, εκείνοι στο γήπεδο και περιμένουν με αγωνία νέα του. Όπως φαίνεται, όλα είναι καλά, για τα δεδομένα της κατάστασης.

21:06 Η UEFA ανακοίνωσε κι αυτή ότι η κατάσταση του Έρικσεν είναι σταθερή και του εύχεται ταχεία ανάρρωση. Ανακοίνωσε ότι το Δανία – Φινλανδία θα συνεχιστεί κατόπιν επιθυμίας των παικτών των δύο ομάδων και ότι απομένουν τα τελευταία 4 λεπτά του 1ου μέρους και το 2ο ημίχρονο, με μία 5λεπτη διακοπή εν είδει ημιχρόνου. Στη συνέχεια, διορθώνει την ενημέρωση, υπογραμμίζοντας ότι τα 5 λεπτά αφορούν τα λεπτά καθυστερήσεων στο 1ο μέρος.

21:22 Οι ποδοσφαιριστές της Φινλανδίας μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια μπαίνουν εκείνοι της Δανίας, με τους Φινλανδούς να τους χειροκροτούν. Ολόκληρη η αποστολή της Δανίας σχηματίζει έναν κύκλο και δίνει όρκο νίκης.

21:30 Ο διαιτητής Τέιλορ σφυρίζει την επανέναρξη του αγώνα.


btm