• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου»
17/06/2021 15:12
«Οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου»

Ο εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, μίλησε στον Super Sport FM 104,0 και την εκπομπή «Δώδεκα στα Σπορ» με την Κατερίνα Κυριάκου, για την συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος με την ΚΟΠ.

Αναλυτικά:

Αρχικό σχόλιο: «Έγινε μέσα σε ένα αρκετά καλό κλίμα. Είναι στα πλαίσια του προγραμματισμού που πρέπει να τρέξουμε αυτό τον καιρό, πριν την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου. Είναι κάποια φλέγοντα θέματα που έχουμε και έχουν να κάνουν με τα νέα συμβόλαια και πρέπει να εναρμονιστούν μέσα στις οδηγίες της FIFA. Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε θέματα ασφάλειας, αν και τα τελευταία χρόνια είναι πρώτη στη λίστα μας η ασφάλεια της υγείας των μελών μας. Δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε τεράστια προβλήματα. Πρωτίστως λόγο των εγκαταστάσεων, που είναι εγκαταλειμμένες. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα που αφορούν τον εξοπλισμό των γηπέδων και τα ιατρεία, είτε με τους απινιδωτές είτε με άλλα ιατρικά υλικά που είναι απαραίτητα. Ας μην ξεχνάμε πως στις μικρές κατηγορίες, δεν υπάρχει η παρουσία ασθενοφόρου».

Για την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού: «Πέρα από τον εξοπλισμό και την επιθεώρηση των ιατρείων, για τα οποία έχουμε πάρει διαβεβαίωση πως υπάρχει επιτροπή που θα τα ελέγχει, είναι και το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των ατόμων που βρίσκονται στα ιατρικά επιτελεία. Δηλαδή ο γιατρός του σταδίου και ο γιατρός της ομάδας, θα πρέπει να είναι ενήμεροι πάνω στις τελευταίες ενημερώσεις της FIFA. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε ιδιαίτερες ανησυχίες και ιδιαίτερα στις μικρές κατηγορίες, αφού έχουμε γίνουμε δέκτες καταγγελιών πως υπήρχαν γιατροί γυναικολόγοι, οδοντίατροι ή ακόμα και κτηνίατροι σε αγώνες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, αρκεί να έχουν τα χαρτιά πως έχουν περάσει την κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορούν να ανταποκριθούν».

Για περιστατικά που έχουν καταγγελθεί: «Είχαμε περιστατικό που ένας ποδοσφαιριστής υπέστη κάταγμα κρανίου και ο γιατρός που ήταν στο γήπεδο ο οποίος ήταν γυναικολόγος, δεν το διέγνωσε. Ευτυχώς είχαμε μέλος μας που ήταν νοσηλευτής και διέγνωσε το πρόβλημα, όμως έστειλε τον ποδοσφαιριστή με διπλοκάμπινο στο νοσοκομείο, ενώ δεν έπρεπε να μετακινηθεί. Σε άλλη περίπτωση, είχαμε ποδοσφαιριστή στα Κ19 που έπαθε ρήξη σπλήνας και πάλι δεν αναγνωρίστηκε από τον γιατρό, με αποτέλεσμα να είναι τέσσερις μέρες στην εντατική».

Για τους φυσιοθεραπευτές: «Έχουμε επίσης καταγγελίες όπου αρκετά άτομα που δηλώνονται στις ομάδες ως φυσιοθεραπευτές, δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των φυσιοθεραπευτών και δεν έχουν δίπλωμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις προπονήσεις της ομάδας. Εκεί λείπει συνήθως ο ιατρός της ομάδας και είναι υπεύθυνος ο φυσιοθεραπευτής. Αν δεν είναι εγγεγραμμένος, δεν είναι εκπαιδευμένος στη χρήση του απινιδωτή και αν δεν υπάρχει καν απινιδωτής στον χώρο του προπονητικού κέντρου, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν και οι νοσηλευτές που πάλι, μπορεί να μην είναι εκπαιδευμένοι».

Για περσινά περιστατικά: «Είχαμε οκτώ περιστατικά πέρσι όπου είχαμε λιποθυμίες και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Είχαν να κάνουν με θερμική καταπόνηση, πολύ σοβαρά περιστατικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και πρέπει να κάνουμε σωστή πρόληψη. Το ευχάριστο είναι πως η Ομοσπονδία ήταν απόλυτα θετική σε όσα συζητήσαμε και ελπίζουμε να προχωρήσουν σε κατάλληλες ενέργειες».

Για ενέργειες του Συνδέσμου: «Εμείς σαν Σύνδεσμος, με δικά μας έξοδα, αφού το κράτος δεν ασχολήθηκε με το αίτημα που είχαμε κάνει, εκπαιδεύουμε τρεις ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα, σε όλες τις κατηγορίες, ώστε να γνωρίζουν την χρήση του καρδιακού απινιδωτή και της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης».

Για τον ΚΟΑ: «Διερωτώμαι για τις δηλώσεις που έκανε η διευθύντρια του ΚΟΑ, η οποία είπε πως στα γήπεδα που ελέγχει ο ΚΟΑ, υπάρχουν απινιδωτές. Δηλαδή, η δουλειά του ΚΟΑ είναι να ελέγχει τρία γήπεδα που έχει; Όλες οι Ομοσπονδίες, όλα τα άλλα αθλήματα, δεν είναι αρμοδιότητα του ΚΟΑ να ελέγχει; Υπάρχουν τα πρωτόκολλα και δεν υπάρχει έλεγχος του από την ανώτερη αθλητική αρχή που είναι ο ΚΟΑ. Όχι μόνο στα γήπεδα του ΚΟΑ. Στα λόγια όλοι έχουν απινιδωτή, αλλά πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να ξέρει πως να το λειτουργεί, αλλά και για την συντήρησή του. Όλα αυτά, δεν λέω πως δεν γίνονται ή δεν εφαρμόζονται, αλλά οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, να γίνει ο έλεγχος και να γίνει επικαιροποίηση και ανανέωση της επιμόρφωσης σε όλους τους γιατρούς».

Για θέματα επιμόρφωσης: «Βλέπουμε πως λειτουργούν σε θέματα επιμόρφωσης και θέματα παιδείας χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία και άλλες. Κουράστηκα να κλαίω για τα δικά μας του αθλητισμού, στην επιμόρφωση και στα θέματα της φυσικής αγωγής. Λυπάμαι τα παιδιά μας, λυπάμαι τα παιδιά που έρχονται, λυπάμαι τον κόσμο που βασανίζεται μέσα στον χώρο του αθλητισμού. Βλέπουμε πως πληρώσαμε 50 εκατομμύρια για τεστ κορονοϊού, αλλά να δώσουμε 4-5 εκατομμύρια για να φτιάξουμε σχολεία, τον αθλητισμό, να αναβαθμίσουμε την φυσική αγωγή, δεν θέλουμε».

Για την ώρα των παιχνιδιών: «Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, είναι τελεσίδικο πως η Β’ κατηγορία δεν θα παίξει πριν τις 6. Για την Γ’ κατηγορία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα γήπεδα. Δεν παύουν όμως να μιλάμε για ανθρώπους που αγωνίζονται εκεί. Ετοιμάζει ο ΚΟΑ κάποια μελέτη για το θέμα και αναμένουμε να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε. Αντιλαμβάνομαι τις φοβίες και τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας. Είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια και τόσο ανεπαρκείς οι χώροι και τα γήπεδα, αφού αφέθηκαν στο έλεος του Θεού εδώ και 40 χρόνια, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σήμερα να παίζουμε με τις ζωές των αθλητών μας γιατί τα γήπεδά μας δεν έχουν προβολείς για να διεξάγονται τα παιχνίδια τις απογευματινές ώρες. Το καλοκαίρι στην Κύπρο διαρκεί 7 μήνες τον χρόνο, με 40 βαθμούς θερμοκρασία καθημερινά».

Για την επίλεκτη: «Έγιναν τεράστια λάθη από την ΣΤΟΚ. Δεν ήξεραν τι ήθελαν κατά την περίοδο του κορονοϊού. Οι μισοί ήθελαν να παίξουν, οι άλλοι μισοί όχι. Όταν τραβάς ένα σχοινί από τις δύο άκρες, στο τέλος θα κοπεί. Είναι λυπηρό για τους ανθρώπους που επένδυσαν λεφτά και για τον μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία. Ελπίζω να βρεθεί μία λύση. Μία χρονιά χάθηκε για το αγροτικό ποδόσφαιρο. Από τη μεριά μας προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Είχαν κάποιες επιλογές, όμως δεν προχώρησαν σε καμία, με αποτέλεσμα να φτάσουν εδώ που έφτασαν».

Το ηχητικό:


btm