• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Εξαιρετικό ξεκίνημα από τους Έλληνες πρωταθλητές
08/07/2021 16:31

Εξαιρετικό ξεκίνημα από τους Έλληνες πρωταθλητές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23 που διεξάγεται στο Ταλίν με πέντε εξ αυτών να εξασφαλίζουν την πρόκριση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.

Ο καιρός δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ταλίν, αφού οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να διακόψουν την ροή του προγράμματος για περίπου μιάμιση ώρα, λόγω της δυνατής βροχής που επικρατούσε στην πόλη.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν περίπου στις 13.30 και αφού νωρίτερα είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστεί από τον μεγάλο όγκο νερού, ο αγωνιστικός χώρος. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους Έλληνες αθλητές να πραγματοποιήσουν εξαιρετικές εμφανίσεις.

Διπλή εκπροσώπηση θα έχει η χώρα μας στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο Εμμανουήλ Καραλής και ο Γιάννης Ρίζος αγωνίστηκαν στον σημερινό προκριματικό και με την εμφάνιση τους εξασφάλισαν μια θέση για τον τελικό του Σαββάτου. Ο Καραλής ολοκλήρωσε τον αγώνα του στα 5,35 μ., αφού ο πήχης δε χρειάστηκε να ανέβει στα 5,45 μ., όπου ήταν το όριο πρόκρισης στον τελικό. Ο ασημένιος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019 στο Γκέβλε ξεκίνησε τον αγώνα του με έγκυρο άλμα στα 5,20 μ., ενώ δίχως πρόβλημα ανέβηκε πάνω και από τα 5,35 μέτρα. Λίγο πριν ο πήχης πάει στα 5,45 μ. στο α΄ γκρουπ ολοκληρώθηκε ο αγώνας, καθώς αποφασίσθηκε από τους κριτές να προκριθούν αθλητές και με χαμηλότερα ύψη.

Ο Γιάννης Ρίζος μέχρι εκείνη την ώρα είχε ξεπεράσει με την τρίτη τα 5,20 μ. και είχε κάνει ένα άκυρο στα 5,35 μ., ωστόσο δε χρειάστηκε να δοκιμάσει τις επόμενες προσπάθειες του, αφού οι κριτές σταμάτησαν τον αγώνα κι έτσι προκρίθηκε κι εκείνος ως 12ος στον τελικό. Μόλις επτά άλτες στο σύνολο των δύο γκρουπ πέρασαν τα 5,35 μ., ενώ η 12άδα έκλεισε με προσπάθειες στα 5,20 μέτρα. Ο Καραλής στον αγώνα του Σαββάτου θα έχει την ευκαιρία να κάνει δύο τα μετάλλια του στη διοργάνωση, κάτι που έχουν μετείχε μέχρι σήμερα δύο ακόμη αθλητές μας, ο Περικλής Ιακωβάκης και η Βούλα Παπαχρήστου, ενώ ένα νέο ατομικό ρεκόρ θα επιδιώξει ο Γιάννης Ρίζος.

Στον τελικό του επί κοντώ προκρίθηκαν όλα τα δυνατά ονόματα, όπως ο Σοντρέ Γκούτορμσεν (Νορβηγία) με φετινό 5,81 μ., ο Τούρκος Ερσού Σασμά με 5,80 μ. και ο Εθάν Κορμόντ (Γαλλία) με 5,75 μέτρα.

Εμφάνιση τελικού ο Φραντζεσκάκης

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης εκτέλεσε τρεις βολές στον προκριματικό της σφυροβολίας, αφού στην πρώτη του προσπάθεια πέτυχε 69,99 μ., επίδοση κάτω από το όριο των 71,00 μέτρων. Ο αθλητής του Κωστή Παπαμαρκάκη επηρεασμένος και από βρεγμένη βαλβίδα συνέχισε με δύο άκυρες βολές. Παρόλα αυτά κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος.

Η οριστικοποίηση των αθλητών που θα συμμετάσχουν στον τελικό του αγωνίσματος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γκρουπ. Την κορυφαία επίδοση στο πρώτο γκρουπ πέτυχε ο Μιχάιλο Κόχαν με 74,09 μ., ο πρωταθλητής Ευρώπης Κ20, του 2019, ενώ πάνω από το όριο έριξε και ο Ιταλός Γκιόργκιο Ολιβιέρι με 71,16 μέτρα.

Η Στέλλα Μιχαηλίδου έτρεξε στην δεύτερη προκριματική σειρά των 100 μ., όπου τερμάτισε στην έβδομη θέση με 11.97 και κατέλαβε την 31η θέση στο σύνολο. Τα 100 μ. ήταν τα αγωνίσματα που επηρεάστηκαν από την δυνατή βροχή, η οποία ξέσπασε λίγο πριν την διεξαγωγή τους. Η Μιχαηλίδου είχε μπροστά της την πρόκληση της συμμετοχής στη σκυτάλη 4Χ100 μ. των γυναικών.

Μία βολή ήταν αρκετή για τον Μουζενίδη

Με τον Οδυσσέα Μουζενίδη να ολοκληρώνει με συνοπτικές διαδικασίες το έργο του στον προκριματικό της σφαιροβολίας ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ23 στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο έμπειρος αθλητής στην μία και μοναδική βολή που εκτέλεσε πέτυχε 19,20 μ. επίδοση πάνω από το όριο των 19,00 μ. και προκρίθηκε στον απογευματινό τελικό (19.30).

Ο πρωταθλητής του Γιώργου Μποτσκαριώβ, ο οποίος προκρίθηκε με την δεύτερη επίδοση, προέρχεται από καλή σεζόν στη διάρκεια της οποίας έφτασε το ατομικό του ρεκόρ στα 19,92 μ., επίδοση που θέλει να βελτιώσει, προκειμένου να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα. ο Μουζενίδης, πριν δύο χρόνια ήταν έβδομος στον αντίστοιχο τελικό στη διοργάνωση του Γκέβλε . Μακριά από τις φετινές του επιδόσεις έμεινε ο Ιάσωνας Μαχαίρας, που ολοκλήρωσε στην 26η θέση της σφαιροβολίας με 16,82 μέτρα. Ο αθλητής είχε μία ακόμη έγκυρη προσπάθεια στα 16,60 μέτρα.

Στον προκριματικό των 400 μ. αγωνίστηκε η Νοράγια Τζόνσον, που όμως δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε. Η νεαρή τερμάτισε στην δεύτερη προκριματική σειρά σε 56.67 και κατέλαβε την 25η στο σύνολο των προκριματικών σειρών.

Στον τελικό του ύψους Δόση Μαλταμπέ, στον ημιτελικό των 400μ. ο Ντέτσικας

Η Παναγιώτα Δόση και η Δέσποινα Μαλταμπέ πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο και προκρίθηκαν στον τελικό του ύψους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Ταλίν της Εσθονίας.

Οι δύο αθλήτριες μπορεί να μην ανέβηκαν όσο ψηλά θα ήθελαν, ωστόσο το 1,78 μ., όπου πέτυχαν ήταν αρκετό για να τους δώσει την πρόκριση στον τελικό του Σαββάτου. Η Δόση ξεκίνησε τον αγώνα της στο 1,73 μ. συνέχισε με τον ίδιο τρόπο στο 1,78μ. κι έπειτα έκανε τρία άκυρα στο 1,82 μέτρα. Η Μαλταμπέ ξεκίνησε τον αγώνα της στο 1,68 μ. με έγκυρο άλμα, πέρασε με την πρώτη το 1,73 μ. και με την τρίτη το 1,78 μ., ενώ έπειτα απέτυχε στο 1,82 μέτρα. Στον τελικό του ύψους θα αγωνιστούν 13 αθλήτριες. Στον αγώνα του Σαββάτου οι δύο αθλήτριες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις επιδόσεις του προκριματικού και να διεκδικήσουν αρχικά να βελτιώσουν τα ατομικά τους ρεκόρ.

Στον προκριματικό του ύψους αγωνίστηκε και η Κωνσταντίνα Κουτσούκη, που έμεινε στο 1,68 μ. επίδοση που της έδωσε την 20η θέση στο σύνολο.

Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε ο Γιάννης Ντέτσικας στον προκριματικό των 400 μέτρων. Ο αθλητής του Λευτέρη Μπότσαρη έτρεξε στην πέμπτη σειρά και τερμάτισε πέμπτος σε 47.36 για να προκριθεί στον αυριανό ημιτελικό. Ο νεαρός κατάφερε να ξεπεράσει το ατομικό του 47.43, που ήταν και το βασικό ζητούμενο για εκείνον.


btm