• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι όνειρο όμως δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο ακόμα»
10/07/2021 18:30

Ο Χένινγκ Μπεργκ παραχώρησε συνέντευξη σε πολωνική ιστοσελίδα κατά τη προετοιμασία της Ομόνοιας στο Κιέλτσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε στην σελίδα echodnia.eu:

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Αγγλία κάποια μέρα;

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό αν και ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Τώρα στην Κύπρο είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που δουλεύουμε. Είμαι στην ομάδα δύο χρόνια. Στον πρώτο χρόνο αλλάξαμε πολλούς παίκτες και ήμουν υπεύθυνος να βρω τους αντικαταστάτες τους, οπότε ταυτίζομαι πάρα πολύ με το πρότζεκτ. Είμαι υπεύθυνος να φέρνω παίκτες, να κτίζω την ομάδα και να παλεύω για το πρωτάθλημα σε μια λίγκα που είναι 15η στο ranking της UEFA. Οι Σκανδιναβικές και Πολωνικές ομάδες είναι πολύ πίσω. Είναι ωραία να είσαι μέρος μιας ομάδα που παλεύει για το πρωτάθλημα και για μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Η Ομόνοια είναι μια μεγάλη ομάδα με παράδοση και φιλοδοξίες. Είναι ένα καλό μέρος για μένα».

Πόσο δυνατή θα είναι η Ομόνοια τη νέα σεζόν;

«Είναι δύσκολο να πω».

Την περασμένη σεζόν παίξατε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Μπορείτε να τα καταφέρετε να μπείτε και στο Τσάμπιονς Λιγκ τώρα;

«Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι περισσότερο από όνειρο αφού δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο ακόμα. Οικονομικά είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε αυτές τις ευρωπαϊκές ομάδες. Στο δεύτερο προκριματικό γύρο θα παίξουμε μάλλον με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που έχει μπάτζετ δέκα φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Θα παλέψουμε με όλη μας τη δύναμη. Την περασμένη σεζόν, καταφέραμε να αποκλείσουμε τον Ερυθρό Αστέρα και την Λέγκια Βαρσοβίας που ήταν μια καλή εμπειρία για εμάς. Όμως ξέρουμε ότι κάθε αναμέτρηση είναι δύσκολη».

Αν η Μπλακμπερν σου ζητούσε τη βοήθειά σου τώρα θα το σκεφτόσουν;

«Προς το παρόν έχω συμβόλαιο με την Ομόνοια και είμαι πολύ χαρούμενος σε αυτή την ομάδα. Αν είχα πρόταση από κάποια άλλη ομάδα, θα το σκεφτόμουν όμως αυτή τη στιγμή δουλεύω σε μια ομάδα όπου νιώθω πολύ άνετα. Είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου σε αυτή την ομάδα. Το τι θα γίνει στο μέλλον είναι δύσκολο για μένα να το μαντέψω».

Κερδίσατε το πρωτάθλημα μετά από αναμονή 11 χρόνων για τους φίλους της Ομόνοιας. Θα πρέπει να ήταν πολύ σημαντικό για τους οπαδούς σας;

«Ναι. Η Ομόνοια είναι μια ομάδα που είχε οικονομικά προβλήματα. Ο νέος ιδιοκτήτης ήρθε πριν 3.5 χρόνια και εγώ ήρθα πριν δύο χρόνια. Πριν από αυτό η Ομόνοια τερμάτιζε στην 5-6η θέση και τώρα είμαστε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην πρώτη θέση. Την πρώτη φορά ήταν λίγο ανεπίσημο γιατί το πρωτάθλημα σταμάτησε λόγω της πανδημίας. Παρόλα αυτά όλοι έπαιξαν δύο ματς μεταξύ τους, έτσι κατά τη γνώμη μου έπρεπε να το κάνουν όπως το Βέλγιο όπου ο πρωτοπόρος πήρε το πρωτάθλημα και η λίγκα είναι παρόμοια με τη δική μας. Παρόλα αυτά παίξαμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και προκριθήκαμε στους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτή τη σεζόν κερδίσαμε την πρώτη θέση ξανά και ήταν φανταστικό. Ήταν μια σπουδαία διοργάνωση για όλους όσους έχουν σχέση με την ομάδα. Δεν ήταν εύκολο για την Ομόνοια να κερδίσει το Κυπριακό πρωτάθλημα για πολλούς λόγους και το γεγονός πως τα καταφέραμε είναι κάτι υπέροχο για τους παίκτες, το προπονητικό τιμ, τους υπαλλήλους της ομάδα, τον ιδιοκτήτη. Όλοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτή την επιτυχία».

Ποιοι οπαδοί είναι πιο ένθερμοι, της Λέγκια ή της Ομόνοιας;

«Αυτό είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η Λέγκια έχει πολύ παθιασμένους οπαδούς όμως και η Ομόνοια το ίδιο. Πιστεύω ότι η Ομόνοια έχει πάρα πολλούς οπαδούς είτε παίζουμε εντός είτε εκτός, έχουμε πάντα χιλιάδες οπαδούς. Οι οπαδοί και των δύο ομάδων έχουν στενή σχέση με την ομάδα, και την νοιάζονται. Στην Κύπρο και στην Λέγκια η νίκη κάνει τους οπαδούς χαρούμενος για το επόμενο παιχνίδι. Αν χάσεις είναι απογοητευμένοι μέχρι το επόμενο ματς. Σημαίνει πολλά για αυτούς τους ανθρώπους και όταν φτάσεις στην επιτυχία η γεύση είναι ακόμα καλύτερη. Είναι σημαντικό για μένα. Έχω και εγώ πολύ πάθος με το ποδόσφαιρο».

Το να κερδίζεις το Κυπριακό πρωτάθλημα ήταν το μεγαλύτερο σου κατόρθωμα στην προπονητική σου καριέρα;

«Στην Κύπρο έκτισα μια νέα ομάδα. Όταν ήρθα στην Λέγκια ήταν η πρωταθλήτρια Πολωνίας και πρωτοπόρος στη βαθμολογία και η δουλειά ήταν να κάνω μια καλή ομάδα καλύτερη. Στην Ομόνοια η δουλειά μου ήταν να κάνω μια ομάδα που ήταν στο μέσο της βαθμολογίας την καλύτερη στη χώρα. Οπότε έπρεπε να αλλάξουμε την ομάδα, να φέρουμε νέους παίκτες, έχοντας το ίδιο μπάτζετ με πριν. Δεν ξοδέψαμε πολλά λεφτά, αλλά όσα ξόδεψαν και πριν. Έπρεπε να βρούμε νέους παίκτες, να κτίσουμε νέα ομάδα και να την κάνουμε καλύτερη από την προηγούμενη. Με αυτό το σκεπτικό, η δουλειά που έπρεπε να κάνουμε ήταν μεγαλύτερη».

Ποια ομάδα ήταν καλύτερη; Η Λέγκια του 2014 που κερδίσατε το πρωτάθλημα ή η σημερινή Ομόνοια;

«Είναι δύσκολο να πω. Με τη Λέγκια είχαμε μια ισορροπημένη ομάδα. Είχαμε εξαιρετική άμυνα όμως την ίδια ώρα πολλούς ποιότητα στους επιθετικούς. Την περασμένη σεζόν στην Ομόνοια ήμασταν στο ίδιο επίπεδο με τη Λέγκια στην άμυνα, όμως λίγο κατώτεροι όσο αφορά την ποιότητα της επίθεσης. Ελπίζω πως φέτος θα είμαστε ικανοί να αναπτύξουμε την επιθετική μας λειτουργία στο επίπεδο της τότε Λέγκια, και να κρατήσουμε την άμυνα μας στο ίδιο επίπεδο. Ελπίζω να αναπτύξουμε αυτή την ομάδα. Αυτός είναι ο στόχος».

Αν μια Πολωνική ομάδα σου έκανε πρόταση θα το σκεφτόσουν;

«Αυτή την ώρα είμαι στην Ομόνοια. Έχω ένα σημαντικό συμβόλαιο. Είμαι χαρούμενος με αυτή την ομάδα, δουλεύω εξαιρετικά με τους ανθρώπους. Δεν σκέφτομαι ούτε δευτερόλεπτο να αλλάξω ομάδα. Όταν το συμβόλαιο μου τελειώσει, μπορεί να σκεφτώ κάποια άλλη ομάδα, όμως προς το παρόν είμαι χαρούμενος στην Ομόνοια».


btm