• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Όταν η ηλικία γράφει ιστορία!
17/07/2021 09:44

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, παρουσιάζουμε σήμερα ένα θέμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε σχέση με τους γηραιότερους και τους νεαρότερους Ολυμπιονίκες στην Ιστορία. Ανάμεσά τους ένας Έλληνας, αλλά και ένας… άγνωστος!
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20/10/1847 και το 1920 σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών πήρε το ασημένιο στη σκοποβολή. Το 1908 σε ηλικία 60 ετών είχε κατακτήσει τα πρώτα του μετάλλια (δύο χρυσά και ένα χάλκινο), ενώ το 1912 σε ηλικία 64 ετών και 258 ημερών κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό (και ένα χάλκινο) και έγινε έτσι ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ιστορία των Αγώνων.
Ο Σουάν ήταν 8,5 μήνες μεγαλύτερος από τον Γκάλεν Σπένσερ (ΗΠΑ), που το 1904 είχε κατακτήσει το χρυσό στην τοξοβολία. Ο Σουάν είχε λάβει μέρος σε ηλικία 76 ετών και στους Αγώνες του 1924, χωρίς να διακριθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν συμπαίκτης στην ομάδα της σκοποβολής με τον γιό του Άλφρεντ, επίσης Ολυμπιονίκη.

Η 63χρονη Πόλοκ
Στις γυναίκες, η γηραιότερη που κατέκτησε μετάλλιο ήταν η Ελίζα Πόλοκ (ΗΠΑ), η οποία το 1904 στο ομαδικό της τοξοβολίας πήρε το χρυσό, σε ηλικία 63 ετών και 333 ημερών! Έτσι είναι και η γηραιότερη χρυσή Ολυμπιονίκης. Νωρίτερα στην ίδια διοργάνωση είχε πάρει και δύο χάλκινα. Σε ατομικό αγώνισμα, η γηραιότερη χρυσή Ολυμπιονίκης παραμένει η Βρετανίδα τοξοβόλος Κουίνι Νιούολ, η οποία το 1908 κατέκτησε το χρυσό σε ηλικία 53 ετών και 275 ημερών.

Το «φάντασμα»…
Ένας Έλληνας φέρεται να είναι ο νεαρότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για τον Δημήτρη Λούνδρα, ο οποίος το 1896 στην Αθήνα σε ηλικία 10 ετών και 218 ημερών συμμετείχε στην ομάδα της γυμναστικής, που κατέκτησε την 3η θέση στο δίζυγο ομαδικό. Μάλιστα αναφέρεται και ως ο μικρότερος που έλαβε ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστη η ταυτότητα και ηλικία ενός Γάλλου πιτσιρικά, που το 1900 η ολλανδική ομάδα της κωπηλασίας χρησιμοποίησε εσπευσμένα για να της δίνει ρυθμό, κατέκτησε το χρυσό, αλλά με το τέλος του αγώνα ο μικρός εξαφανίστηκε. Παρόλο που τον αναζήτησαν πολύ, δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Έτσι παραμένουν άγνωστα τα στοιχεία του μικρού και μέχρι σήμερα αναγράφεται ως ο «Ολυμπιονίκης φάντασμα». Πάντως, οι νικητές Φρανσουάζ Μπραντ και Ρόελοφ Κλέιν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μαζί του και στη φωτογραφία δεν μοιάζει να είναι μεγαλύτερος από 7-8 ετών.
Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το άγνωστο παιδί, ο νεαρότερος επιβεβαιωμένος χρυσός Ολυμπιονίκης είναι ο Γερμανός Κλάους Ζέρτα, ο οποίος το 1960 σε ηλικία 13 ετών και 283 ημερών κατέκτησε το χρυσό στη δίκωπο της κωπηλασίας. Έτσι, ξεπέρασε τον Ιάπωνα κολυμβητή Κουσούο Κιταμούρα, ο οποίος το 1932 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, σε ηλικία 14 ετών και 309 ημερών.

Η 11χρονη Τζιαβότι
Η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Ιταλίδα γυμνάστρια Λουιτζίνα Τζιαβότι, η οποία το 1928 σε ηλικία 11 ετών και 302 ημερών μετείχε στο ομαδικό και κέρδισε το ασημένιο. Η Τζιαβότι αναφέρεται και ως η νεαρότερη γυναίκα που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ηλικία 11 ετών και 301 ημερών.
Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντόνα Ντε Βαρόνα, το 1960 μετείχε ως αναπληρωματική στη νικήτρια ομάδα της σκυταλοδρομίας 4×100μ. ελεύθερο, σε ηλικία 13 ετών και 129 ημερών. Δεν αγωνίστηκε όμως στον τελικό, έτσι δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ως εκ τούτου, η μικρότερη σε ηλικία που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει η Μάρτζορι Γκέστρινγκ (ΗΠΑ), η οποία το 1936 σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών, κέρδισε στο τραμπολίνο (3μ.) των καταδύσεων

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTDAY


btm