Τη μεγαλύτερη αδικία στην καριέρα του έζησε το μεσημέρι της Πέμπτης (29/7/21) ο Παύλος Κοντίδης. Εκεί που φαινόταν ότι θα έμπαινε στις τελευταίες ιστιοδρομίες ως το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα Λέιζερ, ήρθε μία Ισπανίδα κριτής, να του δείξει στο σκληρό πρόσωπο των… ισχυρών. Η συγκεκριμένη κυρία αποφάνθηκε ότι λίγο πριν από τον τερματισμό της 7ης ιστιοδρομίας, ο Κοντίδης παραβίασε τον κανονισμό 42.2 (a), ο οποίος μιλά για άντληση (pumping) και επειδή τον τιμώρησαν για τον ίδιο λόγο (δύο στροφές γύρω από τον εαυτό του) στην 4η ιστιοδρομία, η επόμενη ποινή είναι ακύρωση της προσπάθειάς του και 36 βαθμοί ποινής (όσα τα σκάφη + ένας)!!! ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ!

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
(απεσταλμένος της ΕΑΚ)

Κι ενώ ο Κοντίδης δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι τέτοιο (το pumping δηλαδή), αφού βρισκόταν ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση, πίσω από τον «ευνοούμενο» Γουέρν και αρκετά μπροστά από τον Αμερικανό Μπάκινγχαμ, συμπατριώτη του βασικού αξιωματούχου των αγώνων Τομ Ντάγκαν. Δεύτερη τη τάξη αξιωματούχος είναι Ισπανίδα, η Μαρία Τορίχο. Ένσταση στους αγώνες της ιστιοπλοΐας δεν υπάρχει, αφού αυτοί που πήραν την απόφαση είναι και οι «δικαστές». Γι’ αυτό θα πρέπει ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο, να «καταπιεί» αυτήν την αδικία και να πορευτεί την Παρασκευή (30/7/21) για τη μεγάλη μάχη του μεταλλίου και να κυνηγήσει όσο μπορεί το χρυσό.

Κι όμως ο Παύλος Κοντίδης μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένος και πολύ δυνατός στην τέταρτη αγωνιστική ημέρα, ξέροντας πως θα παλέψει με τον Αυστραλό για την πρώτη θέση. Από νωρίς ξεχώρισαν οι δυο τους μπροστά, μέχρις ότου ήρθε αυτή η αδικία, 300 μέτρα πριν από τον τερματισμό. Ο πρωταθλητής μας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτήν την απόφαση και παρά την αναστάτωσή του διατήρησε την ψυχραιμία του και κατάφερε να μην χάσει τη συγκέντρωσή του στην αμέσως επόμενη ιστιοδρομία. Μένοντας κοντά στους πρωτοπόρους, τερμάτισε στην 6η θέση, με τον Γουέρν να είναι και πάλι πρώτος.

Έτσι, με το τέλος των 8 ιστιοδρομιών, ο Παύλος Κοντίδης βρίσκεται στη 2η θέση με 44 βαθμούς ποινής, πίσω από τον Αυστραλό Ματ Γουέρν, που έχει 29 βαθμούς ποινής. Τρίτος είναι ο Νορβηγός Χέρμαν Τόμασγκααρντ με 49 βαθμούς ποινής. Την Παρασκευή (30/7/21) θα διεξαχθούν οι δύο τελευταίες ιστιοδρομίες, με τον Κοντίδη να καλείται να καλύψει ή να μειώσει τους 15 βαθμούς διαφοράς που τον χωρίζουν από τον Γουέρν, ενόψει της κούρσας των μεταλλίων την Κυριακή (1/8). Και είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τα καταφέρει.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PUMPING

Ο ειδικός κανονισμός της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, για παραβιάσεις σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, σε ό,τι αφορά αυτό που καταλόγισαν στον Κοντίδη, είναι ο ακόλουθος:

42.2 Prohibited Actions

Without limiting the application of rule 42.1, these actions are

prohibited:

(a) pumping: repeated fanning of any sail either by pulling in and releasing the sail or by vertical or athwartship body movement.

Σε μετάφραση google θεωρούμε πως στα ελληνικά σημαίνει:

(α) άντληση: επαναλαμβανόμενο πέταγμα οποιουδήποτε πανιού είτε τραβώντας μέσα και απελευθερώνοντας το πανί ή με κάθετη ή αθλητική κίνηση σώματος.ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ