• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα – Στο Παρίσι η σκυτάλη
08/08/2021 16:44
Έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα – Στο Παρίσι η σκυτάλη

Η αυλαία της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού έπεσε το μεσημέρι της Κυριακή 8 Αυγούστου, με την Ολυμπιακή Φλόγα να σβήνει στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020.

Ο κορονοϊός δεν επέτρεψε στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού να διεξαχθεί το 2020, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρθηκαν το 2021 και για πρώτη φορά στην ιστορία τους πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία κόσμου.

Την Κυριακή 8 Αυγούστου, πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Τόκιο, λίγο προτού η Ιαπωνία σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα της με την Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και παραδώσει τη σκυτάλη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η παράδοση της σκυτάλης στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 © 2021 AARON FAVILA/AP IMAGES

 

Η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο © 2021 LEE JIN-MAN/AP IMAGES

Οι σημαίες των 205 χωρών στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την Τελετή Λήξης © 2021 VINCENT THIAN/AP IMAGES

Ο ουρανός φωτίστηκε από λευκά και χρυσά πυροτεχνήματα, τα οποία εκτοξεύτηκαν πάνω από το σχεδόν άδειο Ολυμπιακό Στάδιο, τονίζοντας και πάλι την περίεργη αυτή κατάσταση, δηλαδή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών.

Μία πανοραμική εικόνα του Ολυμπιακού σταδίου © 2021 KIICHIRO SATO/AP IMAGES

Σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης είναι ο Γιάννης Φουντούλης. Ο αρχηγός της ομάδας πόλο, η οποία πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο, μετά την ήττα από τη Σερβία με 10-13 νωρίτερα σήμερα (8/8).

H Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε, το Τόκιο δίνει στο Παρίσι η σκυτάλη

Η Ελλάδα πανηγύρισε συνολικά τέσσερα μετάλλια. Η ελληνική παρουσία ολοκληρώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με απολογισμό δύο χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο, τα οποία την έφεραν στην 36η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, ενώ στην πρώτη βρέθηκαν οι ΗΠΑ με 39 χρυσά, δεύτερη η Κίνα και τρίτη η Ιαπωνία.

Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ των ανδρών και ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κατέκτησε το μοναδικό ασημένιο, ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους το χάλκινο.

Μετά την ελληνική σημαία ακολούθησαν της Γαλλίας και των ΗΠΑ που έχουν αναλάβει τις αμέσως επόμενες δύο διοργανώσεις.

Ωστόσο, στην Τελετή Λήξης το παρών έδωσαν λίγοι αθλητές και αθλήτριες, αφού σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από το Ολυμπιακό Χωριό αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους.

Η έξαρση της πανδημίας στη χώρα σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κατάφεραν να θριαμβεύσουν, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να επωμιστεί το βάρος της οικονομικής ζημιάς από τη διοργάνωση. Για τον λόγο αυτό, περίπου 100 διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, στα οποία έγραφαν “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοτώνουν τους φτωχούς” και “Δεν χρειαζόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, έκαναν την εμφάνισή τους υπό την επιτήρηση της αστυνομίας έξω από το Ολυμπιακό στάδιο.

Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, βίωσαν μια σουρεαλιστική ματιά στην καθημερινή ζωή του Τόκιο, όταν η Τελετή Λήξης μετατράπηκε για λίγο σε ένα πάρκο με γρασίδι, με… σκηνικά λεωφορεία και ποδηλάτες BMX.

Οι ερμηνευτές χόρεψαν και έπαιξαν ποδόσφαιρο, πηγαίνοντας ανάμεσα στους αθλητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στο γρασίδι. Οι διοργανωτές τόνισαν ότι η σκηνή προοριζόταν για να μπορέσουν να βιώσουν την εμπειρία του Τόκιο.

Αρχικώς σκοπός της οικοδέσποινας χώρας ήταν να δείξει την ανάκαμψή της από το καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση το 2011.

Η Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε και η Ιαπωνία παρέδωσε τη σκυτάλη των Ολυμπιακών Αγώνων στην επόμενη πόλη υποδοχής, το Παρίσι, “φορτωμένο” με ένα λογαριασμό 15 δις δολαρίων, διπλάσιο από αυτό που περίμενε αρχικά και χωρίς εισροή τουριστών, προκειμένου να αντισταθμίσει τα έξοδα.

Η στιγμή που η Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε © 2021 AARON FAVILA/AP IMAGES

 


btm