• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
O αθλητισμός επέστρεψε, η φλόγα σβήνει
08/08/2021 09:10
O αθλητισμός επέστρεψε, η φλόγα σβήνει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΑΚ: Αργύρης Αργυρού

Με την τελετή λήξης ολοκληρώνονται σήμερα οι πιο διαφορετικοί, πιο παράξενοι και πιο ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Η 32η Ολυμπιάδα του Τόκιο είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Αφού πέρασε από… χίλια κύματα, τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν κανονικά έναν χρόνο μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους (2020). Η αυλαία θα κλείσει στις 14:00 ώρα Κύπρου με την τελετή λήξης (20:00 ώρα Τόκιο). Είκοσι ημέρες (σ.σ. ποδόσφαιρο και σόφτμπολ αρχίζουν πάντα πριν την τελετή έναρξης) πλούσιας αθλητικής δράσης στα γήπεδα της Ιαπωνίας, γεμάτες συγκινήσεις σε όλα τα αθλήματα, με αρκετά παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ να καταρρίπτονται, θα μπουν και αυτές στον «σκληρό δίσκο» της ιστορίας.

Πολύ σκληρά μέτρα
Οι Αγώνες στους οποίους για πρώτη φορά δεν επιτράπηκε η είσοδος στα στάδια θεατών και στους οποίους οι αθλητές περνούσαν καθημερινά από τεστ για τον κορωνοϊό και φορούσαν συνέχεια μάσκα. Οι Αγώνες στους οποίους ο κάθε διαγωνιζόμενος αθλητής ήταν υποχρεωμένος να φύγει από το Τόκιο, το αργότερο 48 ώρες από την ημέρα που ολοκλήρωσε την αγωνιστική του παρουσία. Οι Αγώνες στους οποίους όλοι οι ξένοι εμπλεκόμενοι έπρεπε να τηρήσουν τα αυστηρότατα πρωτόκολλα υγιεινής και να ζουν σαν σε «φούσκα», χρησιμοποιώντας μέσα μεταφοράς μόνο των διοργανωτών, τουλάχιστον τις πρώτες 14 ημέρες παρουσίας τους στο Τόκιο.

Το δάκρυ του «αντίο»
Στο Στάδιο του Τόκιο θα επιστρέψει η Ολυμπιακή Φλόγα, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε ειδικό βωμό στον Ειρηνικό, για να πραγματοποιηθεί η τελευταία γιορτή των Γιαπωνέζων και να φτάσουμε προς την πιο συγκινητική στιγμή. Την ώρα δηλαδή που η Φλόγα, η οποία έκανε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία από τον Μάρτη του 2020, θα σβήσει και θα φέρει το αυθόρμητο δάκρυ του «αντίο». Την ώρα που οι φιλόξενοι Γιαπωνέζοι θα παραδώσουν τη σημαία των Αγώνων στο Παρίσι, που θα διοργανώσει τους 33ους Ολυμπιακούς το 2024.
Προτού φτάσουμε στο φινάλε, θα υπάρχει και το τελετουργικό, που τιτλοφορείται «Worlds We Share», δηλαδή «Οι κόσμοι που μοιραζόμαστε». Με στόχο να δείξει την ένωση των διαφορετικών κουλτουρών, των διαφορετικών κόσμων που ζει ο καθένας μας, για χάρη του Ολυμπιακού Πνεύματος. Η κάθε χώρα θα παρελάσει και πάλι, με σημαιοφόρους αθλητές που έμειναν μέχρι τέλους, με την Κύπρο μας να μην έχει κάποιους εδώ, αφού και τα 15 παιδιά επέστρεψαν ήδη στην πατρίδα.

Τέσσερα νέα σπορ
Το «Τόκιο 2020» θα μείνει στην ιστορία για αρκετούς ακόμα λόγους, όπως την είσοδο τεσσάρων νέων σπορ (καράτε, αναρρίχηση, σέρφινγκ και σκέιτμπορντ), τα οποία θα αξιολογηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, την αύξηση των μικτών αθλημάτων ώστε να εξισορροπηθεί η παρουσία ανδρών και γυναικών στους Αγώνες, αλλά και την πρώτη παρουσία τρανσέξουαλ αθλητριών (Κουίν, ποδόσφαιρο Καναδάς για παράδειγμα). Ήταν γενικά οι πιο παράξενοι Ολυμπιακοί, τους οποίους μόνο οι Γιαπωνέζοι θα μπορούσαν να διοργανώσουν σε τόσο δύσκολες συνθήκες, με την πανδημία. Οι αναμνήσεις πάντα θα συνοδεύουν όλους όσοι έλαβαν μέρος, με τον οποιονδήποτε τρόπο. Το Παρίσι εύχεται μέχρι το 2024 τα πράγματα να βελτιωθούν σε ό,τι αφορά την πανδημία και να μπορέσει να επαναφέρει τη λάμψη και τη βοή του κόσμου στις εξέδρες αρχικά. Γιατί για την ώρα οι Γάλλοι υπόσχονται μεγάλα πράγματα, όπως για παράδειγμα μία τελετή έναρξης εκτός σταδίου, δίπλα και μέσα στον ποταμό Σηκουάνα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι το σημερινό εορταστικό αποχαιρετιστήριο «πάρτι» στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, για το μεγάλο «αντίο» στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες.


btm