• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Επίδειξη δύναμης της Mercedes, τελευταίος στην εκκίνηση ο Φερστάπεν
24/09/2021 17:48
Επίδειξη δύναμης της Mercedes, τελευταίος στην εκκίνηση ο Φερστάπεν

Βαλτέρι Μπότας και Λιούις Χάμιλτον γύρισαν πιο γρήγορα την πίστα του Σότσι στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά του GP Ρωσίας. Αλλαγή κινητήρα από τον Μαξ Φερστάπεν, που ξεκινά από την τελευταία θέση την Κυριακή.

Οι δύο Mercedes W12 με τους Βάλτερι Μπότας και Λιούις Χάμιλτον κυριάρχησαν στις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές του Σότσι, καθώς ο Μαξ Φερστάπεν περιορίστηκε στην έκτη θέση – και, όπως επιβεβαιώθηκε, θα εκκινήσει τελευταίος τον αγώνα της Κυριακής λόγω αλλαγής κινητήρα.

Ο Φερστάπεν έφερε ήδη από το Ιταλικό GP ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση καθότι κρίθηκε από τους αγωνοδίκες της Μόντσα υπαίτιος του ατυχήματος με τον Χάμιλτον. Βάσει της ποινής αυτής, και του γεγονότος ότι τα επόμενα σιρκουί του πρωταθλήματος ταιριάζουν στην RB-Honda, η Red Bull αποφάσισε να αλλάξει στη Ρωσία αρκετά εξαρτήματα του κινητήρα του Ολλανδού και να δεχθεί την ποινή σε ένα GP προδιαγεγραμμένα χαμένο για την ομάδα.

Με αυτό τον τρόπο ο Φερστάπεν θα απαλλαγεί στο 15ο από τα 22 φετινά GP της F1 από την αλλαγή της πλειοψηφίας των εξαρτημάτων της μονάδας ισχύος (του κινητήρα V6, των ηλεκτροκινητήρων MGU-K και MGU-H, του Turbo, της κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας και του συστήματος εξάτμισης). Η χρήση καθενός τέτοιου εξαρτήματος πέραν του ορίου των διαθέσιμων για κάθε οδηγό σε όλη τη χρονιά, επισείει ποινή 5 θέσεων.

Με αυτή την απόφαση ο Ολλανδός δεν θα έχει κανέναν περισπασμό στα επόμενα επτά για τη μάχη του με τον Χάμιλτον για την κατάκτηση του φετινού τίτλου του πρωταθλητή – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον Άγγλο, που σύντομα θα βρεθεί εμπρός στο ίδιο πρόβλημα. Μαζί με τον Φερστάπεν στο τέλος της εκκίνησης του Σότσι θα παραταχθεί και ο Σαρλ Λεκλέρ, που άλλαξε όλη τη μονάδα ισχύος της Ferrari (σε αντίθεση με τον Κάρλος Σάινθ).

Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον Χάμιλτον και τη Mercedes να κερδίσουν στη Ρωσία την Κυριακή – ώστε ο πρώτος να ανακτήσει την πρωτοπορία του πρωταθλήματος υπερκαλύπτοντας τους 5 βαθμούς που τον χωρίζουν από τον Φερστάπεν, και για τη δεύτερη να συνεχίσει το ανίκητο από το 2014 σερί της στο Σότσι.

Πίσω στη δεύτερη περίοδο των δοκιμών κατάταξης, η Mercedes επιβεβαίωσε ξανά πόσο ταιριαστή είναι η W12 στο σιρκουί του Σότσι, καθώς οι Μπότας και Χάμιλτον -χωρισμένοι από 44 χιλιοστά μεταξύ τους, ήταν δυόμισι δέκατα μπροστά από την Alpha Tauri του Πιέρ Γκασλί και πάνω από μισό δευτερόλεπτο από τη McLaren του Λάντο Νόρις.

Αδιαφορώντας για τα τεκταινόμενα της κορυφής, ο Φερστάπεν δεν επιχείρησε να κάνει έναν ανταγωνιστικό γύρο και έμεινε ένα δευτερόλεπτο μακριά από τις Mercedes. Ο Ολλανδός ήταν αφοσιωμένος στην προσομοίωση αγώνα με τη μέση γόμα, και στη στρατηγική ρυθμίσεων που θα ευνοούν την επιθετική στρατηγική προσπεράσεων που θα ακολουθήσει στον κυριακάτικο αγώνα (Κυριακή 26/9, 15:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Χάμιλτον και ο Μπότας σημείωσαν και πάλι τον καλύτερο χρόνο τους με τη μέση γόμα, όπως -απρόσμενα- και ο τρίτος Πιέρ Γκασλί. Ο Βρετανός έκανε προσομοιώσεις και με τη μαλακή και με τη μέση γόμα, ενώ σε μία από τις αλλαγές χτύπησε τον μηχανικό που κρατούσε τον εμπρός γρύλο. Μέσω ραδιοεπικοινωνίας ο πρωταθλητής ζήτησε συγγνώμη και ρώτησε αν ο μηχανικός ήταν εντάξει – και όντως ήταν, καθώς σηκώθηκε και περπάτησε χωρίς πρόβλημα.

Πιο άτυχος ήταν ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, που έχασε περίπου τη μισή από την ωριαία διαδικασία όταν η McLaren διαπίστωσε κάποια δεδομένα που την ανάγκασαν να αλλάξουν κινητήρα. Όμως, ο Αυστραλός δεν θια δεχθεί ποινή θέσεων στην εκκίνηση, διότι τοποθέτησαν μία από τις διαθέσιμες φετινές του μονάδες ισχύος.

Επίσης, ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι είχε ένα ατύχημα στην έξοδο της στροφής 8, με αποτέλεσμα να καταλήξει στις μπαριέρες. Αργότερα, προς το τέλος των δοκιμών, ο Πιέρ Γκασλί ξήλωσε την εμπρός πτέρυγα της Alpha Tauri στο βίαιο πέρασμα από ένα κερμπ.

Τα αποτελέσματα των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών στο GP Ρωσίας

GP Ρωσίας, FP2: Επίδειξη δύναμης της Mercedes, τελευταίος στην εκκίνηση ο Φερστάπεν


btm