• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΠΟΕΛ: Από την «κατάντια» στην ουσία
29/09/2021 09:34
ΑΠΟΕΛ: Από την «κατάντια» στην ουσία

«Μα πώς κατάντησε έτσι το ΑΠΟΕΛ», σχολίασαν πολλοί, βλέποντάς το να ζορίζεσαι για 80 λεπτά να σκοράρει και να λυγίσει μια ΠΑΕΕΚ που έπαιζε από το 5’ με παίκτη λιγότερο. Μια διαπίστωση, υπό το βάρος του γαλαζοκίτρινου εκτοπίσματος και συνυφασμένη βεβαίως με τις τρεις ήττες που είχαν προηγηθεί. Ας το προσεγγίσουμε όμως από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Υποθετικά, αν η ομάδα της Κερύνειας έβγαζε τον προχθεσινό αγώνα χωρίς αριθμητικό μειονέκτημα και παρουσίαζε ακριβώς την ίδια πολυπρόσωπη, πειθαρχημένη και εξαιρετική ανασταλτική παρουσία, πολύ πιθανό οι γηπεδούχοι να αντιμετώπιζαν ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι περισσότεροι θα έβλεπαν το ποτήρι μισογεμάτο, εστιάζοντας στο ταμπούρωμα των φιλοξενουμένων.

Με άλλα λόγια, το ψυχοφθόρο 1-0 της περασμένης Δευτέρας, δεν στέλνει κάποιο καταστροφικό μήνυμα για το μέλλον, παρά μόνο πως παραμένει άλυτο ένα από τα αγωνιστικά προβλήματα που είναι ορατά από την αρχή της σεζόν: Η μετατροπή επιθετικών μονάδων εγνωσμένης αξίας, σε παραγωγικό σύνολο. Χωρίς να παραγνωρίζονται τα συνεχιζόμενα σημάδια βελτίωσης στη δημιουργία τελικών προσπαθειών.

Όσο λοιπόν γρηγορότερα καταστούν ουσιαστικοί οι γαλαζοκίτρινοι, τόσο το καλύτερο για την ψυχολογία τους καθώς εξακολουθούν να εκπέμπουν πίεση και άγχος, που πηγάζουν αφενός από την κακή αρχή στο πρωτάθλημα και αφετέρου από την επίγνωση της ανάγκης να ολοκληρώσουν ένα κύκλο διορθωτικών μέτρων ώστε να ανεβάσουν ταχύτητα και να αποκτήσουν αγωνιστική ταυτότητα. Μέχρι τότε χρειάζονται μόνο τα αποτελέσματα. Με ή χωρίς τις εντυπώσεις. Με πάθος και νοοτροπία νικητή ή αν προτιμάτε με… μιμητές του Λούκας Σόουζα.

Αυτός μάλιστα, είναι αρχηγός που δίνει τα πάντα για να προσφέρει ανασταλτικά και δημιουργικά, που εμψυχώνει τους συμπαίκτες του στα δύσκολα (χαμένο πέναλτι Μάγκλιτσα) και δείχνει το ήθος του (αποβολή Σουμαόρο). Εύστοχη η έμπνευση του Σωφρόνη Αυγουστή να τον αξιοποιήσει και στην επίθεση του ΑΠΟΕΛ, με τον Βραζιλιάνο να τον δικαιώνει σημειώνοντας το λυτρωτικό γκολ, αξιοποιώντας, με ξεπέταγμα στο σωστό σημείο την μπαλιά ακριβείας από τον Νατέλ.

Μιλώντας για τον τεχνικό της ομάδας, ορατή ήταν εκ νέου η διάθεσή του να δώσει ευκαιρίες σε Κύπριους παίκτες με προοπτική. Διατήρησε ως βασικό, συγκριτικά με τον αγώνα κυπέλλου με τη Νέα Σαλαμίνα, όχι μόνο τον Πολυκάρπου στην άμυνα, αλλά και τον τερματοφύλακα Μιχαήλ. Είδε επίσης τον Κατσαντώνη, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο τέταρτο, να πρωταγωνιστεί σε μεγάλη φάση μπροστά στην εστία της ΠΑΕΕΚ.

Η επιπολαιότητα

Όπως είχε πράξει αρκετές φορές προηγουμένως ο Οκριασβίλι, επιλέγοντας ωστόσο να τον θυμούνται οι φίλαθλοι για την επιπολαιότητά του στο 77’ για την οποία αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, παρά για τη διάθεσή του να δημιουργήσει, να σκοράρει και να ολοκληρώσει ένα 90λεπτο χωρίς κάποιο πρόβλημα. Έτσι, θα ζήσει τον προσεχή αγώνα κόντρα στην πρώην ομάδα του, ως θεατής. Σε αντίθεση με τον Κβιλιτάια, ο οποίος προφυλάχθηκε για να τεθεί χωρίς ρίσκο στη διάθεση του προπονητή για την κυριακάτικη (18:00) αναμέτρηση με την Ανόρθωση.

Τα επόμενα 24ωρα

Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», το ΑΠΟΕΛ θα επιδιώξει να κρατήσει το μηδέν στην εστία του για τρίτο συνεχόμενο ραντεβού, διατηρώντας πιθανότατα τον σχηματισμό 3-5-2. Στο πρόσωπο του Σάβιτς, οι γαλαζοκίτρινοι θέλουν να δουν μια ηγετική προσωπικότητα στην άμυνα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στα μαρκαρίσματα από τον άξονα και στις επιστροφές των ακραίων μπακ. Σε ότι αφορά στα μεσοεπιθετικά σχέδια, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φανερώσουν το πώς θα διαχειριστεί ο Αυγουστή το επιδιωκόμενο ανέβασμα ηθικού και απόδοσης του Μάγκλιτσα, όπως επίσης την επιλογή του παίκτη που θα πάρει τον ρόλο του Οκριασβίλι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΚΑ (Εφημερίδα Sportday)


btm