• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ένας σκόρερ τσέπης που έρχεται να φέρει ισορροπία στον Παναθηναϊκό
10/10/2021 15:22
Ένας σκόρερ τσέπης που έρχεται να φέρει ισορροπία στον Παναθηναϊκό

Το καλό σουτ μετά από ντρίμπλα, η ικανότητα να παίξει με και χωρίς την μπάλα στα χέρια, η άμυνα και το μειονέκτημα του ύψους. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, Γιόγκι Φέρελ.

Τον λένε Γιόγκι Φέρελ (28 χρονών, 1.83 μέτρα) και φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στην θέση του πόιντ γκαρντ. Ο βραχύσωμος γκαρντ είναι ο νέος παίκτης των “πράσινων” και έρχεται με την ελπίδα να μπορέσει να δώσει μία ισορροπία ανάμεσα σε οργάνωση και εκτέλεση από την περιφέρεια.

Ο Γιόγκι Φέρελ άργησε να έρθει στην Ευρώπη. Βασικά, άργησε να φύγει από το ΝΒΑ, αφού πάντα βρισκόταν μία ομάδα να του προσφέρει συμβόλαιο την τελευταία 5ετία. Ο λόγος; Συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει στο παρκέ και ελπίζει να μπορέσει να τα φέρει και στον Παναθηναϊκό.

Ένας scoring γκαρντ που προφέρει ακόμα μία απειλή

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο Γιόγκι Φέρελ έχει όλα τα στοιχεία που ζητάει ο Δημήτρης Πρίφτης από έναν γκαρντ: Είναι γρήγορος με εξαιρετικό πρώτο βήμα, μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, παίζει σε γρήγορο τέμπο και είναι συνεπής στην άμυνα πάνω στην μπάλα. Το προφίλ του είναι τέτοιο που μοιάζει να ταιριάζει ως συμπλήρωμα του Κέντρικ Πέρι. Τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ο Φέρελ πέρασε πολλά στο ΝΒΑ. Η πρώτη του διετία (2016-2018) – κυρίως με την φανέλα των Μάβερικς – ήταν ονειρεμένη, αφού είχε έναν ξεκάθαρο ρόλο στο ροτέισον των Μαβς και το εκμεταλλεύτηκε, αριθμώντας τότε 10.2 ποντους, 2.8 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ μέσο όρο με 37.8% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής. Το δε Shot chart του εκεινη την διετία δείχνει ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αφού σούταρε εξαιρετικά σχεδόν από παντού.

Το Shot Chart του Γιόγκι Φέρελ την πρώτη διετία του στο ΝΒΑ
Το Shot Chart του Γιόγκι Φέρελ την πρώτη διετία του στο ΝΒΑ INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το Instat Scout, την διετία 2016-2018 ο Φέρελ σημείωνε 0.9 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όπου ήταν ο χειριστής της μπάλας, σε ένα οριακά καλό νούμερο. Την ίδια στιγμή όμως σούταρε με 38.6% στα τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot (όπου σούταρε από στάση όταν έπαιρνε την μπάλα). Κοινώς, ο Φέρελ ήταν εξίσου αποδοτικός τόσο με την μπάλα στα χέρια όσο και χωρίς αυτή.

Σε έναν Παναθηναϊκό που οι αποστάσεις είναι ένα θέμα, η παρουσία ενός παίκτη που μπορεί να σουτάρει καλά μετά από ντρίμπλα, αλλά ταυτόχρονα να αποτελεί απειλή μακριά από την μπάλα αποτελεί ευλογία. Ένα πιθανό συναπάντημά του δηλαδή με κάποιον εκ των Μέικον ή Νέντοβιτς (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο δηλαδή) θα δίνει την ευκαιρία στον Δημήτρη Πρίφτη να θέτει σε εφαρμοφή το βασικό του πλάνο: Να έχει δύο γκαρντ στο παρκέ που μπορούν να εκτελέσουν είτε μετά από ντρίμπλα είτε από στάση, δίνοντας ανάσες και στον Ιωάννη Παπαπέτρου.

Απειλητικός ακόμα και σε μικρότερο ρόλο

Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση του Φέρελ είναι ότι αν και μετά την πρώτη εξαιρετική διετία του στους Μάβερικς έγινε κάτι σαν γυρολόγος και είχε μικρότερο ρόλο, εντούτοις ήταν εξίσου αποδοτικός. Σύμφωνα με το InStat Scout, την τελευταία τριετία ο Φέρελ σημείωνε 1.04 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και 1.22 πόντους σε καταστάσεις Catch and Shoot, δείγμα ότι ανεξαρτήτου ομάδας μπορούσε να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Το δε Shot Chart του από την τελευταία τριετία το δείχνει αυτό, όπως δείχνει και την ικανότητά του να εκτελεί από μέση απόσταση.

Το Shot Chart του Γιόγκι Φέρελ την τελευταία τριετία του στο ΝΒΑ
Το Shot Chart του Γιόγκι Φέρελ την τελευταία τριετία του στο ΝΒΑ INSTAT SCOUT

Οι ομάδες που έπαιρναν τον Φέρελ ήξεραν τι να ζητήσουν από αυτόν. Του ζητούσαν να έρχεται από τον πάγκο και να προσφέρει αμεσο σκοράρισμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συχνά ο Φέρελ να καλείται να σκοράρει μαζεμένους πόντους, αλλά να κρατήσει “ζεστούς” και τους συμπαίκτες του. Αυτή δεν είναι απλή δουλειά. Ο Φέρελ όμως τα κατάφερε, έχοντας την τελευταία τριετία 5.3 πόντους, 1.4 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 34% στα τρίποντα σε 13 λεπτά συμμετοχής.

https://youtu.be/NHU7tw1x9sU

Ο Φέρελ βέβαια δεν έρχεται στον Παναθηναϊκό για να αγωνίζεται 13 λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο. Η λογική λέει ότι ο ρόλος του θα μοιάζει περισσότερο με αυτόν που είχε την πρώτη διετία του στο ΝΒΑ. Όντας ένας παίκτης που θέλει την μπάλα στα χέρια – και ας είναι καλός και παίζοντας μακριά από αυτή – και παίζοντας για έναν προπονητή που δίνει πρωτοβουλίες στους γκαρντ του, ο Φέρελ έρχεται για να έχει βασικό ρόλο.

Η άμυνα και το θέμα του ύψους

Με ύψος 1.83 μέτρα και μικρό άνοιγμα χεριών ο Γιόγκι Φέρελ γινόταν στόχος στην άμυνα στο ΝΒΑ και λογικά θα γίνεται στόχος και στην EuroLeague. Αυτό είναι γεγονός. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν είναι κακός αμυντικός πάντως. Μπορεί να πιέσει πάνω στην μπάλα αποτελεσματικά, έχει καλά πλάγια βήματα, μπορεί να κλέψει μπάλες. Δεν μπορεί να υποστηρίξει άμυνα με αλλαγές, αλλά έχει τον τρόπο να παλεύει μέσα από τα σκριν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Όπως και να το δει βέβαια κάποιος, δεν παύει ο Παναθηναϊκός να έχει πλέον τρεις γκαρντ με ύψος κάτω από 1.90 μέτρα: Τον Φέρελ (1.83 μέτρα), τον Πέρι (1.85 μέτρα) και τον Μέικον (1.88 μέτρα). Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει μάθει να δουλεύει με βραχύσωμους γκαρντ βέβαια, το έκανε και πέρυσι στην Ούνικς όταν είχε μαζί τους Αϊζάια Κάνααν (1.83 μέτρα), Τζόρνταν Θίοντορ (1.83 μέτρα) και Τζαμάρ Σμιθ (1.91 μέτρα). Ξέρει να ελίσσεται και να χτίζει τις άμυνές του ανάλογα.

Ο καθένας μπορεί να πει ότι είναι άλλο το EuroCup και άλλο η EuroLeague βέβαια. Από την άλλη, ο έμπειρος τεχνικός μπορεί να στηριχθεί στο μέγεθος που έχει στις άλλες θέσεις, αφού παίκτες όπως ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Οκάρο Γουάιτ, ο Τζέρεμι Έβανς, ο Τζεχάιβα Φλόιντ και ο Γιώργος Παπαγιάννης μπορούν να καλύψουν κενά. Δεν παύει βέβαια η ταυτόχρονη παρουσία τριών βραχύσωμων γκαρντ – ακόμα και αν οι Φέρελ και Πέρι είναι καλοί αμυντικοί πάνω στην μπάλα – να είναι μία πρόκληση.

Μία απαραίτητη κίνηση για να αποφορτιστούν όλοι

Ο Φέρελ δεν είναι Μεσσίας. Είναι όμως ένας παίκτης με συγκεκριμένα χαρίσματα, που μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας κανονικός πλέι-μέικερ – κι ας έχει το σουτ ως πρώτη επιλογή. Είναι ένας παίκτης που δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες, που σουτάρει καλά μετά από ντρίμπλα, που ξέρει να δίνει την πρώτη πάσα. Μπορεί να παίξει το Πικ εν Ρολ σε συμπαθητικό βαθμό, όντας καλύτερος στο να πασάρει στην περιφέρεια από ότι στον ψηλό που ρολάρει. Είναι ένας παίκτης κομμένος και ραμμένος στα “θέλω” του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από έναν πόιντ γκαρντ. Έναν παίκτη να δώσει μία ισορροπία ανάμεσα σε δημιουργία και εκτέλεση για να φύγει αυτό το βάρος από τους Μέικον και Νέντοβιτς και να χαλαρώσει λίγο ο – εμφανώς αγχωμένος να αποδείξει κάτι στους πρώτους αγώνες – Πέρι. Ο Φέρελ έχει δείξει στο ΝΒΑ ότι μπορεί να τα δώσει αυτά τα πράγματα. Οι προκλήσεις που θα υπάρξουν θα είναι αρκετές. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο παρκέ.


btm