• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αθλητές
17/10/2021 16:07

Με τον πιο υπέροχο τρόπο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 16 Οκτωβρίου 2021, η τριήμερη εποικοδομητική συνάντηση των ηγετών των Ομοσπονδιών Στίβου της Ευρώπης. Η Λοζάνη φιλοξένησε το Κογκρέσο και το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, στη διάρκεια των οποίων ανακηρύχθηκε ο νέος πρόεδρος Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στους ηγέτες των Ομοσπονδιών να παρακολουθήσουν διάφορα εργαστήρια, να ενημερωθούν για νέες ιδέες και προτεινόμενες αλλαγές σε διοργανώσεις και βέβαια να συσφίξουν τις σχέσεις τους, αφού έχουν να βρεθούν από κοντά πάνω από δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Έπειτα από κουραστικό και έντονα δημιουργικό τριήμερο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου φρόντισε να αποχαιρετήσει τα μέλη της με μία γιορτή στο Συνεδριακό Κέντρο της Λοζάνης, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες στο 2021, ενώ έγιναν παράλληλα και διάφορες βραβεύσεις για ανθρώπους που προσφέρουν στο άθλημα του στίβου. Η εκδήλωση «Golden Tracks» συνοδεύτηκε και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μουσική και γυμναστικές επιδείξεις.

Κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια στο 2021, αναδείχθηκε η Ολλανδή Σιφάν Χασάν, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 5.000μ. και 10.000μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το χάλκινο στα 1.500μ. Η Χασάν κέρδισε το συγκεκριμένο έπαθλο για πρώτη φορά στην καριέρα της και έγινε η δεύτερη Ολλανδή που αναδεικνύεται σε κορυφαία αθλήτρια στην Ευρώπη, μετά τη Ντάφνι Σχίπερς (2014, 2015). Η Χασάν δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση για να παραλάβει το βραβείο της, το οποίο θα της μεταφέρει ο πρόεδρος της ολλανδικής ομοσπονδίας στίβου Έρικ φαν ντερ Μπουργκ.

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στην Ευρώπη αναδείχθηκε ο Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 400μ. με εμπόδια, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ και είναι ο πρώτος που έτρεξε την απόσταση κάτω από 46 δευτερόλεπτα (45.94). Έτσι, ο Βάρχολμ έγινε ο τρίτος αθλητής που κατακτά δύο συνεχόμενες φορές τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στην Ευρώπη, επίτευγμα που έχουν στο παλμαρές τους ο Κρίστιαν Όλσον (2003-04) και ο Μο Φάρα (2011-12). Αξιοσημείωτο το ότι ο Νορβηγός, πήρε και τον τίτλο του «ανατέλλοντος αστεριού» το 2017!

Σε ό,τι αφορά τα νέα λαμπρά αστέρια του στίβου, τους επίζηλους τίτλους κέρδισαν η 21χρονη Φέμκε Μπολ από την Ολλανδία, η οποία έκανε καταπληκτική σεζόν, με αποκορύφωμα το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, στα 400μ. με εμπόδια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ευρώπης με 52.03! Ως «ανατέλλων αστέρι» στους άνδρες αναδείχθηκε ο 19χρονος Γάλλος Σάσια Ζογιά, ο οποίος συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων (κ20) στα 110μ. με εμπόδια (ύψος εμποδίων 99εκ.), αρκετές φορές φέτος και το έφτασε στα 12.72, στο Παγκόσμιο Εφήβων / Νεανίδων στη Ναϊρόμπι.

Συγκινητική η βράβευση της ασημένιας Ολυμπιονίκη του Τόκιο στον ακοντισμό, Πολωνής Μαρία Αντρέιτζικ, η οποία δημοπράτησε το μετάλλιό της για να μαζέψει χρήματα, ώστε να βοηθήσει ένα παιδί που είχε καρδιολογικά προβλήματα. Στην Αντρέιτζικ απονεμήθηκε το βραβείο της Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (κοινωνικής προσφοράς ουσιαστικά). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αποτέλεσαν κριτήριο και στις υπόλοιπες βραβεύσεις της βραδιάς, στην εκδήλωση την οποία παρουσίασαν οι τέως αθλητές από φέτος, Άντι Κέι (Βρετανία) και Τζαζμίν Σόγερς (Ελβετία).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ: Σιφάν Χασάν (Ολλανδία)

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ: Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία)

ΑΝΑΤΕΛΛΩΝ ΑΣΤΕΡΙ ΓΥΝΑΙΚΑ: Φέμκε Μπολ (Ολλανδία)

ΑΝΑΤΕΛΛΩΝ ΑΣΤΕΡΙ ΑΝΔΡΑΣ: Σάσια Ζογιά (Γαλλία)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Μαρία Αντρέιτζικ (Πολωνία)

ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Άνα Κρετσέβσκα (Βόρεια Μακεδονία)

ΜΕΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: Τζεορτζίνα Ντραμ (Ιρλανδία)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χανζρούντι Κουντς (Ελβετία)


btm