Είτε το θέλετε είτε όχι, θα αυξήσουμε τα γεωτρύπανά μας και τις έρευνες και ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα το βρούμε και θα το εξορύξουμε, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια του κτιρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σε ενέργεια η Τουρκία εξαρτάται πλήρως από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι οι μελέτες, για τις οποίες διατέθηκαν σημαντικοί πόροι και δαπανήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για γεωτρήσεις βαθέων υδάτων, δεν απέφεραν θετικά αποτελέσματα μέχρι πρόσφατα.

Αποφάσισαν, πρόσθεσε, να συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες με εθνικά μέσα, σημειώνοντας ότι ο τότε υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο διάδοχός του Φατίχ Ντονμέζ εφάρμοσαν σχολαστικά αυτήν την απόφαση. Όπως είπε, τρία πλοία γεωτρήσεων και δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία περιλαμβάνονται στον στόλο της Τουρκίας.

“Με τον στόλο που διαθέτουμε, έχουμε ανοίξει 14 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων από το 2018. Αυξήσαμε τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές μας έρευνες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα κατά 6-7 φορές. Παρά τις εκστρατείες συκοφαντίας και τα σαμποτάζ, πετύχαμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία μας στη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτήν την ανακάλυψη των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων συνολικά, η Τουρκία έχει πλέον ανέβει σε άλλη κατηγορία. Ένας από τους λόγους για τις άσχημες επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας είναι η αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε τους δικούς μας πόρους προς όφελος του έθνους μας. Τι λέει η αλεπού για όσα δεν φτάνει; Αυτό κάνει η αντιπολίτευση.  Είτε το θέλετε είτε όχι, θα αυξήσουμε τα γεωτρύπανά μας και τις έρευνες και ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα το βρούμε και θα το εξορύξουμε”, είπε.

Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σκοπεύουν να θέσουν σε λειτουργία την πρώτη μονάδα το 2023.  “Έτσι, θα συμπεριλάβουμε την Τουρκία μεταξύ του περιορισμένου αριθμού χωρών στον κόσμο που μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια. Μετά το Άκουγιου, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο, ακόμη και τον 3ο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μας”.

Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν την πυρηνική ενέργεια, καταφερόμενος σε όσους διαμαρτύρονται για το περιβάλλον. “Ενώ 443 πυρηνικοί σταθμοί σε 32 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν, είναι καθαρή γκάφα, αν όχι προδοσία, να λέει κανείς ότι ‘η Τουρκία δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια”, είπε.

“Δεν είναι δυνατόν για όποιον έχει λίγη ευαισθησία για την οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας και την ευημερία του τουρκικού έθνους να αντιταχθεί στην πυρηνική ενέργεια. Αυτό που πρέπει να αμφισβητηθεί εδώ είναι γιατί η Τουρκία δεν έκανε αυτό το βήμα πριν από 20-30 χρόνια”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών τα ξημερώματα στην Κύπρο (ανακοίνωση)

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και...

OmegaLive
11/01/2022 08:13

Τραγωδία στην άσφαλτο: Δύο νεαροί μουσικοί οι νεκροί

Νέες λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς φαίνεται να έγινε...

OmegaLive
10/01/2022 08:40

Χριστοδουλίδης: Παραιτήθηκε από ΥΠΕΞ – «Θα με ενδιέφεραν οι προεδρικές»

Παραιτείται και επίσημα από το αξίωμα του ΥΠΕΞ ο Υπουργός...

OmegaLive
09/01/2022 11:38

Καζακστάν: Δίχως τέλος η αιματοχυσία – Νεκροί και τραυματίες στις...

Το Καζακστάν έχει παραδοθεί στο έλεος της οργής και των...

OmegaLive
06/01/2022 23:39

Αυτά είναι τα νέα μέτρα, δεν «αγγίζουν» το ποδόσφαιρο

Στην αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας προχώρησε η...

OmegaLive
05/01/2022 13:16

Απόφαση Υπουργικού: Πέφτει στο 50% το ποσοστό πληρότητας των γηπέδων!

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο Υπουργός...

OmegaLive
29/12/2021 20:50