• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ιστορική βραδιά για το ποδόσφαιρο γυναικών!
30/03/2022 20:14
Ιστορική βραδιά για το ποδόσφαιρο γυναικών!

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στο Camp Nou, στον προημιτελικό του Champions League αναμένεται να καταρριφθεί ένα σπουδαίο ρεκόρ που αφορά στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στο Camp Nou της Βαρκελώνης, στον προημιτελικό του Champions League μεταξύ της Barcelona και της Ρεάλ Μαδρίτης, αναμένεται να σπάσει ένα σπουδαίο ρεκόρ που αφορά στο ποδόσφαιρο γυναικών. Αυτό της μεγαλύτερης προσέλευσης φιλάθλων παγκοσμίως σε έναν αγώνα. Το υπάρχον ρεκόρ σε συλλογικό επίπεδο, ανήκει στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης, εκεί όπου τον Μάρτη του 2019, 60.739 φίλαθλοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση πρωταθλήματος μεταξύ της Atletico και της Barcelona (0-2). Σε επίπεδο εθνικών ομάδων το αντίστοιχο ρεκόρ ανήκει στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου μεταξύ των Η.Π.Α και της Κίνας, με 90.185 θεατές στο στάδιο Pasadena Rose Bowl.

Τα εισιτήρια του αυριανού αγώνα, κυκλοφόρησαν στις 22 Ιανουαρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε πως πωλήθηκαν 70.000. Οι τελευταίες (αισιόδοξες) εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κατάμεστο γήπεδο και αν αναλογιστεί κανείς πως η συνολική χωρητικότητα του Camp Nou είναι 99.354 καθήμενοι, εφόσον οι προβλέψεις επαληθευθούν, αντιλαμβάνεστε πως θα μιλάμε για ένα μεγαλειώδες γεγονός, καθώς ούτε η ομάδα ανδρών κατάφερε φέτος να γεμίσει το αχανές γήπεδο (το ρεκόρ της είναι 86.422 θεατές στο clasico αντρών).

Η ομάδα γυναικών θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο θρυλικό Camp Nou, αλλά θα είναι η πρώτη με κόσμο στις κερκίδες, καθώς ο πρώτος αγώνας της εκεί, διεξήχθη τον Γενάρη του 2021 εν μέσω της πανδημίας (4-0 την Espanyol).

Ο πρόεδρος, Joan Laporta έχει ήδη προαναγγείλει πως εφόσον η Barcelona προκριθεί στα ημιτελικά του θεσμού, τότε η ομάδα θα αγωνιστεί εκ νέου στο Camp Nou, καθώς η κανονική έδρα των πρωταθλητριών Ευρώπης είναι το σχεδόν νεόκτιστο (2017) estadi Johan Cruyff, χωρητικότητας 6.000 θέσεων. Ο ιστορικός αρχηγός της Barcelona, Carles Puyol, πήγε χθες στο προπονητικό κέντρο και μίλησε με τις αθλήτριες. Η Βαρκελώνη αγκαλιάζει την ισότητα των φύλων στο ποδόσφαιρο.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν χαρίστηκε στα κορίτσια της ομάδας. Όλα τα κέρδισαν με κόπο και σκληρή δουλειά μαζί φυσικά με όσους εργάζονται στο τμήμα. Ο σύλλογος επέλεξε να χτίσει από μηδενική βάση και μέσα σε μια δεκαετία, η Barcelona έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με αργά και σταθερά βήματα. Αν αναλογιστεί κανείς πως η πανίσχυρη Lyon (με 7 κατακτήσεις Champions League) αγωνίζεται (στους αγώνες πρωταθλήματος) σε γήπεδο 1.524 θέσεων, γίνεται αντιληπτό το κατόρθωμα της ομάδας του Jonathan Giraldes.

Η αυριανή γιορτή για το ποδόσφαιρο γυναικών δεν είναι φυσικά ο κανόνας. Η Arsenal για παράδειγμα, που άνοιξε δύο φορές φέτος το Emirates στην δική της ομάδα γυναικών, δεν κατάφερε να γεμίσει ούτε το 1/4 των κερκίδων της. Υπάρχουν όμως και ενθαρρυντικά μηνύματα. Ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας που γίνεται κάθε χρόνο στο Wembley συγκεντρώνει πάνω από 30.000 φιλάθλους, κάτι που συμβαίνει και σε πολλούς αγώνες στο Μεξικό, στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ισπανία (βλέπε Athletic Bilbao).

Οι μεγάλοι σύλλογοι αρχίζουν να δίνουν περισσότερη σημασία στα τμήματα γυναικών τους. Η Bayern αγωνίστηκε την περασμένη εβδομάδα κόντρα στην PSG στο Allianz Arena μπροστά σε 13.000 θεατές (νέο ρεκόρ για τις Βαυαρές) ενώ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Barcelona, δεν διστάζει να προσφέρει εκπτώσεις της τάξεως του 50% στα ήδη χαμηλού κόστους (από 11€ έως 16€) εισιτήρια. Κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση.

Μπορεί λοιπόν η αυριανή γιορτή να μην είναι ο κανόνας σε σχέση με την υπάρχουσα πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο γυναικών, θα αποτελέσει όμως έναν ισχυρό συμβολισμό και θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα. Όπως επισήμανε και η 28χρονη αρχηγός της Barcelona, κάτοχος της χρυσής μπάλας και καλύτερη παίκτρια του κόσμου για το 2021, Alexia Putellas, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου:

«Αύριο θα είναι η έναρξη μιας νέας εποχής. Ο αγώνας αυτός θα εμπνεύσει πολλά κορίτσια που είτε θα βρίσκονται στο γήπεδο είτε θα παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους, θα μπορούν να ονειρευτούν πως κάποια ημέρα θα αγωνιστούν στο Camp Nou».

Πηγή: nikosperperidis.wordpress.com


btm