• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η κούρσα του Μίτινγκ τα 110μ. με εμπόδια, με Τράικοβιτς, Ορτέγα, Δουβαλίδη
04/05/2022 13:07
Η κούρσα του Μίτινγκ τα 110μ. με εμπόδια, με Τράικοβιτς, Ορτέγα, Δουβαλίδη

Ολοένα και πλησιάζει η ημέρα στην οποία ο κάθε φίλος του κλασικού αθλητισμού στην Κύπρο θα μπορέσει να απολαύσει από κοντά κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες της Ευρώπης. Την Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, στο Τσίρειο Στάδιο Λεμεσού η ΚΟΕΑΣ θα φιλοξενήσει το 1ο Διεθνές Μίτινγκ Στίβου, το οποίο περιλαμβάνεται στα Τσάλεντζερ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Μία από τις κούρσες που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον είναι ασφαλώς τα 110μ. με εμπόδια. Η παρουσία του πρωταθλητή μας Μίλαν Τράικοβιτς είναι από μόνη της ελκυστική για να φέρει τον κόσμο στο στάδιο. Ωστόσο, η επικύρωση της συμμετοχής ενός ακόμη σπουδαίου αθλητή, του Ισπανού Ορλάνδο Ορτέγα, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, στην παρέα τους θα είναι ο Ελλαδίτης πρωταθλητής Κώστας Δουβαλίδης, ενώ τη λίστα μέχρι τώρα συμπληρώνουν οι Ολλανδοί Κουν Σμετ και Λίαμ φαν ντερ Σιαφ και ο Πορτογάλος Ζοάου Βίτορ ντε Ολιβέιρα.

Ο Μίλαν Τράικοβιτς

Από το 2016 και μετά ο Μίλαν Τράικοβιτς ανήκει στην ελίτ των αθλητών των ψηλών εμποδίων σε όλο τον κόσμο, έχοντας τεράστιες επιτυχίες για τα κυπριακά δεδομένα. Ανεξίτηλη στη μνήμη όλων παραμένει η συγκλονιστική εμφάνισή του και η ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ευρώπης στον κλειστό στίβο, στα 60μ. με εμπόδια, το 2019 στη Γλασκόβη. Ιστορική στιγμή για τον κυπριακό στίβο, αφού είναι το μοναδικό χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς του 2016, στην πρώτη χρονιά συνεργασίας του με τον Αντώνη Γιαννουλάκη. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο ταλαντούχος Τράικοβιτς πέτυχε κάτι που ήταν δύσκολο να ονειρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, και ο ίδιος, αλλά και ο κάθε Κύπριος αθλητής σε δρομικό αγώνισμα. Να περάσει σε τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων! Η ανάδειξή του σε 7ο Ολυμπιονίκη άνοιξε ακόμα περισσότερο τα φτερά του και κατάφερε να πετάξει με επιτυχία και τα επόμενα χρόνια, έχοντας συμμετοχές σε τελικούς σε όλα τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανοικτού και κλειστού στίβου!

Τελευταία επιτυχία του η φετινή στη γενέτειρά του, τη Σερβία, όπου αναδείχθηκε 7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, επιστρέφοντας έπειτα από δύσκολες χρονιές με τον κορονοϊό και τη μετάβασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στο «Cyprus International Athletics Meeting» ο Μίλαν Τράικοβιτς θα προσπαθήσει να έχει καλή αρχή

στον ανοικτό στίβο. Αν και είναι νωρίς στη χρονιά, στόχος του είναι η πρώτη θέση και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να τρέξει κάτω από 13.32, που είναι το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, τον Ιούλιο. Θυμίζουμε ότι το ατομικό ρεκόρ του πρωταθλητή μας στα 110μ. με εμπόδια, που είναι βέβαια και παγκύπριο ρεκόρ, είναι 13.25, από τις 9 Ιουλίου 2017.

Ο Ορλάνδο Ορτέγα

Οι επιτυχίες του Μίλαν Τράικοβιτς στα ψηλά εμπόδια, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Ισπανού, γεννημένου στην Κούβα, Ορλάνδο Ορτέγα, ο οποίος ζήτησε και τέθηκε υπό τις οδηγίες του Αντώνη Γιαννουλάκη από τον Μάρτιο του 2019. Ο Ορτέγα είχε ήδη τεράστιες επιτυχίες στην καριέρα του, πανηγυρίζοντας το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, έχοντας τερματίσει 6ος τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Λονδίνο.

Με τον Γιαννουλάκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Ντόχα το 2019, σε έναν περιπετειώδη τελικό, όταν λίγο πριν από τον τερματισμό έπεσε πάνω του ο Ομάρ ΜακΛάουντ, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί και να τερματίσει πέμπτος. Κατόπιν ένστασης της ισπανικής ομοσπονδίας, οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν δύο χάλκινα μετάλλια, ένα στον Πασκάλ Μαρτινό Λανγκάρντ, που τερμάτισε τρίτος και έναν στον Ορτέγα, επειδή χτυπήθηκε από τον ΜακΛάουντ, όταν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις. Επίσης, κέρδισε αρκετές πρώτες θέσεις στα Ντάιαμοντ Λιγκ, και δύο διαμάντια, το 2016 και το 2019.

Ο Ορλάνδο Ορτέγα τραυματίστηκε στην περίοδο της προετοιμασίας για τους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αφού απέτυχε να επανέλθει υγιής, αποφάσισε από φέτος να συνεχίσει την καριέρα του έχοντας ως προπονητή τον πατέρα του, Ορλάνδο Ορτέγα σίνιορ. Να σημειώσουμε ότι ο Ορτέγα πέρασε ολόκληρη τη ζωή του με τον πατέρα του και τον αποχωρίστηκε μόνο όταν ήρθε να ζήσει στην Κύπρο. Μέχρι το 2015 αγωνιζόταν για την Κούβα, παίρνοντας στη συνέχεια μεταγραφή για την Ισπανία. Κέρδισε μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του ανοικτού στίβου, από Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Παναμερικανικό Πρωτάθλημα, έχοντας κανένα στον κλειστό. Το ατομικό του ρεκόρ στα 110μ. με εμπόδια είναι 12.94 από τις 4 Ιουλίου 2015.

Ο Κώστας Δουβαλίδης και οι άλλοι

Ο κορυφαίος Ελλαδίτης αθλητής στα ψηλά εμπόδια είναι ο Κώστας Δουβαλίδης (10/3/87), ο οποίος στην πορεία των χρόνων εκπροσωπούσε επιτυχώς την Ελλάδα στο δύσκολο αυτό αγώνισμα. Ο Δουβαλίδης, ως

άνδρας, έχει να επιδείξει το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης το 2013 και το χάλκινο στην Ταραγόνα το 2018, ενώ έχει μία παρουσία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ελσίνκι το 2012 και τρεις παρουσίες σε τελικούς Ευρωπαϊκού Κλειστού. Νεαρότερος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ20 το 2006, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ23 το 2007 και το αργυρό στο Ευρωπαϊκό Κ20 το 2005. Ο Κωνσταντίνος Δουβαλίδης είναι ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας σε κλειστό και ανοικτό στίβο στα ψηλά εμπόδια, έχοντας ατομικό ρεκόρ στα 110μ. με εμπόδια το 13.33 (7/7/15), που αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Κουν Σμετ (9/8/92) κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στα ψηλά εμπόδια στην Ολλανδία, ενώ πέρσι κατέκτησε την 7η θέση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κλειστού στο Τόρουν. Ως νεαρός, το 2013, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ23. Έχει ως ατομική του επίδοση στα 110μ. με εμπόδια το 13.50, από τις 6 Ιουνίου 2021. Ο συμπατριώτης του Λίαμ φαν ντερ Σιαφ (8/10/98) ακόμη να καταγράψει διεθνή επιτυχία και έχει ως ατομικό ρεκόρ τα 13.61, από τις 10 Ιουνίου 2021 στην Αθήνα.

Τέλος, ο Ζιοάου Βίτορ ντε Ολιβέιρα (15/3/92), γεννήθηκε στο Σάου Πάουλο της Βραζιλίας και από το 2020 εκπροσωπεί διεθνώς την Πορτογαλία. Τη μεγαλύτερή του επιτυχία την κατέγραψε στο Παγκόσμιο του Πεκίνου το 2015, όταν και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των 110μ. με εμπόδια. Το ατομικό του ρεκόρ είναι 13.45 από την κούρσα των ημιτελικών στο Πεκίνο.

* Αξίζει να σημειώσουμε ότι, εκτός από τις κοινές προπονήσεις όταν γυμνάζονταν και οι δύο στην Κύπρο υπό τις οδηγίες του Αντώνη Γιαννουλάκη, ο Μίλαν Τράικοβιτς και ο Ορλάνδο Ορτέγα έχουν τρέξει αρκετές φορές στην ίδια διοργάνωση και την ίδια σειρά ή τελικό. Στον ανοικτό στίβο είχαν 15 κοινές παρουσίες και στον κλειστό άλλες 13! Πάντως, από τις τελευταίες φορές που βρέθηκαν και οι δύο στην ίδια κούρσα, έχοντας στην παρέα τους και τον Δουβαλίδη, ήταν στον ιστορικό για μας τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκόβη, όταν ο Τράικοβιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με τον Ορτέγα να τερματίζει τέταρτος και τον Δουβαλίδη πέμπτο.


btm