• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Με μπροστάρη τον Παρέλλη, δυνατοί δισκοβόλοι στο Μίτινγκ
06/05/2022 16:51

Ένας από τους κορυφαίους Κύπριους αθλητές στην ιστορία του κυπριακού στίβου και όχι μόνο, θα είναι παρών στο «Cyprus International Athletics Meeting», στις 10 Μαΐου στο Τσίρειο Στάδιο Λεμεσού. Ο Απόστολος Παρέλλης, με συμμετοχές σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Στίβου, θα προσπαθήσει να έχει καλή αρχή στη χρονιά, έπειτα από δύσκολο διάστημα με περιπέτειες που έζησε εξαιτίας του κορονοϊού. Τα επιτεύγματα του πρωταθλητή μας είναι πάρα πολλά στο διεθνές στερέωμα της δισκοβολίας, με την ανάδειξή του σε 8ου Ολυμπιονίκη το 2016 στο Ρίο, με την κατάκτηση 5ης και 6ης θέσης σε παγκόσμια πρωταθλήματα (2019 και 2015 αντίστοιχα) να είναι απλά οι επικεφαλίδες.

Ο Απόστολος Παρέλλης ήταν ο πρώτος Κύπριος αθλητής που έριξε πάνω από τα 60μ., στις 4 Ιουνίου του 2009 (60,55μ.), έχοντας αξιοθαύμαστη σταθερή πορεία στη διάρκεια του χρόνου, καταρρίπτοντας εννέα (9) φορές το παγκύπριο ρεκόρ, το οποίο είναι ολόδικό του εδώ και πολλά χρόνια, ανεβάζοντάς το στα 66,32μ., τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Από το 2007 κερδίζει ανελλιπώς τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών, φτάνοντας στις 15 σερί πρωτιές. Οι Κοινοπολιτειακοί του 2014 στη Γλασκόβη και το ασημένιο μετάλλιο, ήταν η αρχή για μια φανταστική πορεία που ακολούθησε στα επόμενα χρόνια και συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους δισκοβόλους στον κόσμο.

Στο «Cyprus International Athletics Meeting» θα λάβουν άλλοι δύο αθλητές μας που ξεπέρασαν τα 60 μέτρα, καθώς και επόμενος που αναμένεται να τα καταφέρει σύντομα και γιατί όχι στις 10 Μαΐου στο Τσίρειο. Ο Ραφαήλ Αντωνίου έριξε τον δίσκο του μέχρι τα 60,25μ. και ο Χριστόφορος Γενεθλή στα 60,01μ., ενώ ο Γιώργος Κονιαράκης έριξε μόλις πρόσφατα στην Κρήτη, όπου σπουδάζει ιατρική, στα 59,35μ., που αποτελεί ατομική επίδοση. Και τα τρία παιδιά αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να βελτιώσουν τις ατομικές τους επιδόσεις και να μαζέψουν σημαντικούς βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη.

Οι φιλοξενούμενοί μας θα είναι τέσσερις αρκετά καλοί ρίπτες με πολύ καλές ατομικές επιδόσεις, οι οποίοι αναμένεται να προσφέρουν αρκετό ανταγωνισμό στο αγώνισμα. Ο ένας μάλιστα είναι μισός Ελληνοκύπριος. Ο λόγος για τον Βρετανό Γκρέγκορι Τόμπσον, του οποίου η μητέρα είναι Ελληνοκύπρια, η Μαρία Σωτηρίου και ο πατέρας του Τζαμαϊκανός, ο Νέβιλ Τόμπσον. Ο ίδιος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1994 στο Λονδίνο, εκεί όπου γεννήθηκαν και τα άλλα έξι αδέλφια του. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Ντομινίκ Λούις Τόμπσον είναι ποδοσφαιριστής, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ακαδημίες της Άρσεναλ και μετεγγράφηκε το 2019 στην Μπρέντφορντ, από την οποία πήγε δανεικός τα τελευταία δύο χρόνια στην Ίπσουιτς. Ο Γκρεγκ Τόμπσον γεννήθηκε φύσει αριστερόχειρας, όμως ρίχνει τον δίσκο του με το δεξί χέρι! Τη μεγαλύτερη πίκρα του την ένιωσε το 2019, όταν έριξε στη Φλόριντα, όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Κινησιολογία, τον δίσκο του στα 65,56μ. (ατομική επίδοση, 4η καλύτερη όλων των εποχών στη Βρετανία) και όμως η βρετανική ομοσπονδία στίβου τού αρνήθηκε να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, παρά το ότι είχε εξασφαλίσει το όριο των 65 μέτρων! Φέτος έκανε τρεις αγώνες, έχοντας ως καλύτερή του επίδοση στα 60,07μ.

Ο δεύτερος Βρετανός είναι Νίκολας Πέρσι, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1994 στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Εκπροσώπησε τη Βρετανία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017, μένοντας 29ος στα προκριματικά (56,93μ.). Έχει δύο ασημένια μετάλλια σε διοργανώσεις μικρών ηλικιών, στο Κοινοπολιτειακούς Νέων το 2011 και στο Ευρωπαϊκό κάτω των 20 το 2013. Τη φετινή χρονιά μπήκε πολύ δυνατά στη δισκοβολία, αφού υπάρχουν και οι Κοινοπολιτειακοί στο Μπέρμιγχαμ, καταρρίπτοντας την ατομική του επίδοση, ρίχνοντας στα 63,47μ. στην Καλιφόρνια.

Ο πανύψηλος Γερμανός (2,03μ.) Χένρικ Γιάνσεν θέλει να αρχίσει από την Κύπρο την ιδανική πορεία στο 2022. Στα 24 του χρόνια (19/5/1998) αισιοδοξεί πως ήρθε η στιγμή της δικής του διάκρισης, σε ένα αγώνισμα στο οποίο παραδοσιακά η Γερμανία έχει πανηγυρίσει τεράστιες επιτυχίες. Ο Γιάνσεν, ο οποίος προπονείται το τελευταίο διάστημα στη Λευκωσία, έριξε πέρσι στα 64,05μ., που είναι η ατομική του επίδοση, ενώ φέτος κατέκτησε την 9η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρίψεων στη Λεϊρία με 58,23μ., έχοντας νωρίτερα στη Γερμανία βολή στα 59,95μ.

Από το Κουβέιτ θα έρθει στο μίτινγκ μας ο Έσα Μοχάμεντ Αλ Ζενκάουι (17/10/1992), για να προετοιμαστεί ενόψει των καλοκαιρινών του υποχρεώσεων. Από τις διακρίσεις στην καριέρα του ξεχωρίζει το αργυρό μετάλλιο στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα του 2015 και το χάλκινο στους Ασιατικούς Αγώνες του 2018. Έχει ατομικό ρεκόρ, που αποτελεί και ρεκόρ Κουβέιτ, τα 63,22μ. από το 2015, ενώ τη φετινή χρονιά θα ρίξει για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Photo Credit: Getty Images


btm