• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Αποκλεισμός των ομάδων/Ερωτήματα για τον «ιατρό» του γηπέδου!
17/05/2022 15:44
Αποκλεισμός των ομάδων/Ερωτήματα για τον «ιατρό» του γηπέδου!

Η Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ αποφάσισε τον μηδενισμό των ομάδων Ελπίδα Λιοπετρίου και του Ελληνισμού Ακακίου και τον αποκλεισμό τους από το πρωτάθλημα Ένταξης ΣΤΟΚ, λόγω της μη παρουσίας προσοντούχου ιατρού στον μεταξύ τους αγώνα (14/05) στο κοινοτικό γήπεδο Ψευδά.

Στο σκεπτικό της απόφασης, η Δικαστική της ΣΤΟΚ κρίνει ότι το λεκτικό της βεβαιώσης του ιατρού που δεν μετέβη στο γήπεδο είναι εντελώς ουδέτερο, για τα υπό κρίση γεγονότα, γιατί ελλείπουν βασικά στοιχεία που πιθανώς να διαφώτιζαν την Δικαστική Επιτροπή και θέτει τρία βασικά ερωτήματα…

α)           Πότε ενημερώθηκε ο γιατρός για το έκτακτο περιστατικό;

β)            Πότε έγινε η γέννηση σε ιδιωτική κλινική;

γ)            Ενημέρωσε ο γιατρός κάποιο από τα Σωματεία για την αδυναμία του να παρουσιαστεί στον αγώνα; Εάν ναι πότε;

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚ

η Δικαστική Επιτροπή της ΣΤΟΚ και εκδίκασε τις υποθέσεις που είχαν παραπεμφθεί ενώπιον της από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΟΚ και πήρε τις ανάλογες αποφάσεις:

  1. Παραπομπή για να αποφασιστεί η τύχη του αγώνα του Πρωταθλήματος Ένταξης της ΣΤΟΚ 2021 – 2022, μεταξύ των ομάδων ΕΛΠΙΔΑ Λιοπετρίου– ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ακακίου, ημερομηνίας 14.05.2022, γιατί αυτός δεν διεξάχθηκε λόγω μη παρουσίας στο στάδιο προσοντούχου ιατρού, πράγμα που ήταν ευθύνη των δύο διαγωνιζομένων ομάδων.
  2. Παραπομπή του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ Λιοπετρίου, για τον αγώνα ΕΛΠΙΔΑ Λιοπετρίου – ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ακακίου, ημερομηνίας 14.05.2022, γιατί δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες με το αντίπαλο Σωματείο ώστε από κοινού, να διευθετηθεί η παρουσία προσοντούχου ιατρού στον αγώνα,  που είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας αυτός να μην διεξαχθεί, κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος Ένταξης της ΣΤΟΚ 2021 – 2022.
  3. Παραπομπή του Σωματείου ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ακακίου, για τον αγώνα ΕΛΠΙΔΑ Λιοπετρίου – ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ακακίου, ημερομηνίας 14.05.2022, γιατί δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες με το αντίπαλο Σωματείο ώστε από κοινού, να διευθετηθεί η παρουσία προσοντούχου ιατρού στον αγώνα,  που είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας αυτός να μην διεξαχθεί, κατά παράβαση των Κανονισμών της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος Ένταξης της ΣΤΟΚ 2021 – 2022.

Τα άρθρα 5.3 και 6.3.1 της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Ένταξης ΣΤΟΚ για το 2021-2022 προβλέπουν τα εξής:

«5.3.            Αγώνας που δεν διεξάγεται ή διακόπτεται με υπαιτιότητα και των δύο διαγωνιζόμενων ομάδων θα βαθμολογείται με τέρματα μηδέν και βαθμούς μηδέν και για τις δύο ομάδες. Η Δικαστική Επιτροπή θα επιβάλλει περαιτέρω ποινές και στις δύο ομάδες ανάλογα με τα γεγονότα και την ευθύνη που οδήγησαν στην διακοπή ή την μη έναρξη του αγώνα.»

«6.3.1.        Να υπάρχει προσοντούχος ιατρός σταδίου σε ολόκληρη την διάρκεια του αγώνα. Μη ύπαρξη προσοντούχου ιατρού θα συνεπάγεται την μη έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή με την ευθύνη και των δύο ομάδων. Θα παρέχεται ευχέρεια μέχρι και 20 λεπτά για την έλευση προσοντούχου ιατρού διαφορετικά ο αγώνας δεν θα διεξάγεται.»

Η διατύπωση των άρθρων αυτών δεν αφήνει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι τα 2 Σωματεία πρέπει να μηδενιστούν, γιατί η παρουσία προσοντούχου ιατρού είναι ευθύνη και των δύο ομάδων, με βάση την Προκήρυξη. Οι οποιεσδήποτε πιθανές διευθετήσεις, όπως αναφέρει το Σωματείο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις επιστολές του, μεταξύ των 2 Σωματείων δεν αίρουν την ευθύνη αυτή αμφότερων των Σωματείων.

Με βάση το Φύλλο Αγώνα ο διαιτητής έδωσε χρόνο 30 λεπτών για τη συμμόρφωση των Σωματείων με την πρόνοια του άρθρου 6.3.1. χωρίς αυτοί να συμμορφωθούν. Η πρόνοια της Προκήρυξης αναφέρει 20 λεπτά αναμονής.

Κατατέθηκε ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής Βεβαίωση του Ειδικού Παιδίατρου Δρα Σταύρου Καλού, ημερομηνίας 14/05/2022, η οποία αυτολεξεί αναφέρει:

«                                                          ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Διά του παρόντος βεβαιώνω ότι σήμερα 14.5.2022 στις 16.30 θα παρευρισκόμουνα ως ιατρός σταδίου στον αγώνα ποδοσφαίρου ΣΤΟΚ Ελπίδας Λιοπετρίου – Ελληνισμός Ακακίου, αλλά λόγω έκτακτου περιστατικού (γέννηση σε ιδιωτική κλινική) δεν έγινε κατορθωτή η παρουσία μου.»

Η Δικαστική Επιτροπή κρίνει ότι το λεκτικό της Βεβαίωσης αυτής είναι εντελώς ουδέτερο, για τα υπό κρίση γεγονότα, γιατί ελλείπουν βασικά στοιχεία που πιθανώς να διαφώτιζαν την Δικαστική Επιτροπή, όπως π.χ.:

α)           Πότε ενημερώθηκε ο γιατρός για το έκτακτο περιστατικό;

β)            Πότε έγινε η γέννηση σε ιδιωτική κλινική;

γ)            Ενημέρωσε ο γιατρός κάποιο από τα Σωματεία για την αδυναμία του να παρουσιαστεί στον αγώνα; Εάν ναι πότε;

Η Δικαστική Επιτροπή αναφέρθηκε στη Βεβαίωση αυτή για να διαφανεί ότι δεν αγνόησε πιθανά γεγονότα υψίστης σπουδαιότητας και άκρως επείγοντα, που εν πάση περιπτώσει και με βάση το περιεχόμενο της δεν υπήρξαν και περαιτέρω, το πιο πιθανό, δεν θα επηρέαζαν την εφαρμογή των προνοιών της Προκήρυξης.

Απασχόλησε ιδιαίτερα τη Δικαστική Επιτροπή η ερμηνεία του πιο πάνω αναφερόμενου άρθρου 5.3. και πιο συγκεκριμένα η φράση ότι «…οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα βαθμολογούνται με τέρματα μηδέν και βαθμούς μηδέν», σε ένα Πρωτάθλημα που με βάση το άρθρο 2.1 της Προκήρυξης, όλοι οι αγώνες θα είναι μονοί και θα διεξαχθούν όλοι με το σύστημα του απλού αποκλεισμού (nockout) και χωρίς βαθμολογία.

Ο προβληματισμός αυτός της Δικαστικής Επιτροπής αφορούσε το γεγονός για το εάν μετά τον μηδενισμό και των δύο ομάδων, αποκλείονται ταυτόχρονα και από την περαιτέρω συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα Ένταξης.

Η ομόφωνη απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής στον πιο πάνω προβληματισμό, μελετώντας το σύνολο των διατάξεων της Προκήρυξης και των σχετικών Κανονισμών, είναι καταφατική.

Οι 2 ομάδες μηδενίζονται στον συγκεκριμένο αγώνα και αποκλείονται της περαιτέρω συμμετοχής τους στο Πρωτάθλημα Ένταξης.

Περαιτέρω επιβάλλεται πρόστιμο €150,00 σε καθεμιά από τις δύο ομάδες.


btm