• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Πρόεδρος Μπότεφ (ΑΠΟΕΛ): Οι περιπέτειες με την Interpol, ο billionaire πατέρας και ο χωρισμός με τη σέξι Κάτσια
16/06/2022 17:28
Πρόεδρος Μπότεφ (ΑΠΟΕΛ): Οι περιπέτειες με την Interpol, ο billionaire πατέρας και ο χωρισμός με τη σέξι Κάτσια

Η υπόθεση υπεξαίρεσης δανείων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλιών, η οικογενειακή φιλία με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και το «αγγελάκι» Victoria’s Secret…

Το χρήμα ρέει άφθονο στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το βιώνουμε στο… πετσί μας και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια με την κάθοδο ξένων επενδυτών. Ρώσοι ολιγάρχες, Αμερικανοί, Ουκρανοί και Κινέζοι επιχειρηματίες, Άραβες πετρελαιοπαραγωγοί, και πάει λέγοντας… Όλοι οι ισχυροί του πλανήτη, αυτοί που δηλαδή διαθέτουν χρήμα με ουρά, απλώνουν τα δίχτυα τους σε ομάδες, με όνειρο -όπως είθισται να δηλώνουν κατά καιρούς- να τις κάνουν πανίσχυρες σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο ιδιοκτήτης της Μπότεφ Πλόβντιβ, της αντιπάλου του ΑΠΟΕΛ στον 2ο γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Πρόκειται για τον Άντον Ζινγκάρεβιτς που κατέχει από τον Ιανουάριο του 2021 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της βουλγαρικής ομάδας (99%). Προηγουμένως ήταν ιδιοκτήτης της αγγλικής Ρέντινγκ (2012-13), το 2018 έκανε προσπάθειες για να αγοράσει τη γαλλική Σατορού χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ το 2014 ήταν ιδιοκτήτης της ρωσικής ομάδας χόκεϊ «MHK Atlant Mytishchi».

Το 2016 βρέθηκε μπλεγμένος ερήμην του με τον νόμο για υπόθεση υπεξαίρεσης δανείων της Εταιρείας του «ESIH» (κατασκευή κύριων υποσταθμών και γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας) ύψους πέραν των 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλιών από την Globex Bank και την MTS Bank. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες η Ρωσία δεν έχει συνάψει συμφωνία για την έκδοση κατηγορουμένων και υπόπτων, με την υπεράσπισή του τότε να τονίζει πως ο Ζινγκάρεβιτς δεν κρύβεται στις ΗΠΑ, αλλά υποβάλλεται σε θεραπεία.

Για πάνω από δύο χρόνια δεν μπορούσε να επιστρέψει στη χώρα του, ενώ ένα διάστημα είχε μετακομίσει στην Αγγλία. Τον Ιανουάριο του 2019, και μετά από μια μεγάλη δικαστική μάχη η υπόθεση έκλεισε και αθωώθηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι την περίοδο σύναψης των δανείων ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό. Μάλιστα κέρδισε και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Οι τράπεζες δεν ξέχασαν τα χρήματά τους τα οποία διεκδίκησαν από την εταιρεία «ESIH», η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση και βγήκε στο σφυρί. Και επειδή οι τράπεζες δεν μπορούσαν να πάρουν από τον μη έχοντα, για να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνίας διακανονισμού η υπόθεση οδηγήθηκε στον billionaire πατέρα του Άντον, Μπόρις Ζινγκάρεβιτς, ο οποίος είναι ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες στην Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τον Μπόρις Ζινγκάρεβιτς είναι συνιδιοκτήτης με τον αδελφό του Μιχαήλ της εταιρείας παραγωγής χαρτοπολτού και χαρτιού «Ilim Group» (εγγεγραμμένη στην Ελβετία), μέτοχος της οποίας ήταν κάποτε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι φιλικές σχέσεις των Ζινγκάρεβιτς με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας χρονολογούνται χρόνια πριν και συγκεκριμένα από το 1993 όταν ο άγνωστος τότε Μεντβέντεφ ήταν δικηγόρος της οικογένειας. Μόνο από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια δύναμη που έχει το όνομα «Ζινγκάρεβιτς».

Το όνομα του Μπόρις Ζινγκάρεβιτς έπαιξε και στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera: «The Men Who Sell Football», όπου γινόταν αναφορά για έναν ιδιωτικό ερευνητής που επιβεβαίωνε ότι πήρε προσωπικά τηλεφωνικά αρχεία ενός Βρετανού δημοσιογράφου για να βρει τον «τυφλοπόντικα» που διέρρευσε το όνομα του Μπόρις Ζινγκάρεβιτς, ο οποίος ήθελε να αγοράσει την Έβερτον. Η διαρροή «σκότωσε» τη συμφωνία του Ρώσου επενδυτή με την ομάδα της Premier League.

Κατά καιρούς ο ιδιοκτήτης της Μπότεφ Πλόβντιβ απασχόλησε περιοδικά και ιστοσελίδες life style για την σχέση του με την πανέμορφη Κάτσια Νταμάνκοβα, την οποία είχε παντρευτεί το 2009 (σ.σ. χώρισαν) και με την οποία απέκτησε μια κόρη. Βλέπεται η ομορφιά της Λευκορωσίδας δεν περνούσε απαρατήρητη στο πλευρό του Άντον Ζινγκάρεβιτς. Είχε γίνει διάσημη πολύ πριν γνωριστεί με τον Ρώσο επιχειρηματία, όταν στα δεκαεπτά της πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικό σποτ γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, που της άνοιξε τον δρόμο στις πασαρέλες για λογαριασμό της Victoria’s Secret.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ


btm