• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Έφτασε η ώρα της Τελετής Έναρξης!
25/06/2022 10:15

Η πρώτη μεγάλη τελετή στους 19ους Μεσογειακοί Αγώνες θα τονίσει τις πολλαπλές πτυχές του αλγερινού πολιτισμού και της συμβολή των προσωπικοτήτων της Αλγερίας στην ανθρωπότητα

Αλγερινό στίγμα θα έχει η αποψινή Τελετή Έναρξης των 19ων Μεσογειακών Αγώνων του Οράν. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Κύπρου (20:00 τοπική), θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΡΙΚ. Αναμένεται δε να είναι αρκετά διαφορετική από την ευρωπαϊκή της Ταραγόνα (Ισπανία) πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την ενημέρωση που παίρνουμε από τους διοργανωτές.

Οι στιγμές είναι ιστορικές για την Αλγερία, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1975 θα κυματίσει η σημαία της ως διοργανώτρια. Τότε, πριν 47 χρόνια, ήταν και η τελευταία φορά που η χώρα της αφρικανικής ηπείρου φιλοξένησε Μεσογειακούς Αγώνες. Όπως μαθαίνουμε, το σενάριο της τελετής έναρξης θα τονίσει τις πολλαπλές πτυχές του αλγερινού πολιτισμού, τον αντίκτυπο του λαού στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και τη συμβολή των προσωπικοτήτων της Αλγερίας στην ανθρωπότητα.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις δύο πιο μεγάλες τελετές (έναρξης και λήξης) των Μεσογειακών Αγώνων, μουσικολόγος Σαλίμ Νταντά, διαβεβαίωσε ότι η έναρξη θα είναι «ένα πλήρες καλλιτεχνικό έργο με σύγχρονες τεχνικές». «Θα είναι μια σπουδαία τελετή που θα βιώσει η Αλγερία για πρώτη φορά μετά την ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας. Ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο με όλα τα εκφραστικά στοιχεία από πλευράς σεναρίου, χορογραφίας, σκηνικών και σεναρίου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νταντά, ο οποίος είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής και σεναριογράφος της παράστασης.

Θα ακούσουμε απόψε και τη συμφωνική ορχήστρα της χώρας, που αποτελείται από περίπου 100 μουσικούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές κινήσεις σε μια έκταση 9.000 τετραγωνικών μέτρων και θα χρησιμοποιηθούν 500 drones (!) για τον σκοπό αυτό, μαζί με σόου ήχου και φωτός και φυσικά εκατοντάδες πυροτεχνήματα. Η καλλιτεχνική παρουσίαση περιλαμβάνει τη συμμετοχή 800 ατόμων, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, χορευτές, τεχνικοί εικόνας και φωτισμού.

Κύπρος και αγωνιστικό

Το υπερσύγχρονο και Ολυμπιακό Στάδιο του Οράν (έχει ζωή μόλις έναν χρόνο) αναμένεται να ζήσει και να προσφέρει πολύ ωραίες στιγμές, με τους Αλγερινούς να θέλουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις από την στιγμή που η τελετή θα μεταδίδεται σε πολλές χώρες της Γης. Εκεί θα βρίσκεται φυσικά και όλο το πρώτο γκρουπ της κυπριακής αποστολής, που από τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασε στο Οράν, αποτελούμενο από αθλητές, προπονητές, συνοδούς των ομοσπονδιών και της ΚΟΕ, αλλά και μια μεγάλη δημοσιογραφική ομάδα.

Να σημειώσουμε ότι στην αποψινή τελετή δεν θα βρίσκονται όλοι οι αθλητές μας, καθώς αρκετοί από αυτούς αγωνίζονται αργότερα και θα φτάσουν στο Οράν με τη δεύτερη ναυλωμένη πτήση την Τρίτη (28/06). Στο Οράν βρίσκονται ήδη 62 αθλητές και αθλήτριες μας, που τις επόμενες μέρες θα αγωνιστούν στα εξής αθλήματα: ενόργανη γυμναστική, σκοποβολή, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, μπάντμιντον, τζούντο, τοξοβολία, επιτραπέζια αντισφαίριση και ελεύθερη πάλη.

Θυμίζουμε ότι συνολικά στο αγωνιστικό κομμάτι, που αρχίζει την Κυριακή, μας εκπροσωπούν 111 αθλητές (72 άνδρες, 39 γυναίκες), που θα λάβουν μέρος σε 18 σπορ από τα 24 του προγράμματος.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποστολές με τις οποίες συμμετείχε ποτέ η χώρα μας. Τα 18 αθλήματα στα οποία θα λάβουμε μέρος είναι (σε παρένθεση ο αριθμός των αθλητών μας): Τένις (3), άρση βαρών (1), γυμναστική (8), επιτραπέζια αντισφαίριση (5), ιστιοπλοΐα (7), καλαθόσφαιρα 3Χ3 (4), καράτε (8), κολύμβηση (8), μπάντμιντον (4), ξιφασκία (3), πάλη (2), τζούντο (4), πυγμαχία (2), ποδηλασία (3), σκοποβολή (13), στίβος (27), ταεκβοντό (3) και τοξοβολία (6).

ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΑΚ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΟΛΑΚΗΣ


btm