• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Rise: Πέντε πράγματα που συγκίνησαν στην ταινία του Γ. Αντετοκούνμπο στο Disney+
25/06/2022 23:39
Rise: Πέντε πράγματα που συγκίνησαν στην ταινία του Γ. Αντετοκούνμπο στο Disney+

Το SPORT24 παρακολούθησε την πρεμιέρα της ταινίας Rise στο Disney+ που περιγράφει τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο μέχρι και το draft του Γιάννη του 2013. Τα πέντε πράγματα που μας εντυπωσίασαν.

Τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά franchises βασίστηκαν στο αρχέτυπο μοντέλο του ταξιδιού του ήρωα. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα βήματα, με ελάχιστες παραλλαγές. Το κάλεσμα στην περιπέτεια, η συνάντηση με τον μέντορα, οι δοκιμασίες στην διαδρομή και τέλος το βραβείο.

Πολλές φορές όμως το μοντέλο αυτό ακολουθείται και από την ίδια τη ζωή, η οποία είναι ικανή να πλάσει τα πιο όμορφα ταξίδια. Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, όπως και τα άλλα αδέρφια, έγιναν οι ήρωες της δικής τους ιστορίας, η οποία παρουσιάζεται από το Disney+ στην ταινία Rise: Η ιστορία των Αντετοκούνμπο σε σκηνοθεσία του Ακίν Οτομόσο.

Το SPORT24 παρακολούθησε την πρεμιέρα και σας παρουσιάζει τα πέντε βασικά πράγματα που μας εντυπωσίασαν από την ταινία. Η Disney αποφάσισε να μεταφέρει λοιπόν την ιστορία αυτή στην μικρή οθόνη με στόχο να εμπνεύσει, να συγκινήσει, να ευαισθητοποιήσει και τέλος να δείξει πόσες θυσίες έκανε αυτή η οικογένεια, ώστε να βοηθήσει τα παιδιά της να φτάσουν στην κορυφή.

1. Ο μέντορας είναι η ίδια η οικογένεια

Όπως προαναφέρθηκε, ο ήρωας στο ταξίδι του χρειάζεται έναν μέντορα, εκείνον που θα τον εμπνεύσει, προκειμένου να ξεκινήσει την περιπέτεια. Η τέχνη δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και κάτι τέτοιο αποδείχθηκε και μέσα από το Rise. Στην ταινία παρουσιάζεται ο προπονητής του Φιλαθλητικού, Τάκης Ζήβας, ως ο άνθρωπος που μύησε τον Γιάννη και τον Θανάση στον κόσμο του μπάσκετ. Τα αδέρφια επίσης επηρεάστηκαν επίσης από τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, αλλά και τον Νιγηριανό Χακίμ Ολάζουον, τους οποίους έβλεπαν στην τηλεόραση, όπως φαίνεται σε πολλές σκηνές.

Ωστόσο, ο κύριος μέντορας των αδερφών ήταν η ίδια οικογένεια. Ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο ήταν εκείνοι που έκαναν τις απαραίτητες θυσίες για να καταφέρουν τα παιδιά τους να φτάσουν στην κορυφή και αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, ο Γιάννης και ο Θανάσης παρακινούσαν ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές.

“Δείξε τους τι αξίζεις” είναι μία ατάκα του μικρού Θανάση προς τον Γιάννη σε έναν αγώνα του Φιλαθλητικού. Η ενωμένη οικογένεια είναι το κεντρικό μήνυμα της ταινίας. Σε κάθε πτυχή του ταξιδιού του Γιάννη και του Θανάση, η οικογένεια είναι εκείνη που δίνει νόημα στα πάντα.

2. Η προέλευση του ονόματος

Η ιστορία ξεκινάει με την καταγωγή του ονόματος των Αντετοκούνμπο. Ο σωστός τρόπος γραφής είναι Adetokunbo και σημαίνει ο βασιλιάς επέστρεψε από την άλλη άκρη της θάλασσας. Φυσικά, στην ταινία εξηγείται πως ένα γραφειοκρατικό λάθος οδήγησε στην καθιέρωση του Antetokounmpo, παρά την επιμονή του Τσαρλς πως δεν είναι το σωστό.

Η σύνδεση με την Νιγηρία είναι εμφανής. Η ταινία ξεκινάει με την αποχώρηση της Βερόνικα και του Τσαρλς από τη χώρα της Αφρικής παίρνοντας την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής τους, να αφήσουν πίσω τους τον μεγάλο τους γιο, τον Φράνσις.

Όμως, ήταν μία θυσία αναγκαία, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το δύσκολο ταξίδι, όπως εξηγεί σε μία σκηνή η Βερόνικα στον Γιάννη, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Να τονιστεί πως τα τραγούδια του Φράνσις ή Ofili ενδύουν υπέροχα στιγμές της ταινίας.

3. Το αντιρατσιστικό μήνυμα της ταινίας

Η ταινία έχει ένα μεγάλο αντιρατσιστικό μήνυμα, αλλά και ένα “κατηγορώ” στις Αρχές για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπαίνουν, ώστε να βγάλει μία οικογένεια μεταναστών τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής σε μία χώρα. Προβάλλεται πώς ο Τσαρλς και η Βερόνικα γλίτωσαν από τα χέρια της τουρκικής αστυνομίας και πώς κατάφεραν να περάσουν στα σύνορα για την Ελλάδα.

Ωστόσο και στη χώρα μας παρέμεναν κυνηγημένοι. Τα ρατσιστικά φαινόμενα ήταν συχνά, με τον Γιάννη να ρωτάει τον πατέρα του “Γιατί μας μισούν”. Οι γονείς του Γιάννη και του Θανάση έκαναν όποια δουλειά μπορούσαν, ώστε να αποκτήσουν τα προς το ζην, ενώ όλα τα μέλη της οικογένειας βοηθούσαν πουλώντας γυαλιά ηλίου και άλλα αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν εκεί που ο Θανάσης έμαθε στον Γιάννη να “πουλάει” τον εαυτό του, πράγμα που αποδείχθηκε χρήσιμο στη συνέχεια.

Ο φόβος της απέλασης ήταν πάντα εκεί. Τέτοιος που ήταν μεγάλο το ρίσκο για τα δύο αδέρφια να πηγαίνουν με το μετρό και το λεωφορείο από τα Σεπόλια στον Φιλαθλητικό για να παίξουν μπάσκετ. Όταν το όνομά τους άρχισε να προβάλλεται περισσότερο και με την εμπλοκή ατζέντηδων τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Η έλλειψη χαρτιών ήταν επίσης από τους βασικούς λόγους που δεν επελέγησαν από ομάδες της Α’ κατηγορίας.

4. Η προβολή της Ελλάδας

Η ταινία προβάλλεται στο Disney+ μία πλατφόρμα streaming με εκατομμύρια συνδρομητές. Το Rise: Η άνοδος των Αντετοκούνμπο είναι γυρισμένο ως επί το πλείστον στην Ελλάδα. Αποτυπώνονται γειτονιές της Αθήνας, όπως τα Πατήσια και τα Σεπόλια, το ιστορικό κέντρο της πόλης, το Σύνταγμα και φυσικά ο Παρθενώνας. Γυρίσματα έγιναν επίσης στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φιλαθλητικού και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με λίγα λόγια, γι’ ακόμη μία φορά τα αδέρφια Αντετοκούνμπο διαφήμισαν τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, αλλά είναι μία υπενθύμιση τι έχει προσφέρει αυτή η οικογένεια στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνουμε μία οικογένεια μεταναστών, που δεν τα βρήκε δύσκολα και πάλεψε με την φτώχεια.

5. Το φινάλε που συγκινεί

Μετά από πολλά εμπόδια και δυσκολίες ο Γιάννης ταξίδεψε το 2013 στη Νέα Υόρκη για το Draft του NBA με τη συνοδεία του αδερφού του Θανάση. Το διακύβευμα ήταν μεγάλο, καθώς μία ενδεχόμενη μη επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στον χωρισμό της οικογένειας. Οι στιγμές πριν απ’ το Draft ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Ο Γιάννης μαζί με τον πρώτο του ατζέντη, ο οποίος στο τέλος έγινε και οικογένεια για εκείνον, προσπαθούσαν να πείσουν κάποια ομάδα να τον επιλέξει παρά το γεγονός ότι δεν είχε χαρτιά. Συγκινητική η σκηνή όταν “πούλησε” τον εαυτό του στην εκπρόσωπο της Nike περιγράφοντας τις δυσκολίες και την φτώχεια που ανάγκασε τον Γιάννη και τον Θανάση να μοιράζονται ένα ζευγάρι παπουτσιών.

Το φινάλε το έχει γράψει ήδη η ίδια η ζωή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επελέγη από τους Μιλγουόκι Μπακς, τα επόμενα χρόνια τα αδέρφια του τον ακολούθησαν στο NBA και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η ταινία ήταν αφιερωμένη στον Τσαρλς ο Αντετοκούνμπο, ο οποίος το 2017 έφυγε από τη ζωή.


btm