• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΠΟΕΛ: Μην ξεχνάμε, τα λένε… φιλικά!
04/07/2022 09:08
ΑΠΟΕΛ: Μην ξεχνάμε, τα λένε… φιλικά!

Η άποψη μας είναι πως το «μηδέν» της άμυνας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το αντίστοιχο της επίθεσης...

Είναι οι πρώτες μέρες του Ιουλίου μια περίοδος που μπορεί κανείς να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα ως προς το πώς θα παρουσιαστεί μια κυπριακή ομάδα (ή γενικότερα) στους επίσημους αγώνες της;

Η απάντηση σαφέστατα είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι»! Κι όμως, μετά το δεύτερο συνεχές 0-0 του ΑΠΟΕΛ στους φιλικούς αγώνες του στη Βουλγαρία, κάποιοι λιγάκι πιο… ανυπόμονοι ξεκίνησαν κιόλας τη μουρμούρα!

Ασφαλώς η αρνητική κατάληξη της απερχόμενης σεζόν, που είναι και κάπως πρόσφατη, επηρεάζει ακόμα την ψυχολογία των ΑΠΟΕΛιστών και δεν επιτρέπει σε ορισμένους από αυτούς να σκεφτούν με τη λογική, αλλά με το συναίσθημα. Γι’ αυτό και από το δεύτερο κιόλας τεστ προετοιμασίας έχουν υψηλές απαιτήσεις από την ομάδα.

Δεν θα τους κατακρίνουμε. Θα προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό τους, θα τους κατανοήσουμε και θα επιχειρήσουμε να τους δικαιολογήσουμε κιόλας. Φωνάζουν κάποιοι, για παράδειγμα, κάτω από το επίσημο «ποστ» του ΑΠΟΕΛ στο Facebook, μετά το 0-0 με την ΤΣΣΚΑ 1948 το Σάββατο, ότι η ομάδα ήταν ανύπαρκτη επιθετικά, αλλά «τα πήγε καλά ανασταλτικά».

Βέβαια, όταν είδαμε και την ενδεκάδα του Σωφρόνη Αυγουστή, χωρίς κλασικό επιθετικό (δεν μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή του Κούτσακου είναι μια που θα δούμε τουλάχιστον στα κρίσιμα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια), και εμείς… θυμηθήκαμε πως αυτά τα τεστ γίνονται καθαρά για τους προπονητές.

Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Αντίθετα, πιο σημαντικό είναι να βγάλει ο κόουτς τα συμπεράσματα που θέλει μέσα από τα «πειράματά» του. Από εκεί και πέρα, αν έρθουν και 1-2 νίκες, ακόμα καλύτερα. Είναι φιλικά όμως και καλά κάνουν όλοι όσοι αγαπούν τις ομάδες τους να μην τις κατακρίνουν στη μέση του καλοκαιριού και ειδικά στο συγκεκριμένο στάδιο της σεζόν…

Τι είδαμε με ΤΣΣΚΑ

Κλασική περίπτωση για να δοκιμάσει η προπονητική ομάδα διάφορα πράγματα ήταν το φιλικό του Σαββάτου. Ναι, δεν είδαμε πολλά πράγματα στο επιθετικό κομμάτι και σίγουρα ο Αυγουστή δουλεύει με όλη την ομάδα για να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Όχι μόνο δημιουργικά και «εκτελεστικά», αλλά σε όλες τις γραμμές. Ευκαιρίες έγιναν, όχι πολλές όμως. Δεν αγωνίστηκε, πάντως, κανείς από τους επιθετικούς οι οποίοι θα πάρουν στις πλάτες τους το βάρος του σκοραρίσματος στους επίσημους αγώνες.

Το μηδέν στην άμυνα

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει με την ίδια ευκολία που κάποιοι διαμαρτύρονται για το «μηδέν» στην επίθεση, να αναγνωρίσουν και αυτό στην άμυνα. Πόσο μάλλον το Σάββατο, όπου η αντίπαλος, μια ομάδα Α’ κατηγορίας της Βουλγαρίας, έδινε το έκτο της φιλικό (τέσσερεις νίκες και μία ισοπαλία στα προηγούμενα πέντε) και ήταν πολύ πιο έτοιμη. Η άποψη μας είναι πως το «μηδέν» της άμυνας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το αντίστοιχο της επίθεσης.

Είδαμε επίσης να παίρνουν συμμετοχή αρκετοί νεαροί. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν, στη συνέχεια της σεζόν, σοβαρό ρόλο στην ομάδα. Κανείς δεν το ξέρει τη δεδομένη στιγμή, και με μεταγραφές να εκκρεμούν. Ο καθένας οφείλει να είναι σοβαρός και να δηλώνει έτοιμος ανά πάσα στιγμή, από την στιγμή που ανήκει σε αυτό το ρόστερ. Ακόμα και αν πιστεύει πως θεωρητικά είναι «εκτός πλάνων».

Για παράδειγμα, ο Ισάμ Τσεμπάκ είναι ο πρώτος παίκτης του ΑΠΟΕΛ σε χρόνο συμμετοχής στα δύο πρώτα φιλικά στη Βουλγαρία, μετρώντας 135 λεπτά! Κι όμως, για τη θέση του έχει ήδη αποκτηθεί ο Σούσιτς, άρα ακόμα και αν μείνει τελικά στους γαλαζοκίτρινους ο Μαροκινός, ξέρει πως μάλλον θα είναι αναπληρωματικός.

Οφείλει να δουλεύει σκληρά, να κερδίσει και την παραμονή του (αν θέλει) και γιατί όχι και τη θέση του στην ενδεκάδα. Όπως κάθε παίκτης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει πάντα ως στόχο. Κρατάμε, τέλος, και την πρώτη συμπερίληψη στην ενδεκάδα, όπως γράψαμε και χθες, των Μπέλετς και Ντάλσιο. Δύο νεοφερμένων οι οποίοι θα πρέπει από τώρα να θεωρούνται ως σίγουροι για την ενδεκάδα στους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Πριν από την επιστροφή στην Κύπρο θα διεξαχθεί άλλο ένα φιλικό παιχνίδι με την Γκιόρτσε Πετρόφ την ερχόμενη Πέμπτη. Από εκεί και πέρα, οι γαλαζοκίτρινοι θα αντιμετωπίσουν στην Κύπρο την ΑΕΚ (12/07) στην πρόβα τζενεράλε ενόψει του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα με την Μπότεφ Πλόβντιφ.

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ/ΕΝΘΕΤΟ SUPER SPORT)


btm