• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Γεωργιάδης: «Παρά τίποτα, καλύτερα τα μιλλοσφοτζίσματα – Καμία υποχρέωση της Πολιτείας»
14/07/2022 14:34
Γεωργιάδης: «Παρά τίποτα, καλύτερα τα μιλλοσφοτζίσματα – Καμία υποχρέωση της Πολιτείας»

Δηλώσεις από τον Κλεάνθη Γεωργιάδη στον Super Sport FM 104.0

Ο πρόεδρος της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας και τέως πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλεάνθης Γεωργιάδης, μίλησε στον Super Sport FM και στην εκπομπή «Δώδεκα στα ΣΠΟΡ» με την Κατερίνα Κυριάκου.

Για τα γήπεδα και τις αθλητικές υποδομές είπε:  «Tο πρόβλημα είναι πιο βαθύ και αρχίζει από το μέγεθος της Κύπρου και των φιλάθλων. Στις άλλες μεγάλες χώρες, υπάρχουν τα γήπεδα, πολλοί φίλαθλοι, εισοδήματα, εισπράξεις των σωματείων και λοιπά. Η Πολιτεία δεν έχει καμία υποχρέωση να συντηρήσει τα γήπεδα. Για να είμαστε και τελείως ειλικρινείς, απαγορεύεται. Είναι έμμεσος τρόπος κρατικής ενίσχυσης που απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς της ΕΕ. Στην Κύπρο επειδή είναι μικρός ο αριθμός των φιλάθλων και τα έσοδα είναι περιορισμένα, εάν δεν επέμβει το Κράτος τότε θα έχουμε επικίνδυνους χώρους κράτησης κι αυτός είναι ο λόγος που οφείλει το Κράτος να επεμβαίνει».

Αν παρανομεί το Κράτος ή αν υπάρχει παράθυρο λόγω μεγέθους της χώρας μας:

«Υπάρχει παράθυρο λόγω μεγέθους. Δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση διότι δεν είναι ολοκληρωτική η αναδόμηση των κτηρίων, αλλά πρόκειται για επιδιορθώσεις, που δεν γίνονται σε άλλες χώρες. Είναι πρωτάκουστο σε άλλες χώρες να χρηματοδοτεί το Κράτος ιδιωτικά γήπεδα. Λόγω, όμως, της ιδιομορφίας της Κύπρου και επειδή τα περισσότερα είναι προσφυγικά και εμπίπτουν στην προσφυγική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, τότε βρίσκουμε πάντα τους τρόπους να βοηθηθούν. Αλλά έχουμε μια πραγματικότητα: Ότι τα γήπεδα λόγω οικονομικής δυσκολίας των διαχειριστών τους είναι σε μαύρα χάλια, πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα, αν τολμήσουμε να πάμε και σε πιο μικρές κατηγορίες θα τρομάξουμε. Αν νομίζουμε ότι είναι σε κακή κατάσταση τα γήπεδα όχι μόνο ποδοσφαίρου, αλλά και του στίβου στην Α’ Κατηγορία, αν πάμε σε μικρότερες κατηγορίες θα τρομάξουμε περισσότερο».

Τι πρέπει να γίνει για να έχουμε βελτιώσεις και γήπεδα επιπέδου αυτού της Δόξας: «Επειδή δεν θα μπορεί η Δόξα να συντηρήσει το γήπεδό της δεν θα έχει τους πόρους θα συμβεί το ίδιο. Σε είκοσι χρόνια θα αποταθεί ξανά στην Πολιτεία για να συντηρηθεί και να μην είναι επικίνδυνο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε είναι πως δεν κάνουμε χατίρι κανενός με το να συντηρούμε τα γήπεδα. Κάνουμε χατίρι στην ίδια την κοινωνία και τη νεολαία μας που χρειάζεται χώρους άθλησης. Προλάβαμε τις αλάνες και τα άδεια χωράφια εμείς. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η επιλογή πλέον, για αυτό οι ιδιωτικές Ακαδημίες φυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και είναι ο μοναδικός εναλλακτικός τρόπος άθλησης των παιδιών. Για αυτό υπάρχουν παντού γήπεδα τένις, φούτσαλ κλπ. Οι παλιές αλάνες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της νεολαίας. Για αυτό έχει μία σημασία παραπάνω να τα συντηρούμε σε καλή κατάσταση διότι ψάχνει τρόπο άθλησης η νεολαία και είναι στα γήπεδα αυτή εφόσον πλέον δεν υπάρχουν αλάνες. Οπότε θέλει πιο συνολική πολιτική μελέτη για να μπει σε μία τάξη, τουλάχιστον οι αθλητικές εγκαταστάσεις να είναι ασφαλείς. Δεν συζητάμε για πολυτέλεια πλέον, αλλά για ασφάλεια. Νομίζω ότι έγινε το πρώτο βήμα, υπάρχει θέληση, αντιλήφθηκε η Πολιτεία την ανάγκη και την επικινδυνότητα, οπότε ας αρχίσουμε από κάπου».

Για το θέμα με το «Στέλιος Κυριακίδης»: «Η αλήθεια είναι ότι ειδικά τα γήπεδα που διαχειρίζεται ο ΚΟΑ είναι στα μαύρα χάλια τους. Διότι πάντα ο ΚΟΑ έκανε το ελάχιστο για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Εν τη σοφία του το παρόν Δ.Σ. αποφάσισε ότι έφτασε ο χρόνος για να ανακατασκευαστεί ολόκληρος ο αγωνιστικός χώρος του “Στέλιος Κυριακίδης” και αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο. Αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική προτού παρθεί απόφαση. Η Επαρχία Πάφου δεν έχει εναλλακτικά γήπεδα Α’ Κατηγορίας για τις ομάδες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ο φίλος μου ο Ανδρέας Μιχαηλίδης θα βρει τη λύση να ικανοποιήσει διότι είναι αδιανόητο να κλείσει το γήπεδο ένα χρόνο χωρίς προειδοποίηση και συνεννόηση και να βρεθούν στο δρόμο οι ομάδες σε μία δύσκολη χρονιά».

Αν είναι εφικτό να γίνονται αγώνες και έργα ταυτόχρονα: «Τούτο θα πρέπει να τρο δουν οι μηχανικοί, αλλά αν λάβω υπόψη τι συζητήθηκε τότε με το Μακάρειο και το Τσίρειο περισσότερο, μπορούσε να κλείνει το γήπεδο ανά περιοχές στις κερκίδες όπου γίνονται τα έργα και να μείνει ο αγωνιστικός χώρος στο τέλος. Οπότε όταν απομονώνονται οι εργασίες σε ένα χώρο απλώς ακυρώνεις μια περιοχή του γηπέδου. Όταν υπάρχει συνεργασία και θέληση, θα βρεθεί η λύση. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει το γήπεδο για έναν χρόνο διότι θα είναι καταστροφικό για την προσπάθεια που κάνουν οι ομάδες της Πάφου».

Αν συμφωνεί με την αναφορά του Χάρη Θεοχάρους της Πάφος FC για «πεταμένα λεφτά»: «Πεταμένα λεφτά δεν θα συμφωνήσω. Εάν ένα γήπεδο χρειάζεται 30.000.000 ευρώ και έχεις να ξοδέψεις 2.000.000, δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Είναι γκρίζο. Εάν η κατάσταση είναι απαράδεκτη, με 2.000.000 ευρώ μπορείς να την κάνεις αποδεκτή, με 30.000.000 ευρώ γίνεται εξαιρετική. Οπότε αφού δεν μπορείς να πληρώσεις 30.000.000 ευρώ κι αυτό το ποσό το λέω ενδεικτικά, δεν το ξέρω, τότε ναι, ακόμη και το μιλλοσφότζισμα ας το ονομάσω έτσι, εν καλύτερο παρά τίποτε»

Για τον ενδεχόμενο κατεδάφισης του Μακαρείου Σταδίου: «Έχει χρόνια που γίνεται σκέψη κατεδάφισης του Μακαρείου. Έγιναν διάφορες προσεγγίσεις από όλες τις ομάδες της Λευκωσίας. Θεωρώ ότι στη μορφή που είναι σήμερα έκλεισε τον κύκλο του. Ένα γερασμένο γήπεδο που δεν εξυπηρετά ανάγκες και δεν είναι καν ποδοσφαιρικό. Εάν δεν κάτσεις στις πρώτες δύο σειρές δεν μπορείς να δεις ποδόσφαιρο. Θες τηλεσκόπιο. Κάτι πρέπει να γίνει διότι να μην ξεχνάμε πως πλέον είναι στον καλύτερο τρόπο στη Λευκωσία. Ένας χώρος εκατό στρέματα που μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλούς αθλητικούς σκοπούς. Νομίζω πως χρειάζεται ένας ξένος επενδυτής διότι δεν βλέπω ο ΚΟΑ να μπορεί ποτέ να έχει κονδύλι για να αναμορφώσει το στάδιο ή το ΓΣΟ ή το Τσίρειο. Πρόκειται για τεράστια κονδύλια. Κάτι άλλο εκεί δεν μπορεί να γίνει διότι ο χώρος εκεί είναι εκχωρημένος από το Κράτος για αθλητικούς σκοπούς. Δεν μπορούν να γίνουν πύργοι εκεί ή φοιτητικές εστίες. Ό,τι είναι χαλίτικο ή δωρεά εκχωρημένο στον ΚΟΑ για αθλητικούς σκοπούς δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο».


btm