• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΠΟΕΛ: Δυσκολοκατάβλητη και πεισματάρα
31/07/2022 10:26
ΑΠΟΕΛ: Δυσκολοκατάβλητη και πεισματάρα

Ο τρόπος που με επιτυχία η Κίζιλζαρ προσέγγισε και πάλεψε τους αγώνες με την πολύ πιο έμπειρη Όσιγιεκ χτυπάει ακόμα πιο δυνατά το καμπανάκι για τον ΑΠΟΕΛ

Η αλήθεια είναι πως η άγνωστη Κιζιλζάρ την περασμένη εβδομάδα μας έπιασε απροετοίμαστους… όλους! Εκεί που οι άνθρωποι του ΑΠΟΕΛ περίμεναν ως επόμενη αντίπαλο στο Conference League την Όσιγιεκ Κροατίας μετά το υπέρ της 2-1 μέσα στο Καζακστάν, το αουτσάιντερ του ζευγαριού και πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση -που έγινε ακόμα μεγαλύτερο μετά από την εντός έδρας ήττα- πήγε και έκανε… κηδεία στην Κροατία, επικρατώντας με 2-0!

Όσο για εμάς, εκεί που σιγά-σιγά είχαμε αρχίσει να μαζεύουμε κάποια πρώτα στοιχεία για τους Κροατές, ξαφνικά τα βάλαμε στο… αρχείο για πιθανή μελλοντική χρήση! Κανείς, μα κανείς δεν περίμενε πως η Κιζιλζάρ θα έκανε μια τέτοια ανατροπή.

Το γεγονός ότι τελικά είναι αυτή η ομάδα το προτελευταίο εμπόδιο για τον ΑΠΟΕΛ πριν τους ομίλους, χτυπάει ακόμα πιο δυνατά το καμπανάκι για τους παίκτες και τον Σωφρόνη Αυγουστή. Γιατί έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο ποδόσφαιρο πως όσο πιο μεγάλο είναι το στοιχείο του «αγνώστου» τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να πιαστείς αδιάβαστος. Και αυτό δεν θα ήθελαν σε καμία των περιπτώσεων οι γαλαζοκιτρίνοι να τους συμβεί στα προσεχή παιχνίδια με τους Καζάκους.

Όσο και αν θέλει κανείς να μπει στα… ενδότερα της Κιζιλζάρ, είναι πολύ λίγα αυτά που μπορεί να μαζέψει και θα κάνουν τη διαφορά. Σίγουρα, από πλευράς σκάουτινγκ η δουλειά ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης κιόλας, όταν έγινε γνωστή η αντίπαλος. Εμείς θα προσπαθήσουμε σήμερα να αναλύσουμε κάπως τα στατιστικά των δύο αγώνων με την Όσιγιεκ. Γενικώς, αυτό που βγαίνει είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη και πεισματάρα. Και θα το εξηγήσουμε.

Γκολ με δέκα παίκτες

Στον πρώτο αγώνα στο Καζακστάν, οι άπειροι γηπεδούχοι δεν αναμένονταν να αντισταθούν στους πολύπειρους φιλοξενούμενους. Κι όμως το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, με ελαφριά υπεροχή της Όσιγιεκ στην κατοχή μπάλας (52-48%) και τις τελικές προσπάθειες (9-7), παίζοντας όμως και με παίκτη παραπάνω στα τελευταία 25 λεπτά. Και εδώ ήταν και το κλειδί των διπλών αναμετρήσεων. Στο 76’ οι Κροάτες σκόραραν για το 0-2. Ποιος μπορεί να πίστευε, σε εκείνο το σημείο, ότι θα είχε έστω και ελάχιστες πιθανότητες η Κιζιλζάρ να προκριθεί στον επόμενο γύρο; Μάλλον ούτε και οι ίδιοι! Κι όμως, στο 84’ οι πεισματάρηδες Καζάκοι σκόραραν (με αυτογκόλ) κι έστειλαν το μήνυμα πως ήταν πολύ σκληροί για να… πεθάνουν!

Στον επαναληπτικό, απλώς επιβεβαίωσαν πανηγυρικά το πιο πάνω μήνυμα! Ίδιες τελικές (8-8) και μια ανούσια υπεροχή της Όσιγιεκ (9-2 κόρνερ, 59-41% κατοχή). Επί της… ουσίας, δύο γκολ για την Κιζιλζάρ σε διάστημα δέκα λεπτών (62’ Ιβανιάτζε, 71’ Κονέ) και… καληνύχτα! Μια επική πρόκριση και για έπαθλο, ένα νέο διπλό ραντεβού με αντίπαλο αυτή τη φορά μια πολύ πιο υποψιασμένη και -θέλουμε να πιστεύουμε- σοβαρή ομάδα.

Για την ιστορία, καταγράφουμε και τη σύνθεση της Κιζιλζάρ στον ιστορικό για την ίδια αγώνα της Κροατίας (σύστημα 5-4-1): Λομπάντσεφ (τερματοφύλακας): Μπούσμαν (αριστερό μπακ), Ταπάλοφ (δεξιό μπακ), Γκούρμαν, Καρσάκεβιτς, Μούζεκ (κεντρικοί μπακ), Κόζλοφ (αριστερό χαφ), Γιάκοβλεφ (δεξιό χαφ), Κονέ, Χοακίν (κεντρικοί χαφ), Λομπιανίτζε (επιθετικοί). Αντί των Κόζλοφ, Λομπιανίτζε και Γιάκοβλεφ αγωνίστηκαν ως αλλαγή οι Ιβανιάτζε (60’), Μουράτσεφ (82’) και Μουλντίνοφ (70’) αντίστοιχα.

Ιστορική και πολυεθνική

Γενικότερα ο ΑΠΟΕΛ έχει να αντιμετωπίσει μια πολυεθνική ομάδα, η οποία έχει στο ρόστερ της παίκτες από δέκα χώρες (Καζακστάν, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Ακτή Ελεφαντοστού, Αργεντινή, Κροατία, Βραζιλία). Τους παίκτες της δεν τους γνωρίζουμε και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει κανένας μια σπουδαία προϊστορία στο ευρωπαϊκό -και μη- ποδόσφαιρο. Προπονητής της είναι από τα τέλη του περασμένου Απριλίου ο 41χρονος Αλί Αλίεφ, ο οποίος επί των ημερών του ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε κυρίως σε ομάδες της χώρας τους και σε κάποιες μικρομεσαίες της Τουρκίας.

Ιστορικά η Κιζιλζάρ έχει ιδρυθεί το 1968, αλλά… πρόλαβε σε αυτά τα 54 χρόνια να αλλάξει οκτώ ονόματα! Πέρσι τερμάτισε στην 4η θέση (από 12 ομάδες) στο πρωτάθλημα και κέρδισε για πρώτη φορά συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην τρέχουσα διοργάνωση ωστόσο, δεν τα πάει καθόλου καλά! Με τελευταία ήττα στις 3 Ιουλίου από την Ακσού (1-0) παλεύει για την παραμονή της στην κατηγορία με μόλις 15 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες και ούσα στη 12η θέση από 14 ομάδες (υποβιβάζονται οι δυο τελευταίες).

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ / ΕΝΘΕΤΟ SUPER SPORT)


btm