• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΠΟΕΛ: Αυτή είναι η… Γιουργκόρντεν / Τα πάντα-όλα για την ομάδα της Στοκχόλμης!
07/08/2022 12:16
ΑΠΟΕΛ: Αυτή είναι η… Γιουργκόρντεν / Τα πάντα-όλα για την ομάδα της Στοκχόλμης!

Στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα για την ομάδα της Στοκχόλμης, επικοινωνήσαμε με τον Μιχάλη Χριστοφίνη, έναν Κύπριο κάτοικο Σουηδίας τα τελευταία έντεκα χρόνια. Επιθεωρητής τροφίμων και περιβάλλοντος στο επάγγελμα, ωστόσο λόγω της αγάπης του για το ποδόσφαιρο, μέσω της ιστοσελίδας «Υπερβόρειοι», αναλύει και γραπτώς της απόψεις του για το σουηδικό ποδόσφαιρο για το οποίο γνωρίζει τα πάντα σχεδόν

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ / ΕΝΘΕΤΟ SUPER SPORT)

Αυτό που επιθυμούν να αποφύγουν στον ΑΠΟΕΛ θα το βρουν εκτός απροόπτου μπροστά τους, σε περίπτωση βέβαια που επιτευχθεί η πρόκριση επί της Κίζιλζαρ μετά και τη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης στην «Αστάνα Αρένα» του Καζακστάν (16:30). Αναφερόμαστε φυσικά στην Τζιουργκάρντεν, η οποία μετά από το 3-1 επί της Σέπσι στη Ρουμανία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και έγινε ακλόνητο φαβορί για πρόκριση στα πλέι οφ του Europa Conference League. Εκεί όπου θα τη βρει ο ΑΠΟΕΛ εφόσον τελειώσει τη… δουλειά στο Καζακστάν.

Στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα για την ομάδα της Στοκχόλμης, επικοινωνήσαμε με τον Μιχάλη Χριστοφίνη (ένθετη φωτό), έναν Κύπριο κάτοικο Σουηδίας τα τελευταία έντεκα χρόνια. Επιθεωρητής τροφίμων και περιβάλλοντος στο επάγγελμα, ωστόσο λόγω της αγάπης του για το ποδόσφαιρο, μέσω της ιστοσελίδας «Υπερβόρειοι», αναλύει και γραπτώς της απόψεις του για το σουηδικό ποδόσφαιρο για το οποίο γνωρίζει τα πάντα σχεδόν.

«Επειδή αγαπώ και το ποδόσφαιρο είμαι μέλος της ιστοσελίδας “Υπερβόρειοι”. Η Σουηδία διαθέτει δραστήριους μετανάστες. Η χώρα προσφέρει αρκετές γνώσεις και ήταν μια ευκαιρία να ασχοληθώ και με την ιστορία, την κουλτούρα και το ποδόσφαιρό της», εξηγεί μιλώντας στο αθλητικό μας ένθετο.

-Είναι Ντιουργκόρντεν ή Τζιουργκάρντεν η ονομασία της ομάδας; Επειδή στο διαδίκτυο τη βρίσκουμε και με τους δύο τρόπους…

«Όχι είναι Γιουργκόρντεν, προέρχεται από περιοχή της Στοκχόλμης. Ένα από τα πολλά νησάκια της πρωτεύουσας. Σύνθετη λέξη. Γιουρ σημαίνει “ζώα” και γκάρντεν όπως και στα αγγλικά “κήπος”. Άρα, ο “Κήπος των ζώων”. Ωστόσο καθιερώθηκε σαν Τζιουργκάρντεν στην Ευρώπη. Είναι ομάδα ιδρυθείσα το 1891, αρκετά πιο παλιά ομάδα από τον ΑΠΟΕΛ».

-Πόσο καλά γνωρίζεις την ομάδα και τι σημαντικό έχεις να μας πεις για το ρόστερ της;

«Την παρακολουθώ χρόνια, γνωρίζω τη δυναμικότητά της, τους παίκτες τον προπονητή. Το 2018 πήρε το κύπελλο και το 2019 το πρωτάθλημα. Διαθέτει τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή (σ.σ. Τόμας Λάγκερλεφ). Είναι αήττητοι από τον Απρίλη σε Σουηδία και Ευρώπη. Διαθέτει νεανικό σύνολο. Μέσος όρος ηλικίας τα 24-25 χρόνια, ίσως και πιο κάτω. Πιο μεγάλος ίσως είναι ο Βόσνιος Χάρις Ρατένιτατς (σ.σ. δεξιός εξτρέμ). Έκαναν πολύ λίγες μεταγραφές, πήραν πίσω τον Σουηδό Μάρκους Ντάνιελσον, μετά από τη θητεία του στην Κίνα, τον έχουν πωλήσει πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι διεθνής και πήραν καλά λεφτά».

-Κάτι άλλο που θεωρείς ενδιαφέρον; Τι είδους ομάδα είναι και πού στηρίζεται;

«Βγάζει μια σταθερότητα από το 2019, ίδιος σχεδόν κορμός με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις κάθε χρόνο. Δεν υπάρχουν αστέρες και χαρακτηρίζεται περισσότερο από τη φυσική δύναμη των παικτών της. Καλογυμνασμένη ομάδα και συμπαγής. Κυρίως είναι ομάδα συνόλου, δεν διαθέτει αστέρια, το τονίζω. Προπονητής και διοίκηση προτίμησαν να δημιουργηθεί ένα συμπαγές σύνολο βασισμένο σε αγωνιστικά προσόντα για να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Τώρα βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος δίκαια, αφού κέρδισε την Μάλμε με 4-0 και το ντέρμπι της Στοκχόλμης με τη Χάμαρμπι 1-0».

-Τι άποψη έχεις για τον Λάνγκερλεφ και ποια η φιλοσοφία του;

«Εύκολα θα τον συγκαταλέξω ως έναν από τους κορυφαίους στο πρωτάθλημα, το ίδιο αναλυτικός και λεπτομερής με τον Σωφρόνη Αυγουστή πιστεύω, όσον αφορά στο πως αξιολογεί τον κάθε αντίπαλο. Συνήθως παίζει με 4-3-3, κυρίως με τρεις χαφ στο κέντρο, ένας εκ των οποίων ανασταλτικός ο Σιούλερ και μπροστά ο Φίντελ ως οκτάρι. Διαμορφώνει συχνά τον σχηματισμό του αναλόγως αντιπάλου. Παίζει με τρεις επιθετικούς και πιο πολύ με τους ακραίους μπακ να ανεβαίνουν και τους εξτρέμ να συγκλίνουν. Παίζει πολύ με τακτική, δηλαδή σε χρονικά διαστήματα μπορεί να πιέσει και σε κάποια άλλα θα περιμένει τον αντίπαλο. Διαθέτει παίκτες που αλλάζουν θέσεις και αυτό μπορεί να μπερδέψει».

-Ξεχωρίζεις κάποιον από τους συνεργάτες του;

«Όχι, αλλά έχει Έλληνα στο τεχνικό τιμ, τον Νίκο Γκούλιο, προπονητή τερματοφυλάκων. Ήταν και στη Λάρισα πιο παλιά, μετά δούλεψε σε ομάδα Γ’ και Β’ κατηγορίας στη Σουηδία και από το 2017 είναι στην Τζιουργκάρντεν».

-Τι να προσέξει ο ΑΠΟΕΛ αν την αντιμετωπίσει τελικά και τι μπορεί να αξιοποιήσει;

«Ανεβαίνουν τα ακραία μπακ της όπως είπα και οι εξτρέμ συγκλίνουν. Πιστεύω είναι αργοί οι κεντρικοί μπακ τους. Αν τους παίξει κάθετα ο ΑΠΟΕΛ και με ταχύτητα μπορεί να τους κάνει τη ζημιά. Είναι πολύ καλή στο ψηλό παιχνίδι και στις στατικές φάσεις, εκεί χρειάζεται προσοχή. Διαθέτει ψηλά κορμιά και το παιχνίδι της αφορά περισσότερο κι αυτής στην κυκλοφορία της μπάλας».

-Τι είδους ατμόσφαιρα δημιουργούν οι οπαδοί της;

«Φοβερή η ατμόσφαιρα στην “Τele2 Arena”. Τρομερό γήπεδο. Η ομάδα διαθέτει καυτή έδρα, χωράει 40.000 και πιστεύω θα γεμίσει στον επαναληπτικό με τη Σέπσι αλλά και στον επόμενο γύρο. Διψάει για ευρωπαϊκή διάκριση η Τζιουργκάρντεν και είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, να μπει σε ομίλους. Ανάλογη η ατμόσφαιρα με αυτήν των ΑΠΟΕΛιστών στο ΓΣΠ, με τη διαφορά ότι είναι κλειστό το γήπεδο γύρο και από πάνω. Είναι φανατικοί οι Ultras, δημιουργούν κορεό και η… φασαρία με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους λόγω της διαμόρφωσης του γηπέδου, είναι μεγάλη».

-Ποιους παίκτες ξεχωρίζεις;

«Έχει εξαιρετικούς κεντρικούς χαφ, ειδικά ο Μπάντα από την Γκάμπια που σκοράρει κιόλας. Μαρκάρει, πασάρει, σουτάρει καλά! Σαν… σκούπα! Έχουν έναν καλό επιθετικό, τον Ζοέλ Ασορό, έπαιξε και Αγγλία στην Championship με τη Σουόνσι και στην Premier League με τη Σάντερλαντ. Πήγε και δανεικός στην Τζένοα… Ο Ιάλμαρ Εκνταλ επίσης πολύ καλός στόπερ, αδερφός του Άλμπιν Έκνταλ, ο οποίος έπαιξε πολλά χρόνια στην Ιταλία και είναι αστέρι για τους φιλάθλους στη Σουηδία. Έπαιξε και στην Bundesliga».

-Για σένα τι έχεις να μας πεις πέραν των ασχολιών σου;

«Έντεκα χρόνια είμαι εδώ, από τα 25 μου, ήμουν φοιτητής Ελλάδα έβλεπα ότι θα ερχόταν και στην Κύπρο η κρίση και αποφάσισα να ξενιτευτώ, ήταν μεγάλο βήμα. Έχει τα παράξενά της και η Σουηδία, μην νομίζετε ότι είναι ονειρική χώρα. Είμαι… και ερωτικός μετανάστης (σ.σ. γέλια). Ήμουν ποδοσφαιριστής στην Κύπρο, σε διάφορες Ακαδημίες, μια από αυτές και η Ομόνοια. Στα 17 μου πήγα σε τουρνουά στη Φινλανδία με την ΠΕΦΟ Ολυμπιακός. Εκεί γνώρισα και τον έρωτά της ζωής μου».


btm