• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Γιουργκόρντεν: «Δε θέλαμε Φιορεντίνα και ΑΠΟΕΛ» (Δηλώσεις Γκούλιου)
16/08/2022 14:15
Γιουργκόρντεν: «Δε θέλαμε Φιορεντίνα και ΑΠΟΕΛ» (Δηλώσεις Γκούλιου)

Ο ΑΠΟΕΛ για πρώτη φορά στην «πλούσια» ιστορία του, βρίσκεται στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει μία κορυφαία ομάδα της χώρας, η οποία «βαδίζει» με σταθερά «βήματα» προς την καταξίωση και στα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

Η Γιουργκόρντεν όπως είναι το όνομα που ακούγεται από τα χείλη των φιλάθλων της, μετρά δώδεκα πρωταθλήματα στην «Allsvenskan», ενώ θεωρείται ένα βαρύ brand name για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Στοκχόλμης και όχι μόνο…

Του Κυριάκου Αποστόλου

Ο «Κήπος με τα άγρια ζώα» όπως είναι το προσωνύμιο της, μετρά τρία χρόνια δίχως τίτλο και τη δεδομένη χρονική στιγμή διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα, που παραμένει ο κύριος στόχος της. Το 2018 πήρε το κύπελλο για τελευταία φορά και το 2019 το πρωτάθλημα, «οδηγώντας» τους οπαδούς στα… ουράνια. Διαθέτει τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή (σ.σ. Τόμας Λάγκερλεφ), ενώ στο τεχνικό επιτελείο ξεχωρίζει η παρουσία του Νίκου Γκούλιου που εργάζεται ως προπονητής τερματοφυλάκων.

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ της Λάρισας πραγματοποίησε ένα όνειρο που ούτε τολμούσε να φανταστεί κάποιος πριν λίγα χρόνια, όταν αποφάσιζε να μεταναστεύσει στη Σουηδία. Η χώρα προσφέρει αρκετές ανέσεις, αλλά και ποιότητα ζωής.

Ο Γκούλιος, πατέρας τριών παιδιών, πριν τη Γιουργκόρντεν εργαζόταν ως συνοδός Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οδηγός ταξί για ΑΜΕΑ. Παράλληλα όμως, το μεράκι του για το ποδόσφαιρο από το πόστο του προπονητή τερματοφυλάκων δε μπορούσε να τον κρατήσει εκτός γηπέδων. Έτσι πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί στις μικρές κατηγορίες, από κει που τον αλίευσε η ομάδα που έχει ως «σπίτι» την «καυτή» και υπερσύγχρονη «Tele2Arena» (ΕΔΩ).

Ο άνθρωπος όταν φόρεσε τις φόρμες δούλεψε τόσο «σκληρά», γεγονός που αναγνωρίστηκε από τη διοίκηση αφού του πρόσφερε το βραβείο της πολύτιμης βοήθειας στην εξέλιξη του τιμ. Ο Νίκος Γκούλιος που διαμένει οικογενειακώς στη Στοκχόλμη, μίλησε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας, για τις διπλές «μάχες» με τον ΑΠΟΕΛ στα «Play-Off» του Conference League.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Κυριάκο Αποστόλου:

Το πρώτο σχόλιο για την Γιουργκόρντεν: «Καλησπέρα σε όλους στην Κύπρο, χαίρομαι πολύ που θα παίξουμε μαζί και ιδιαιτέρως στο ΓΣΠ.  Η ομάδα μας παραμένει αήττητη από τον Απρίλη εντός και εκτός συνόρων, και συγκεκριμένα για πάνω από 15 ματς. Δώσαμε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια, κάνοντας ισάριθμες νίκες. Θεωρώ πως είμαστε στην καλύτερη περίοδο φόρμας που θα μπορούσαμε, πριν από τις δοκιμασίες με τον ΑΠΟΕΛ».

Στα πλάνα της ομάδας είναι η ευρωπαϊκή πορεία; «Το «παλεύουμε» από το 2020, όταν και μείναμε εκτός από τη Φερεντσβάρος στα προκριματικά Champions League. Η αλήθεια είναι πως εμείς βαδίσαμε σε περίεργα μονοπάτια ως το 2017. Τότε, άλλαξαν τα πάντα, καθώς «σηκώσαμε» πρωτάθλημα και κύπελλο, επαναφέροντας στα στάνταρ το σύνολο μας. Θέλουμε την πρόκριση στους ομίλους, όμως μπροστά μας έχουμε μία πρόκληση».

Η γνώμη των ανθρώπων της Γιουργκόρντεν για τον ΑΠΟΕΛ; «Στην κλήρωση δε θέλαμε να μας πέσουν δύο ομάδες. Η Φιορεντίνα και ο ΑΠΟΕΛ, δυστυχώς μας έτυχε να παίξουμε με μία τόσο ιστορική και ισχυρή ομάδα, την οποία σεβόμαστε απεριόριστα. Θα κυνηγήσουμε τη διάκριση κόντρα σε ένα οικοδόμημα καλά δουλεμένο. Θα αποτελέσει μεγάλο «βήμα» για την εξέλιξη μας η ενδεχόμενη πρόκριση».

Η δυναμική του brand name που εκπροσωπείς από τη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων; «Ο κόσμος βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας. Μετράμε 12.000 σε εισιτήρια διαρκείας, δίνοντας γερή «μάχη» με Χάμαρμπι ΑΪΚ και Μάλμε για την πρωτιά. Ο τρόπος λειτουργίας αποτελεί μία ισχυρή «σφραγίδα» στη ταυτότητα μας. Κάνουμε μεταγραφές με ελπιδοφόρους παίκτες, τους εξελίσσουμε και τους βοηθάμε να προχωρήσουν στην καριέρα τους. Η επένδυση στους νέους αποδίδει καρπούς, μιάς και είναι γνωστό τον τελευταίο καιρό ότι πραγματοποιούμε σπουδαίες πωλήσεις».

Με ποιο μοντέλο λειτουργούν οι ομάδες; «Αυτή είναι μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Σουηδία. Η Γιουργκόρντεν ανήκει ολοκληρωτικά στο σωματείο του ερασιτέχνη. Αυτή τη στιγμή μετράμε 20.000 μέλη. Κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγεται ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί με έσοδα – έξοδα. Σκοπός είναι να μην εμφανίζονται αρνητικοί ισολογισμοί και πάντοτε να υπάρχει ένα συν στα έσοδα».

Αυτό ισχύει για όλα τα κλαμπ; «Ναι, έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Στα υπόλοιπα κλαμπ θεσπίστηκε το 51% – 49%. Εξηγούμαι. Το 51% απαραίτητα ανήκει στον Ερασιτέχνη, το 49% μπορεί να το διατηρεί ένας ή περισσότεροι μέτοχοι. Εμείς όμως, δεν έχουμε κανέναν ισχυρό μέτοχο, όπως ανέφερα πιο πάνω. Το αρνητικό σε όλο αυτό, είναι το γεγονός ότι κανείς επενδυτής δε μπορεί να βάλει μόνος τα χρήματα του με αποτέλεσμα να προκαλέσει το «μπαμ» στο ποδόσφαιρο μας. Παντού διατηρείται μία ισορροπία, κανένα κλαμπ δε χρωστάει λεφτά».

Υπάρχει περιορισμός στους ξένους που μπορούν να αγωνιστούν; «Όχι, όμως εμείς δίνουμε ευκαιρίες στους ντόπιους για να δείξουν την αξία τους και παίρνουμε παιδιά που θα κάνουν τη διαφορά στις γραμμές μας. Στην ανάλυση που κάναμε δε βλέπω να ισχύει το ίδιο και στον ΑΠΟΕΛ και δεν σας κρύβω πως στεναχωρήθηκα».

Ποιους παίκτες της Γιουργκόρντεν ξεχωρίζεις; «Δε μπορώ να μη βάλω σε αυτή τη λίστα τον Magnus Eriksson που αποτελεί την έμπνευση όλως. Ο αρχηγός κάνει τη διαφορά, όπως και ο Marcus Danielson, γενικότερα διαθέτουμε ποιότητα στην άμυνα. Εκεί, παίζει και ο Hjalmar Ekdal με το μέλλον να του ανήκει».

Γνώμη για τον Isak Hien; «Τρομερό ταλέντο. Ανήκει στην κατηγορία των επενδύσεων μας. Τον αγοράσαμε από τις χαμηλές κατηγορίες και τον εξελίξαμε, πλέον έχει πραγματοποιήσει το «μπαμ» και σε λίγες ημέρες θα φύγει από το οικοδόμημα μας. Δεν μπορούμε να τον «κρατήσουμε», όταν έρχονται προσφορές πολλών εκατομμυρίων από Τορίνο και άλλους».

Δύο λόγια για τον Joel Asoro; Έχει γίνει αρκετός ντόρος: «Πριν μερικά χρόνια αποτελούσε ένα ισχυρό wonderkid του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου. Από τη Μπρόμα, πήρε μεταγραφή στη Σάντερλαντ σε ηλικία 16 ετών. Ήταν στην ίδια γενιά με τον Ισάκ που κάνει θαύματα στην Εθνική Σουηδίας και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για τον Ασόρο, όμως δε τις δικαίωσε εξ αρχής. Στην Γιουργκόρντεν η καριέρα του αναστήθηκε, αποδίδοντας φοβερό ποδόσφαιρο. Μας έχει βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας από πέρυσι που ήρθε σε εμάς».

Τι καιρό βρίσκουν οι «γαλαζοκίτρινοι» στη Στοκχόλμη; «Είναι τυχερός ο ΑΠΟΕΛ, αυτόν τον καιρό η πόλη μας βιώνει τις καλύτερες ημέρες από πλευράς θερμοκρασιών».

Κάτι τελευταίο, υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων, το κλίμα που θα συναντήσετε μέσα στη Λευκωσία, για τη δοκιμασία του ΓΣΠ; «Ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ στηρίζει την ομάδα. Για τη ζέστη σίγουρα επικρατεί ένας μικρός προβληματισμός, όμως παίξαμε στην Κροατία με 36 βαθμούς και τα καταφέραμε, το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στη Λευκωσία».

Διαβάστε επίσης:


btm