• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Κύπριος ποδοσφαιριστής οργώνει τα σουηδικά γήπεδα: «Είμαι ευγνώμων εδώ»
08/09/2022 20:36
Κύπριος ποδοσφαιριστής οργώνει τα σουηδικά γήπεδα: «Είμαι ευγνώμων εδώ»

Ο Άδωνις Πελαγίας είναι 24 χρόνων, γεννημένος στην Λευκωσία και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε από μικρό στις ακαδημίες του Διγενή Μόρφου και της Ομόνοιας Λευκωσίας. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο αλλά και η ξενολαγνία που δείχνουν οι Κυπριακές ομάδες ποδοσφαίρου ανάγκασαν τον νεαρό ποδοσφαιριστή να αναζητήσει τον μέλλον του στην Σουηδία

Κατά καιρούς είχαμε αρκετούς Κύπριους ποδοσφαιριστές που πήραν μεταγραφή σε Σουηδικές ομάδες για λίγο όμως χρονικό διάστημα. Τελευταίο παράδειγμα ο Αντρέας Κατσαντώνης που αγωνίστηκε για 6 μήνες περίπου στην Dalkurd.

Οι καιρικές συνθήκες, ο τρόπος ζωής των απογόνων Βίκινγκς, αλλά και ο πλαστικός χορτοτάπητας ίσως να είναι μερικοί παράγοντες που δρουν αρνητικά στο να έχουμε περισσότερος Κύπριους ποδοσφαιριστές με μεγάλο χρονικό διάστημα στα Σκανδιναβικά γήπεδα. Παρόλα αυτά, η ιστοσελίδα «Υπερβόρειοι» και ο Μιχάλης Χριστοφίνης (δείτε εδώ ποιος είναι), με την βοήθεια ανθρώπων του Απόλλων Solna ανακαλυψε κάτι, που σπάει τη γκίνια της αρνητικής παράδοσης.

Ένα Κύπριο ποδοσφαιριστή που εδώ και περίπου 9 χρόνια οργώνει τα γήπεδα της… θεάς Φρέγιας όπου με το αγωνιστικό του πάθος αλλά και ήθος μόνο περήφανους μας κάνει. Το όνομα του, Άδωνις Πελαγίας.

Who is who

Ο Άδωνις Πελαγίας είναι 24 χρόνων, γεννημένος στην Λευκωσία και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε από μικρό στις ακαδημίες του Διγενή Μόρφου και της Ομόνοιας Λευκωσίας. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο αλλά και η ξενολαγνία που δείχνουν οι Κυπριακές ομάδες ποδοσφαίρου ανάγκασαν τον νεαρό ποδοσφαιριστή να αναζητήσει τον μέλλον του στην Σουηδία.

Σε ηλικία 16 ετών παρακαλώ ξεκίνησε την δικη του Οδύσσεια στην Σκανδιναβία για να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο. Με την στήριξη της αγαπημένης του οικογένειας κατάφερε να βρεθεί στην Υπερβόρια χώρα,παίζοντας ποδόσφαιρο σε ακαδημίες της ΑΙΚ Στοκχόλμης και Sollentuna όπου στέφθηκε μάλιστα και Mr Assist.

Παράλληλα ο αριστεροπόδαρος τότε μπακ κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο της Σουηδίας και να βρίσκεται τώρα στο τρίτο έτος των πανεπιστημιακών του σπουδών σαν Μαθηματικός/ Computer science. Σε διάστημα 9 χρόνων κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων Division 2 όπως το Tyresö Assyriska αλλά και τώρα την Arameiska όπου και σήμερα, Σάββατο πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη.

Τίποτα όμως δεν αφήνει ο Κύπριος άσος στην τύχη αφού εργάζεται με επαγγελματικά πρότυπα καθότι διαθέτει τόσο προσωπικό διατροφολόγο αλλά και γυμναστή.Η ιστορία όμως του πολυσύνθετου ποδοσφαιριστή δεν τελειώνει εδώ.

“Λίγοι αλλά ικανοί είδαν την αξία μου”

Η πληροφορία της παρουσίας του Άδωνη στα  Σουηδικά γήπεδα, μας οδήγησε αμέσως στο να επικοινωνήσουμε με τον νεαρό ποδοσφαιριστή για να μάθουμε για την καριέρα του αλλα και για την ζωή του στην Σουηδία. Ευγενικός με άπταιστη έκφραση και λόγο, άρχισε να μας περιγράφει την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του για την καριέρα του μέχρι σήμερα.

“Έβλεπα από μικρός ότι το μέλλον στην Κύπρο θα είναι δύσκολο. Αρκετοί τότε έφευγαν για Αγγλία και τότε πήρα την ιδέα να ψάξω για Σουηδία. Είδα το επίπεδο σε θέματα κυρίως ακαδημιών όπως της ΑΙΚ Στοκχόλμης και της Βασαλούντ να ήταν σε καλό επίπεδο και τότε πήρα την απόφαση να έρθω”, μας λέει αρχικά ο Κύπριος άσος. Κάθε αρχή όμως και δύσκολη κάτι που μας περιγράφει ο ίδιος ο Άδωνις.

“Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη,μόνος έψαξα και βρήκα ομάδες που θα μπορούσα να ξεκινήσω τα ποδοσφαιρικά μου βήματα στην Σουηδία. Ήμουν κάτω των 18 ετών και έπρεπε η μητέρα μου να βρει δουλειά για να μπορέσω να μείνω. Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις κατάφερε,την τελευταία στιγμή και βρήκε δουλειά και έτσι μπόρεσα να ξεκινήσω το ψάξιμο για ομάδα”, μας λέει ο Άδωνις.

Το ταλέντο του Άδωνη φάνηκε στα μάτια των προπονητών του και άρχισε δειλά δειλά αλλά και σταθερά να χτίζει καριέρα. Στέφθηκε πρώτος ασιστ με τα χρώματα της Solentuna και ήταν έτοιμος σε ηλικία 17 χρόνων να παίξει σε πρώτη ομάδα. Παρόλα αυτά η υποχρέωση του στρατού στην Κύπρο τον έφερε πίσω στην πατρίδα και να φορεί τα χρώματα του Ορφέα Λευκωσίας. Τραυματισμοί και ατυχίες που έτυχαν στον ποδοσφαιριστή τον έφεραν τελικά στην Arameiska όπου και είναι βασικότατο στέλεχος της ομάδας.

“Παρόλο που δεν έχω αντιπρόσωπο,δουλεύω επαγγελματικά με προσωπικό διατροφολόγο και γυμναστή.Τώρα νιώθω καλά με την ομάδα μου εδώ. Παίζω βασικός σε κάθε παιχνίδι και όλοι είναι ικανοποιημένοι μαζί μου” όπου και συνεχίζει: “Πολλοί μου υποσχέθηκαν άλλοι λίγοι και ικανοί με βοήθησαν πραγματικά.Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως γιατί στάθηκαν ειλικρινής και δεν κρύφτηκαν πίσω από διάφορα συμφέροντα”.

Η Αραμεϊσκα βρίσκεται στον νότιο όμιλο της επαρχίας της Svealand και με την προσθήκη και του Άδωνη κατάφερε η ομάδα να ξαναβρεί τον εαυτό της και να πάρει κάποιες ανάσες. Μάλιστα σήμερα Σάββατο πέτυχε μια σπουδαία νίκη εκτός έδρας με 0-2 επί της Smedby που βρισκόταν στην 5η θεση της βαθμολογίας. Ο Κύπριος κόφτης,με το νούμερο 88 στην πλάτη αγωνίστηκε για 85 λεπτά βοηθώντας την ομαδα του σε μια σημαντική νίκη ενόψει του αγώνα που κάνει στον μαραθώνιο του ομίλου.

Σύγκριση Κύπρου – Σουηδίας

Η ύπαρξη του Άδωνη στη Σουηδία τα τελευταία 9 χρόνια μας έφερε σε περιέργεια να ρωτήσουμε και την σύγκριση της Κύπρου με την Σουηδία. “Υπάρχουν αρκετές διαφορές. Εδώ υπάρχει πλαστικός χορτοτάπητας αλλά και η σεζόν ξεκινά απο τον Ιανουάριο με την προετοιμασία εν σε αντίθεση με την Κύπρο που ξεκινούν το καλοκαίρι. Στην Σουηδία οι σπουδές επίσης είναι δωρεάν και μου δίνει κίνητρο για ένα καλύτερο μέλλον”, εξηγεί ο Άδωνις.

“Η Σουηδία με βοηθά να καλλιεργώ το μυαλό μου”

Παρόλο που ο Άδωνης είναι ποδοσφαιριστής,θέλει να εξασκεί και το μυαλό του με μαθηματικές πράξεις. “Η Σουηδία μου επιτρέπει να καλλιεργώ το μυαλό μου γι αυτό και σπουδάζω.Η θέση που παίζω σαν κόφτης χρειάζεται και μυαλό και η σπουδή μου με βοηθά σημαντικά. Αυτό στην Κύπρο θα ήταν δύσκολο όμως εδώ υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές να κάνεις ότι πραγματικά θες”, λέει.

Τα προγνωστικά του για τις Κυπριακές ομάδες

Οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο, μας επέτρεψε επίσης να τον ρωτήσουμε και για τις Κυπριακές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. “Βρέθηκα στο Tele2 και είδα από κοντά το ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Djurgården αλλά παρακολούθησα και την ΑΕΚ και τον Απόλλων. Η Ομόνοια έχει καλό προπονητή καί με 2 καλές προσθήκες μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αλλά μου άρεσαν ιδιαίτερα ο Απόλλων και η ΑΕΚ Λάρνακας”, τονίζει.

Σε ερώτηση μας τέλος αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Κύπρο και στα Κυπριακά γήπεδα ο Κύπριος μέσος μας απάντησε: “Αν βρεθεί μια καλή πρόταση τότε γιατί όχι,θα ήθελα να αγωνιστώ σε μεγαλύτερη κατηγορία και πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στις οποιεσδήποτε δυσκολίες. Μου αρέσει το εξυπνο και δυνατό παιχνίδι. Μου αρέσει να διαβάζω το παιχνίδι και επομένως γιατί όχι να δοκιμάσω σε μεγαλύτερη κατηγορία”.


btm