• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΕΚ: Ο Γκαρσία θέλει να είναι φορ και δεν το οφείλει μόνο στον Αλμέιδα
22/09/2022 08:53
ΑΕΚ: Ο Γκαρσία θέλει να είναι φορ και δεν το οφείλει μόνο στον Αλμέιδα

Πώς πήρε ο Ματίας Αλμέιδα την απόφαση να υπολογίζει περισσότερο σε ρόλο επιθετικού τον Λιβάι Γκαρσία και που ο ίδιος οφείλει ένα ακόμα ‘ευχαριστώ’΄για τη στροφή στην καριέρα του που μάλλον ήθελε πολύ

Προχωρούσαμε προς το φινάλε των περυσινών playoffs και η ΑΕΚ είχε δύο αγώνες μπροστά της για να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Αραούχο είχε τεθεί εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, ο Ανσαριφάρντ δεν μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από 10-15 λεπτά έχοντας τραυματιστεί στο μάτι, ενώ ο Άμραμπατ δεν είχε αποδώσει καλά στην κορυφή της επίθεσης. Μία εναλλακτική -και κατά συνθήκη- λύση υπήρχε πια: ο Λιβάι Γκαρσία!

Το προπονητικό δίδυμο στον πάγκο της ΑΕΚ, αποτελούμενο από τους Σωκράτη Οφρυδόπουλο και Ηλία Κυριακίδη, αποφάσισε να το τολμήσει, δουλεύοντάς το στην προπόνηση.

Έτσι, στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν με τον Άρη στο ‘Βικελίδης’, ο Λιβάι βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης, σε ένα ματς που θα μπορούσε να είχε γράψει ιστορία αν όλοι οι υπόλοιποι δεν έκαναν ότι περνούσε από τα πόδια τους για να γκρεμίσουν όσα ο ίδιος ‘έχτισε’.

Με δύο “σεντερφορίσια” γκολ στο 53′ και στο 59′, έβαλε την Ένωση μπροστά στο σκορ με 2-0 και κάπου εκεί φαινόταν ότι το ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν δικό της. Έπειτα, της συνέβη ότι τη χαρακτήριζε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, υπό το φόβο ότι δεν υπάρχει παιχνίδι το οποίο δεν γίνεται να χάσει.

Από το 78′ έως το 88′ κατέρρευσε, δέχθηκε τρία γκολ κι έμεινε εκτός Ευρώπης. Το αμέσως επόμενο (και τελευταίο της διαδικασίας) ματς με τον Ολυμπιακό, θα ήταν άνευ βαθμολογικής ουσίας.

Ωστόσο και σε αυτό το ματς, στην ήττα με 2-3 από τους ερυθρόλευκους ξανά με ανατροπή (από 2-1 σε 2-3), ο Γκαρσία βρήκε δίχτυα. Ξανά με τρόπο που δημιουργούσε την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος ίσως έχει κάνει κάποιο λάθος στην καριέρα του και αντί για φορ, επέλεξε να είναι εξτρέμ. Εκτός αν άλλοι το επέλεξαν για εκείνον…

Όταν τα είδε ο Αλμέιδα, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία

Εκείνες τις ημέρες, ο Ματίας Αλμέιδα ήταν ήδη -ο επόμενος- προπονητής της ομάδας, είχε συμφωνήσει μαζί της και μάλιστα την παρακολούθησε σε δύο παιχνίδια δια ζώσης, έχοντας έρθει στην Αθήνα. Τα ματς στα οποία ο Γκαρσία σκόραρε, τα είδε στην τηλεόραση κι αμέσως διαπίστωσε ότι η ιδέα των Οφρυδόπουλου – Κυριακίδη ήταν πάρα πολύ εύστοχη.

Ο Λιβάι κάλυψε τη θέση του φορ με τρόπο που θα έπειθε κάποιον που δεν τον έχει ξαναδεί, ότι αυτός είναι ο φυσικός χώρος του δράσης μέσα στο γήπεδο.

Έχοντας πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα, Αργεντινός κόουτς ξεκίνησε τον κύκλο επαφών με όλους τους παίκτες της ομάδας. Όπως είχε αποκαλύψει το SPORT24, στη συζήτηση που είχε με τον Γκαρσία, άκουσε από τον 24χρονο ποδοσφαιριστή να του λέει πως του αρέσει πολύ να παίζει στην κορυφή της επίθεσης και πως αισθάνεται άνετα σε αυτό το ρόλο.

Διαπιστώνοντας δε τις τακτικές αδυναμίες του όταν καλείται να αμυνθεί -κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσης φέτος, στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ-, ο Αλμέιδα είχε ήδη αποφασίσει ότι θα τον χρησιμοποιεί ως φορ.

Το δίδυμο Αραούχο – Γκαρσία που είδαμε στο Αγρίνιο, θα το παρακολουθήσουμε πολλές φορές μέσα στη σεζόν, ειδικά απέναντι σε ομάδες αυτού του διαμετρήματος, που άλλωστε είναι και οι περισσότερες στη μεγάλη κατηγορία. Λειτούργησαν καλά μαζί, ο Λιβάι βρήκε το γκολ που θα του δώσει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, ενώ ο προπονητής ένιωσε ακόμα πιο άνετα για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Και κάπως έτσι, η καριέρα ενός παίκτη φαίνεται ότι θα αλλάξει δραστικά και προς όφελός του, σχεδόν στα 25 του.


btm