• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ανδρέου: «Βάσει νομοθεσίας δεν υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο “Ελευθερία”»
22/09/2022 16:14
Ανδρέου: «Βάσει νομοθεσίας δεν υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο “Ελευθερία”»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μίλησε στον Super Sport FM 104.0 το μεσημέρι στην εκπομπή «Δώδεκα στα ΣΠΟΡ» με τον Μάκη Νικολάου, αναφορικά με τα επεισόδια μετά από την ολοκλήρωση του αγώνα φούτσαλ ανάμεσα στην Ομόνοια και στον ΑΠΟΕΛ.

«Διερευνάται η υπόθεση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν προέκυψε κάτι. Μετά από το τέλος του αγώνα και πριν από την απονομή προέκυψαν τα επεισόδια με ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των οπαδών, ανάμεσα σε αυτά και καρέκλες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα πρόσωπο. Τα μέλη μας ανταποκρίθηκαν και μετακινήθηκαν προς τις κερκίδες ώστε να μην κινδυνέψουν περισσότεροι και δυστυχώς κάποιοι έκαναν και χρήση πυροσβεστήρα απέναντι σε Αστυνομικούς και δημιουργήθηκε αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από πετροβολισμό εκτός γηπέδου μίας μικρής ομάδα οπαδών», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε μέσω επιστημονικών εξετάσεων από την πρώτη στιγμή να ταυτοποιηθούν κάποια πρόσωπα που είχαν εμπλοκή και να εντοπιστούν. Άρχισε η αναζήτηση και εξετάζεται φωτογραφικό υλικό ώστε να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε κάποια πρόσωπα που είχαν εμπλοκή».

Αν υπήρχε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης: «Δεν υπήρχε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και γήπεδα με χωρητικότητα κάτω από 2.000 κόσμου, δεν υπάρχει υποχρέωση για να υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης σύμφωνα με τη νομοθεσία και θα εισηγηθούμε να διαφοροποιηθεί η νομοθεσία και αυτό να υπάρχει παντού. Μας προβλημάτισε αυτό ως αστυνομία. Πρέπει να βρίσκονται παντού κλειστά κυκλώματα για να λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες και να διευκολύνεται το ανακριτικό έργο».

Για το γεγονός ότι δεν αξιολογήθηκε ως παιχνίδι υψηλού κινδύνου: «Δεν αξιολογήθηκε ως παιχνίδι υψηλού κινδύνου διότι δεν ήταν τέτοιο. Δεν αξιολογήθηκε ως υψηλού κινδύνου από όσους παρευρέθηκαν στη σύσκεψη για τα αστυνομικά μέτρα και από την Αστυνομία και από τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές. Τα μέλη της Αστυνομίας στο χώρο ήταν 32 με όλες τις αντιοχλαγωγικές στολές. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το να ρίξει ένας οπαδός αντικείμενο και 100 αστυνομικούς να είχαμε, αυτό δεν μπορεί να αποτραπεί. Επαφίεται στον κάθε οπαδό πως θα συμπεριφερθεί σε τέτοιους χώρους. Εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα, χρησιμοποιήσαμε και χημικά μέσα ώστε να μεταφερθούν εκτός γηπέδου και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Και δεν υπήρξαν περισσότερα επεισόδια…».

Απαντώντας σε μήνυμα ακροατή ότι η αστυνομική δύναμη μεταφέρθηκε μπροστά από την κερκίδα της Ομόνοιας: «Δεν έχω εικόνα, αλλά τα μέλη και ο υπεύθυνος αστυνόμευσης κρίνει και πράττει αναλόγως της κατάστασης. Είχαν δοθεί οδηγίες να μεταβούν τα μέλη μας στην κερκίδα μετά από την έναρξη της ρίψης αντικειμένων. Είναι όλα καταδικαστέα, έχουν παραληφθεί τεκμήρια. Υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες…

Αν μπορεί η αστυνομία να εξετάσει με βάσει τα τηλεοπτικά πλάνα από τη μετάδοση: «Είναι και αυτός ένας τρόπος, ένα μέτρο, να λάβουμε όλα τα κινηματογραφικά πλάνα και να υπάρχει πλάνο την ώρα που άρχισαν να ρίχνονται τα αντικείμενα για να αξιολογήσουμε».

Για το γεγονός ότι ακουγόταν ότι οι οπαδοί πήγαν με πρόθεση να δημιουργήσουν επεισόδια: «Αυτό έγινε μετά από την αξιολόγηση. Σε τέτοιες συναντήσεις δεν υπάρχει μόνο η Αστυνομία. Υπάρχουν κι άλλοι αρμόδιοι φορείς με γνώσεις για να κριθεί το ύψος του κινδύνου. Κρίθηκε ως μεσαίου κινδύνου. Στο τέλος της ημέρας υπήρξε και ενίσχυση για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Συζητάμε ότι το να ρίξει ένας οπαδός αντικείμενο δεν υπάρχει κάτι που θα τον αποτρέψει εκείνη τη στιγμή».


btm