• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Φέντε Βαλβέρδε: Το πιο ξεχωριστό πετράδι στο στέμμα της Βασίλισσας!
22/09/2022 23:02
Φέντε Βαλβέρδε: Το πιο ξεχωριστό πετράδι στο στέμμα της Βασίλισσας!

Είτε ως χαφ, είτε ως δεξί εξτρέμ, ο Φέντε Βαλβέρδε σαρώνει τα πάντα και εξελίσσεται σε έναν από τους πιο απαραίτητους παίκτες για τη Ρεάλ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Φέντε Βαλβέρδε αποτελεί έναν παίκτη του βασικού κορμού της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ουρουγανός καθιερώθηκε και πρόσφερε πολλά στη «Βασίλισσα» ως ένα ακούραστο χαφ που καταπίνει χιλιόμετρα. Και πάνω που όλοι νόμιζαν ότι έχει πιάσει το -ψηλό- ταβάνι του, εμφανίστηκε ο Κάρλο Αντσελότι. Ο Ιταλός τεχνικός είδε στον Βαλβέρδε πράγματα που πιθανότατα ούτε ο ίδιος δεν ήξερε ότι μπορεί να κάνει. Κάπως έτσι τον μετέτρεψε (και) σε δεξί εξτρέμ και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

«Έχω μια ιδέα»

Ο Κάρλο Αντσελότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μυαλά που έχουν υπάρξει ποτέ. Μια ματιά στο βιογραφικό αρκεί για να καταλάβει κανείς για ποιον κύριο μιλάμε. Είναι αλήθεια πως πριν την επιστροφή του στη Ρεάλ, η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα. Η Νάπολι και η Έβερτον είναι μια χαρά ομάδες, όμως όχι αρκετές για να κάθεται στον πάγκο τους ο Καρλίτο. Ο Ιταλός είχε μάθει μια ζωή να εργάζεται στο κορυφαίο επίπεδο. Εκεί νιώθει άνετα, εκεί είναι ο εαυτός του.

Η επιστροφή του στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2021 αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα. Ένα χρόνο μετά η ομάδα που έφτιαξε σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Οι «Μερέχνες» δεν παίζουν το πιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, αλλά είναι με διαφορά η ομάδα με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Αντσελότι έχει βάλει τη σφραγίδα του στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είναι γεμάτη με πρωταγωνιστές και παίκτες μεγάλων στιγμών.

Ένας από αυτούς είναι και ο Φέντε Βαλβέρδε. Ο ποδοσφαιριστής που ο Αντσελότι «πείραξε» περισσότερο από οποιονδήποτε. Ο Ουρουγανός βρίσκεται στη Μαδρίτη από το 2018 και είχε ήδη αποδείξει ότι αξίζει να φορά τη φανέλα της «Βασίλισσας». Τον ξέραμε ως ένα χαφ με ατελείωτα τρεξίματα που γέμιζε με ενέργεια τον άξονα και πρέσαρε τον αντίπαλο μέχρι και όταν πήγαινε τουαλέτα. Ένας σύγχρονος μέσος με πολύτιμα χαρακτηριστικά για οποιαδήποτε ομάδα.

Ο Αντσελότι λοιπόν είδε αυτό τον παίκτη και του ήρθε μια ιδέα. «Καλά ε, αυτός θα μπορούσε άνετα να παίξει και δεξί εξτρέμ». Η απουσία ενός παίκτη ανάλογου επιπέδου με τον Βινίσιους για τη δεξιά πλευρά, επέτρεψε στον Ιταλό να πειραματιστεί. Κάπως έτσι ο Βαλβέρδε βρέθηκε στα δεξιά της επίθεσης και από εκεί έδωσε την ασύλληπτη ασίστ για το νικητήριο γκολ στον περσινό τελικό του Champions League. Κι ενώ όλοι περίμεναν πως πρόκειται για κάτι προσωρινό, ο Ουρουγουανός φαίνεται να μονιμοποιείται εκεί.

Ένας ρόλος μόνο για εκείνον

Δεν υπάρχει άλλος παίκτης στην Ευρώπη που να παίζει τη θέση του δεξιού εξτρέμ όπως ο Βαλβέρδε. Το ταχυδυναμικό παιχνίδι του 24χρονου μέσου (;) και η ικανότητά του να καλύπτει ασταμάτητα μεγάλες αποστάσεις με τη μπάλα στα πόδια, τον μετατρέπουν σε ένα πολύ ξεχωριστό όπλο για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην πραγματικότητα οι προσπάθειές του ξεκινούν από το κέντρο ή ακόμη και πίσω από αυτό.

Απαλλαγμένος από την… πολυκοσμία του άξονα, ο Βαλβέρδε οργώνει ασταμάτητα την δεξιά πλευρά και δημιουργεί υπεράριθμές σε όλες τις γραμμές του γηπέδου για την ομάδα του. Όσο περνάει ο καιρός εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με αυτό το ρόλο και η προσφορά του αποτυπώνεται και στα νούμερα που διαβάζουν οι πολλοί. Στα γκολ και τις ασίστ δηλαδή.

Ο Ουρουγουανός έχει αγωνιστεί και στα εννέα φετινά ματς της Ρεάλ, έχοντας ξεκινήσει βασικός στα οχτώ από αυτά. Σε αυτά τα παιχνίδια λοιπόν έχει σκοράρει τέσσερεις φορές και έχει μοιράσει δύο ασίστ. Μάλιστα μετρά τρία σερί γκολ απέναντι σε Μαγιόρκα, Λειψία και Ατλέτικο, με τα δύο πρώτα να είναι παγκόσμιας κλάσης τελειώματα. Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι από τις οκτώ φορές που ξεκίνησε στο βασικό σχήμα, μόλις η μια ήταν ως κεντρικό χαφ. Όλες τις υπόλοιπες ήταν δεξί εξτρέμ.

Φαίνεται πως σε αυτό το ρόλο, ο Βαλβέρδε έχει γίνει απαραίτητος για το πλάνο του Αντσελότι. Η μοναδικότητα με την οποία μπορεί να τον υπηρετήσει δίνει στη Ρεάλ εφόδια που την κάνουν δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Η αριστερή και η δεξιά της πλευρά είναι εντελώς διαφορετικές μα εξίσου πολύτιμες. Από τη μια ο Βινίσιους με τα μαγικά του και από την άλλη ο Βαλβέρδε με τον καταιγιστικό καλπασμό του. Αναμφίβολα ένα από τα πιο ενδιαφέρονται και αποτελεσματικά τρικ που έχουμε δει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Μήπως να βάλει και γάντια;

Τα τέσσερα γκολ που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής ο Βαλβέρδε, είναι τα περισσότερα που έχει σκοράρει ποτέ σε μία σεζόν. Πριν το ντέρμπι με την Ατλέτικο, ο Αντσελότι δήλωσε το εξής: «Του είπα ότι αν δεν σκοράρει πάνω από δέκα γκολ φέτος, θα σκίσω το δίπλωμα προπονητικής μου». Φυσικά, ο Ουρουγουανός απάντησε στον προπονητή του με… γκολ. Θα ήταν ωστόσο άδικο να σταθούμε εκεί και να αμελήσουμε τα υπόλοιπα πράγματα που προσφέρει μέσα στο γήπεδο.

Με τον τρόπο που παίζει ο Βαλβέρδε είναι ο τρίτος επιθετικός, ο τέταρτος χαφ και ο πέμπτος αμυντικός για τη Ρεάλ. Το μόνο σημείο του γηπέδου στο οποίο δεν προσφέρει είναι κάτω από τα δοκάρια. Αν πάντως επιτρεπόταν να ακουμπήσει τη μπάλα με τα χέρια, είμαστε σίγουροι ότι θα είχε καταγράψει και μπόλικες καθοριστικές επεμβάσεις. Βαλβέρδε

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο κλασσικά ποδοσφαιρικά κλισέ, όμως αυτό το παιδί είναι πράγματι η χαρά του προπονητή. Πάντα διαθέσιμος να υπηρετήσει οποιοδήποτε πλάνο, χωρίς μουρμούρα και με διάθεση να θυσιαστεί για το σύνολο σε κάθε ευκαιρία. Ποδοσφαιριστής από αυτούς που μαζί τους πας στον πόλεμο. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Αντσελότι τον θέλει μαζί του σε κάθε μάχη. Μικρή και μεγάλη.

Από εκεί μπορεί να ξεκίνησε και η ιδέα για μετατόπισή του στα εξτρέμ. Με τους Μόντριτς, Κρος και Κασεμίρο να έχουν αναπτύξει τηλεπαθητική συνεννόηση, ο Ιταλός δεν μπορούσε να σπάσει την τριάδα. Παράλληλα όμως ήθελε και τον Βαλβέρδε στο γήπεδο. Έτσι βρήκε τρόπο να τον έχει παράλληλα με τους υπόλοιπους σε αυτό τον πολυσύνθετο ρόλο. Ο Κασεμίρο μπορεί να έφυγε, όμως ο πρώην παίκτης της Πενιαρόλ τα πάει τόσο καλά που πλέον δεν υπάρχει κανείς λόγος να φύγει από εκεί. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει σημείο του γηπέδου που να μην έχει συναντηθεί με τις τάπες του μετά το σφύριγμα της λήξης.

Πηγή: Sportsking


btm