Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνεδρίασε και αξιολόγησε τα κριτήρια και τη διαδικασία αδειοδότησης γηπέδων στα οποία διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα με το νέο γήπεδο της Λεμεσού, παρόντων των προέδρων των Λεμεσιανών ομάδων (Λύσανδρος Λυσάνδρου από πλευράς Άρη) και του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Ανδρέας Σοφοκλέους, ο οποίος ήταν ο πρωτοστάτης για το νέο γήπεδο, αφού έκανε μία αναδρομή στο πως φτάσαμε σήμερα στο σημείο να έχει η Λεμεσός το δικό της σύγχρονο γήπεδο, μετά από διαδικασίες δέκα χρόνων, τόνισε τα εξής: «Δεν έχουμε ενώπιον μας καμία άδεια χρήσης. Το κόστος συντήρησης του γηπέδου σήμερα είναι στο 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον είναι και το ενοίκιο 400.000 για τρεις ομάδες (ΑΕΛ, Απόλλωνας και Άρης). Αυτό σημαίνει κάθε αγώνας θα κοστίζει 25.000 ευρώ». Τόνισε επίσης πως σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν από την παραλαβή του νέου γηπέδου οι ομάδες ακόμη δεν έχουν μπροστά τους κάποια σύμβαση.

«Το αίτημα των ομάδων είναι να πρυτανεύσει η λογική και να δοθεί στα σωματεία της Λεμεσού, μια μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης του γηπέδου, έτσι ώστε να μπορούν οι ομάδες να επενδύσουν και να επωφελούνται και οικονομικά. Να μας πει ο ΚΟΑ πόσα λεφτά ξόδεψε για τα γήπεδα. Όπως ήρθαν τα πράγματα είμαστε μπροστά σε έναν εκβιασμό επειδή οι ομάδες έχουν πουλήσει τα εισιτήρια διαρκείας τους και μας λένε πλέον από τον ΚΟΑ “ή υπογράφετe ή όχι…”».

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Απόλλων, Νίκος Κίρζης, ανέφερε: «Πρέπει να δούμε την απόφαση για το πως κτίστηκε το νέο γήπεδο. Και η κύρια αιτία είναι ότι το Τσίρειο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Έπρεπε να γίνει κάτι για να μην κινδυνέψει κόσμος. Οι ομάδες της Λεμεσού, ταλαιπωρούνται και στα ευρωπαϊκά και φεύγουν εκτός Λεμεσού. Σε άλλα γήπεδα του ΚΟΑ τη συντήρηση την αναλαμβάνει ο ΚΟΑ, ενώ στο νέο γήπεδο της Λεμεσού τα πληρώνουν  οι ομάδες. Έχουμε πουλημένα εισιτήρια διαρκείας και δεν μπορούν να μπουν μέσα οι οπαδοί λόγω προβλήματος στις κερκίδες, ενώ πριν μερικές εβδομάδες οι κερκίδες ήταν κατάμεστες από κόσμο που παρακολουθούσε συναυλία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, απαντώντας στους προέδρους της ΑΕΛ και τον Απόλλωνα τόνισε αρχικά για το Τσίρειο πως «έκανε τον κύκλο του και πλέον είναι γερασμένο», για να συνεχίζει λέγοντας για το νέο γήπεδο: «Το νέο γήπεδο, είναι κοινής ωφελείας και αναγέρθηκε και για τις τρεις ομάδες της Λεμεσού. Η προεκτίμηση είναι 29.100.000. ευρώ. Η διαδικασία για τις συμβάσεις είναι σε εξέλιξη. Η συμφωνία είναι έτοιμη, έγινε έλεγχος από την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε ανταλλαγή των συμβολαίων με τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν έχουμε καθυστερήσει. Είμαστε πανέτοιμοι, δόθηκαν οι συμβάσεις στα αρμόδια σώματα και σήμερα θα στείλει σταλεί τα τρία σωματεία η σύμβαση με τις σημειώσεις της εφόρου ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων».

Η συνεδρία εστιάστηκε όπως αντιλαμβάνεστε περισσότερο στο θέμα με το νέο γήπεδο της Λεμεσού. Εισακούστηκαν οι ανησυχίες των ομάδων της Λεμεσού και ο Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η παράδοση του γηπέδου και απάντησε για τη διαδικασία της σύμβασης. Παράλληλα, ασκήθηκε πίεση από τους βουλευτές σχετικά με την επίσπευση και των εργασιών που χρειάζεται για να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν το γήπεδο για να παραδοθεί. Η συζήτηση όπως διαρρέει, για το νέο γήπεδο της Λεμεσού δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι διακόπηκε συνεδρία λόγω άλλων σημαντικών θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν στη Βουλή.ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ