Το τέλος του Nations League ολοκλήρωσε το σχηματισμό των έξι γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2024. Η Κύπρος βρίσκεται στο 5ο γκρουπ. Ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοι και ποιους αποφεύγει.

Στις 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των προκριματικών του Euro 2024, με την Εθνική μας ομάδα να περιμένει αντιπάλους.

Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης

Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Φρανκφούρτης είναι επτά. Ένα εξ αυτών, το γκρουπ του Nations League, περιλαμβάνει τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στο Final Four του τουρνουά τον Μάρτιο του 2023 (Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία) και οι οποίες θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε όμιλο πέντε ομάδων, ώστε να έχουν δύο λιγότερες αγωνιστικές στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να δώσουν τα παιχνίδια του Final Four.

Από την κλήρωση θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζονται από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι ομάδες. Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα (ή η πρώτη χρονικά) είναι η Γερμανία, που προκρίθηκε απευθείας ως διοργανώτρια.

Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας περιλαμβάνονται έξι ομάδες, οι οποίες θα τοποθετηθούν επίσης επικεφαλής σε κάποιον προκριματικό όμιλο. Το 2ο, το 3ο, το 4ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από δέκα ομάδες έκαστο, ενώ στο 6ο γκρουπ υπάρχουν τρεις ομάδες, για τους τρεις ομίλους που θα περιλαμβάνουν έξι ομάδες.

Η Εθνική στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας

Η θέση της Κύπρου είναι γνωστή εδώ και καιρό, αφού θα βρεθεί στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας, λόγω της θέσης της στο Nations League. Για την κλήρωση αυτή, η UEFA χρησιμοποιεί την τελική κατάταξη του Nations League 2022-2023.

Μαζί της θα είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας είναι η Σλοβακία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία, το Γιβραλτάρ, η Εσθονία, η Λετονία, η Μολδαβία και η Μάλτα, δηλαδή χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να κληρωθεί.

Τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Euro 2024

  1. Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία + Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως γκρουπ Nations League)
  2. Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
  3. Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
  4. Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
  5. Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
  6. Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ