• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Κατεδάφιση Μακαρείου – Φοιτητικές Εστίες: Ο ένας εξέφρασε την άποψη, ο άλλος λέει «δεν γίνεται»
01/10/2022 11:03
Κατεδάφιση Μακαρείου – Φοιτητικές Εστίες: Ο ένας εξέφρασε την άποψη, ο άλλος λέει «δεν γίνεται»

Έξι μήνες περιμένει η Πάφος FC για το Παφιακό και πάνω από έναν χρόνο η Ομόνοια για το Μακάρειο

Από τα τέσσερα παλαιά μεγάλα στάδια της Κύπρου, ένα σε κάθε πόλη (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο), τα τρία χρησιμοποιούνται έως σήμερα για όλους τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν. Όχι μονάχα για ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και για τον Κλασικό Αθλητισμό (Στίβο).

Εξαιρουμένου του ΓΣΖ το οποίο πολύ λίγο αξιοποιείται για τον στίβο και για προπονήσεις, το Μακάρειο είναι αυτό που βρίσκεται στην πιο άθλια κατάσταση, συγκριτικά με το Τσίρειο και το «Στέλιος Κυριακίδης». Από αυτά δηλαδή, τα οποία σε Κράτη που σέβονται το ποδόσφαιρο και γενικώς τον Αθλητισμό τους, θα είχαν ήδη κατεδαφιστεί και στη θέση τους θα υπήρχαν νέα υπερσύγχρονα στάδια ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ηλικιακά, αν συμπεριλάβουμε και το ΓΣΖ, το Μακάρειο είναι το δεύτερο «αρχαιότερο» καθότι έχει ανεγερθεί το 1978 (το 1975 άνοιξε το Τσίρειο, 1984 το ΓΣΖ και 1985 το «Στέλιος Κυριακίδης» – πρώην Παφιακό).

Διαβάστε επίσης: Σε αναζήτηση χρυσής τομής για το νέο γήπεδο στη Λεμεσό – «Σοβαρό πρόβλημα»

Εκφράζεται εδώ και πολύ καιρό ότι το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει για το Μακάρειο και πώς, είτε θα έπρεπε να έχει ήδη κατεδαφιστεί, είτε έχει λεχθεί δημοσίως ότι γίνονται σκέψεις για κατεδάφισή του. Μάλιστα, οι δύο ανθρώποι που το έχουν εκφράσει δημοσίως τελευταία, ο ένας είναι ο τέως πρόεδρος του ΚΟΑ και ο άλλος είναι ο νυν. Ο Κλεάνθης Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δηλαδή, αντιστοίχως.

Πάμε να θυμηθούμε επί λέξει τι έχει αναφέρει περί τα μέσα του περασμένου Ιούλη στον Super Sport FM 104.0 ο Γεωργιάδης: «Έχει χρόνια που γίνεται σκέψη κατεδάφισης του Μακαρείου. Έγιναν διάφορες προσεγγίσεις από όλες τις ομάδες της Λευκωσίας. Θεωρώ ότι στη μορφή που είναι σήμερα έκλεισε τον κύκλο του. Ένα γερασμένο γήπεδο που δεν εξυπηρετά ανάγκες και δεν είναι καν ποδοσφαιρικό. Εάν δεν κάτσεις στις πρώτες δύο σειρές δεν μπορείς να δεις ποδόσφαιρο. Θες τηλεσκόπιο. Το Μακάρειο είναι ένας χώρος εκατό στρέματα που μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλούς αθλητικούς σκοπούς. Κάτι πρέπει να γίνει διότι να μην ξεχνάμε πως βρίσκεται στον καλύτερο τόπο πλέον στη Λευκωσία. Νομίζω πως χρειάζεται ένας ξένος επενδυτής διότι δεν βλέπω ο ΚΟΑ να μπορεί ποτέ να έχει κονδύλι για να αναμορφώσει το στάδιο ή το ΓΣΟ ή το Τσίρειο. Πρόκειται για τεράστια κονδύλια».

Διαβάστε επίσης: Βουλή, ΚΟΑ, Λεμεσιανές ομάδες: Αναφορές περί… εκβιασμού, ανησυχίες για το νέο γήπεδο και απαντήσεις

Για να προσθέσει πως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η γη εκεί που είναι σήμερα το Μακάρειο για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. «Κάτι άλλο εκεί δεν μπορεί να γίνει διότι ο χώρος εκεί είναι εκχωρημένος από το Κράτος για αθλητικούς σκοπούς. Δεν μπορούν να γίνουν πύργοι εκεί ή φοιτητικές εστίες. Ό,τι είναι χαλίτικο ή δωρεά εκχωρημένο στον ΚΟΑ για αθλητικούς σκοπούς, δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο».

Αυτή η δήλωση ανήκει -υπενθυμίζουμε- στον Κλεάνθη Γεωργιάδη και την παραθέτουμε για σκοπούς υπενθύμισης και ενημέρωσης. Ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, θεωρεί πως επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα κονδύλια, τα μιλλοσφοτζίματα που αφορούν σε μικρά βελτιωτικά έργα είναι καλύτερα από το τίποτα για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα στάδια, μέχρι… παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: Κάπου αλλού, ίσως να είχαν ήδη κατεδαφιστεί ή ανακαινιστεί πλήρως

Επίσης, πριν από καμιά βδομάδα περίπου, ήρθε και αποκάλυψε επίσης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο σημερινός πρόεδρος του ΚΟΑ, ότι εξέφρασε την άποψη πως αν ήταν δικό του το Μακάρειο, θα το κατεδάφιζε και θα έφτιαχνε φοιτητικές εστίες. «Εγώ είχα μία άποψη, ότι αν ήταν δικό μου το Μακάρειο, θα το έριχνα κάτω, θα έκανα φοιτητικές εστίες και θα έκανα αλλού γήπεδο με πέντε χιλιάδες και να παίζουν εκεί οι προσφυγικές ομάδες. Την εξέφρασα αυτή την άποψη σε όλους όσους εμπλέκονται. Εμείς θα μελετήσουμε την αναβάθμιση του Μακαρείου, τους όρους της Ομόνοιας αλλά και της Πάφου για το “Στέλιος Κυριακίδης”. Δεν είναι ένα απλό αίτημα πρέπει να ληφθούν πολλά στα υπόψιν». Αυτές ήταν οι αναφορές του.

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: «Παρά τίποτα, καλύτερα τα μιλλοσφοτζίσματα – Καμία υποχρέωση της Πολιτείας»

Προσέξατε το χρόνο που χρησιμοποίησε ο κ. Μιχαηλίδης; Είπε «θα μελετήσουμε». Είδος Μέλλοντα Χρόνου δηλαδή με βάση την Ελληνική Γραμματική. Δηλαδή ακόμη δεν μελετήθηκε καν η πρόταση της Ομόνοιας που είναι σε ισχύ για πάνω από χρόνο, αλλά και αυτή της Πάφου που υποβλήθηκε εδώ και έξι μήνες. Οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της Πάφος FC πάντως, δεν πρόκειται να περιμένουν, αφού όπως ανέφερε ο Ρομάν Ντουμπόφ ψάχνουν γη για να φτιάξουν δικό τους. Ούτε θα επιστρέψει η ομάδα -όπως επίσης είπε- στο «Στέλιος Κυριακίδης», εάν «ξεσπιτωθεί» τον προσεχή Δεκέμβριο. Θα έχει ενδιαφέρον πως θα αντιμετωπίσει την αδιαφορία και την καθυστέρηση η Ομόνοια.

Για το Μακάρειο, πάνε χρόνια που ακούμε ότι γίνονται σκέψεις για κατεδάφισή του. Μείναμε όμως στις σκέψεις. Έκλεισε τον κύκλο του και μονάχα η επιθυμία της Ομόνοιας για να το αξιοποιήσει μας δημιουργεί λίγη έστω αισιοδοξία ότι μελλοντικά θα υπάρχει κάτι καλύτερο στη θέση του, αν επιτέλους αξιολογηθεί σωστά η πρότασή της. Τίποτα θετικό, όμως, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ


btm