• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Οι μεγαλύτερες τραγωδίες τα τελευταία 40 χρόνια
02/10/2022 16:56

Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν στα επεισόδια που έλαβαν χώρα σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη Μαλάνγκ της Ινδονησίας, μετά την εντός έδρας ήττα 3-2 που γνώρισε η Αρέμα από την Περσεμπάγια Σουραμπάγια.

Αυτές είναι μερικές από τις μεγάλες τραγωδίες σε γήπεδα ποδοσφαίρου τα τελευταία 40 χρόνια:

Οκτώβριος 1982, Ρωσία
Φίλαθλοι συνεθλίβησαν καθώς έφευγαν από τον αγώνα για το Κύπελλο UEFA μεταξύ της Σπαρτάκ και της ολλανδικής Χάρλεμ στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας. Αξιωματούχοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν αποκάλυψαν την τραγωδία για χρόνια. Όταν το έκαναν, έδωσαν έναν επίσημο απολογισμό 66 νεκρών, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που συνεθλίβησαν και πέθαναν σε μια έξοδο του γηπέδου θα μπορούσε να φτάνει τους 340.

Μάιος 1985, Βρετανία
Τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στις εξέδρες του σταδίου «Βάλεϊ Παρέιντ» στο Μπράντφορντ, κατά τη διάρκεια αγώνα της τρίτης κατηγορίας με τη Λίνκολν Σίτι.

Μάιος 1985, Βέλγιο
Τριάντα εννέα οπαδοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών.

Μάρτιος 1988, Νεπάλ
Περισσότεροι από 90 οπαδοί σκοτώθηκαν στο εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου του Νεπάλ στο Κατμαντού, όταν στριμώχθηκαν στην πανικόβλητη φυγή τους προς τις κλειδωμένες εξόδους εν μέσω χαλαζοθύελλας.

Απρίλιος 1989, Βρετανία
Ενενήντα έξι οπαδοί της Λίβερπουλ συνθλίβονται μέχρι θανάτου στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ, πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ένας φίλαθλος πέθανε τον περασμένο Ιούνιο, 32 χρόνια μετά, αφού υπέστη σοβαρή και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη στο Χίλσμπορο.

Ιανουάριος 1991, Νότια Αφρική
Σαράντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα προετοιμασίας στο στάδιο «Οπενχάιμερ» στην πόλη Όρκνεϊ μεταξύ των Κάιζερς Τσιφς και των Ορλάντο Πάιρετς. Ένας οπαδός των Πάιρετς είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε υποστηρικτές των Τσιφς.

Μάιος 1992, Γαλλία
Μια κερκίδα στο στάδιο «Φουριανί» της Μπαστιά κατέρρευσε πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Γαλλίας με τη Μαρσέιγ, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.300. Πέρυσι, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη διεξαγωγή επαγγελματικών αγώνων στη χώρα στις 5 Μαΐου, στη μνήμη των θυμάτων.

Οκτώβριος 1996, Γουατεμάλα
Έως και 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 147 τραυματίστηκαν, όταν υποχώρησε τμήμα εξέδρας σε αγώνα μεταξύ Γουατεμάλας και Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γουατεμάλα.

Απρίλιος 2001, Νότια Αφρική
Τουλάχιστον 43 άνθρωποι συνθλίβονται μέχρι θανάτου, όταν ποδοσφαιρόφιλοι προσπάθησαν να εισέλθουν με το… ζόρι στο τεράστιο στάδιο «Έλις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ στα μέσα ενός ντέρμπι για τη μεγάλη κατηγορία της Νότιας Αφρικής.

Μάιος 2001, Γκάνα
Περίπου 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια στο κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Άκρα, όταν η αστυνομία «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων σε οπαδούς που είχαν ξεσηκωθεί, σε μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες της Αφρικής.

Μάρτιος 2009, Ακτή Ελεφαντοστού
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο στάδιο «Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί» του Αμπιτζάν, πριν από αγώνα με το Μαλάουι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Φεβρουάριος 2012, Αίγυπτος
Οπαδοί ξεσηκώθηκαν στο τέλος του αγώνα μεταξύ της Αλ-Μαρσί και της Αλ-Αχλί στην πόλη του Πορτ Σάιντ. Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, ενώ το αιγυπτιακό πρωτάθλημα διακόπηκε για δύο χρόνια.

Ιανουάριος 2022, Καμερούν
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν σε ταραχές στο στάδιο «Ολεμπέ» της πρωτεύουσας Γιαουντέ, πριν από τον αγώνα του Καμερούν με τις Κομόρες για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Οκτώβριος 2022, Ινδονησία
Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαζικής εξόδου μετά από επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην ανατολική Ιάβα, στον οποίο αναμετρήθηκαν η Αρέμα και η Μπερσεμπάγια Σουρεμπάγια. Οπαδοί της Αρέμα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Καντζουρουχάν» της πόλης Μαλάνγκ, μετά την ήττα 3-2 που γνώρισε η ομάδα τους, και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατευθυνθεί πανικόβλητος προς την έξοδο και να υπάρξουν περιπτώσεις ασφυξίας.


btm