• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ο… ανίκητος Εγγλέζου και η ποδοσφαιρική του μοίρα
11/10/2022 17:14

Η ποδοσφαιρική αξία του Νικόλα Εγγλέζου είναι γνωστή και μη εξαιρετέα. Στα 29 του χρόνια, ο Λεμεσιανός (από τα Πολεμίδια) Κύπριος αριστερός αμυντικός, έχει καταφέρει πολλά. Χτίζοντας πάνω στην εμπειρία που κερδίζει χρόνο με τον χρόνο, είναι ικανός για ακόμα περισσότερα.

Του Αντώνη Κατσαρού

Ο Νικόλας Εγγλέζου μετράει μέχρι σήμερα (11 Οκτωβρίου 2022) οκτώ συμμετοχές στη σεζόν 2022-23 με την φανέλα της ΑΕΚ και δεν έχει ηττηθεί ούτε σε μία! Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής μετράει έξι νίκες (Νέα Σαλαμίνα, Ανόρθωση και Άρη στο πρωτάθλημα, τις δύο νίκες με την Ντνίπρο στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και τη νίκη στην Πολωνία επί της Ντιναμό Κιέβου) και δύο ισοπαλίες (με Δόξα και Παρτιζάν), ενώ έχει σκοράρει μία φορά και έχει μοιράσει δύο ασίστ.

Ποιος είναι όμως ο Νικόλας Εγγλέζου;

Ο Εγγλέζου είχε ποδοσφαιρικά γονίδια από τους παππούδες του. Στο γενεαλογικό του… δέντρο περιλαμβάνεται ο Κωστάκης Ανδρέου- Κοκκινής, αστέρι της δεκαετίας του ’60 με την Ανόρθωση, που τον χαρακτήριζαν ως τον Δομάζο της Κύπρου. Αλλά και ο Κώστας Βασιλείου, ο πρώτος Κύπριος που φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ Αθηνών, ο οποίος κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο με τους κιτρινόμαυρους, ενώ αγωνίστηκε στην Κύπρο σε ΕΠΑ, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ και Ανόρθωση.

Με τέτοια γονίδια, ήταν σίγουρο πως ο Νικόλας Εγγλέζου θα βρισκόταν στα γήπεδα με μία μπάλα στα πόδια, όπως και έγινε το 2000, όταν εντάχθηκε στην ακαδημία Campus Sportivo, κοντά στα Πολεμίδια. Εκεί θα γαλουχηθεί για οκτώ ολόκληρα χρόνια, μαθαίνοντας τα μυστικά της στρογγυλής θεάς, προτού τον «ανακαλύψει» ο Απόλλωνας, ο οποίος θα τον εντάξει στις δικές του ακαδημίες. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν, θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα στην ηλικιακή κατηγορία των Κ16.

Την ίδια χρονιά (2009) ο Εγγλέζου θα πανηγυρίσει ακόμα μία τεράστια επιτυχία, καθώς θα οδηγήσει το σχολείο του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου σχολικού πρωταθλήματος που έγινε στην Τουρκία!

Οι σειρήνες από την Αγγλία και η ΑΕΚ Αθηνών

Ήταν λογικό ο Εγγλέζου να ξεχωρίσει και να τραβήξει βλέμματα ομάδων εκτός του νησιού μας. Η Νότιγχαμ Φόρεστ διοργάνωσε ένα καμπ στην Κύπρο, όπου συμμετείχε η ελίτ των Κύπριων ποδοσφαιριστών σε αυτές τις ηλικίες. Ο Νικόλας ξεχώρισε μαζί με τρεις ακόμα ποδοσφαιριστές: Τον Αρτυματά, τον Λαΐφη και τον Κυπριανού. Οι τρεις (χωρίς τον Εγγλέζου) ταξίδεψαν στην Αγγλία και ενσωματώθηκαν στην ακαδημία του αγγλικού συλλόγου. Η μοίρα του Νικόλα όμως του ετοίμαζε διαφορετικό μονοπάτι. Η ΑΕΚ Αθηνών ήρθε και ζήτησε τον ποδοσφαιριστή, προσφέροντας ημιεπαγγελματικό συμβόλαιο και μία θέση στη δεύτερη ομάδα. Ο Νικόλας δε θα μπορούσε να αρνηθεί σε αυτήν την πρόταση, αρπάζοντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να φορέσει τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας.

Ο Νικόλας μέχρι να φύγει από την Κύπρο, αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός, είτε στα άκρα της επίθεσης, είτε πίσω από τον προωθημένο. Η αλλαγή σε αριστερό μπακ έγινε στην Ελλάδα, όταν ο τότε προπονητής του, Μπλένταρ Κόλα (με σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ), δούλεψε μαζί του για να μάθει την θέση. Γνωρίζοντας και τα στοιχεία που χρειάζεται ένας μεσοεπιθετικός, ο Εγγλέζου έγινε γρήγορα ένας σύγχρονος μπακ που μπορούσε να τρέξει όλη την γραμμή, να δημιουργήσει overlap στο αντίπαλο επιθετικό τρίτο, ενώ είχε και πολύ καλή σέντρα, ένα στοιχείο που ξεχώριζε και ανάγκασε τον προπονητή της ΑΕΚ (και μετέπειτα πρωταθλητή), Μανόλο Χιμένεθ να τον συμπεριλάβει στην αποστολή της ανδρικής ομάδας, στα 18 του χρόνια.

Δυστυχώς η διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε να τον αφήσει στην Β’ ομάδα, χωρίς να υπάρξει καμία ξεκάθαρη απάντηση για τον λόγο που έγινε αυτό. Ο Νικόλας όμως δεν κράτησε κακία. «Έμαθα αρκετά πράγματα που με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι τώρα» είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του σε μέσο στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται αδικημένος από όσα διαδραματίστηκαν τότε.

Ο ρόλος του Κωστένογλου και η ατυχία με τη Στουρμ Γκρατς

Δεν άργησε όμως η στιγμή που ο Νικόλας θα έπαιρνε χρόνο στην πρώτη ομάδα και ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Νίκος Κωστένογλου. Ο τεχνικός της ΑΕΚ (που είχε αντικαταστήσει τον Χιμένεθ μεσούσης της σεζόν) έδωσε φανέλα βασικού στον Κύπριο άσσο την 1η Δεκεμβρίου του 2011, όταν η Ένωση αντιμετώπιζε την Άντερλεχτ στο ΟΑΚΑ, για το Γιουρόπα Λιγκ. Η ατυχία όμως του χτύπησε την πόρτα στο επόμενο παιχνίδι, πάλι ευρωπαϊκό, αυτή τη φορά με την Στουρμ Γκρατς, όταν στο 54ο λεπτό τραυματίστηκε και έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν.

Ο στρατός ήρθε να παίξει τον ρόλο του και στην περίπτωση του Νικόλα Εγγλέζου, αφού έπρεπε να επιστρέψει στην Κύπρο για να υπηρετήσει. Έτσι το 2012 η ΑΕΚ έδωσε δανεικό τον νεαρό Κύπριο ποδοσφαιριστή στη Νέα Σαλαμίνα. Εκεί θα αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια πρωταθλήματος, όπου θα σημειώσει και δύο γκολ. Το ένα ονειρικό, αφού πέρασε αλλαγή στο 84ο λεπτό του αγώνα κόντρα στην Ανόρθωση, με το σκορ να είναι στο 1-1, και στο 90’ θα σημειώσει το νικητήριο γκολ για τους Σαλαμινέους!

Η πρώτη επαφή με την ΑΕΚ Λάρνακας

Η επιστροφή του στην ΑΕΚ δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ, αφού τερματίστηκε το συμβόλαιό του με τους κιτρινόμαυρους της Αθήνας, μετά από απαίτηση του ιδίου. Όμως θα βρεθεί μία άλλη ΑΕΚ, αυτή της Λάρνακας, για να τον κάνει δικό της. Ο Εγγλέζου το 2013 θα ντυθεί για πρώτη φορά στα κιτρινοπράσινα!

Εκεί θα αγωνιστεί για μία πενταετία (97 αγώνες, 7 γκολ), με εξαίρεση δύο εξάμηνα, όπου πήγε δανεικός στη Νέα Σαλαμίνα (2017, 11/1) και στον Άρη Λεμεσού (2018, 6/0). Ο τελευταίος δανεισμός, ίσως να «πίκρανε» λίγο τον Νικόλα, αφού δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου από τους κιτρινοπράσινους, εκείνη στη σεζόν.

Το 2018 ήρθε η ώρα της Ανόρθωσης. Η «Μεγάλη Κυρία» είχε φλερτάρει και στο παρελθόν με τον Εγγλέζου (όταν ήταν στην ΑΕΚ Αθηνών), όμως το φλερτ δεν είχε καταλήξει σε γάμο (αυτό το κατάφερε έναν χρόνο αργότερα η αγαπημένη του, Οδύσσεια Τσελεπή). Η διετία στην Ανόρθωση δεν ήταν η καλύτερη για τον Νικόλα, αφού πέρασε αρκετούς τραυματισμούς και αγωνίστηκε μόνο σε 24 παιχνίδια.

Το συνειδητό βήμα πίσω που οδήγησε στην επιστροφή

Είχε έρθει μία κρίσιμη καμπή στην καριέρα του. Ο Εγγλέζου ήταν πλέον 27 ετών και έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει και πώς θα ξαναχτίσει το όνομά του. Κάπου εκεί, ήρθε η πρόταση της Δόξας Κατωκοπιάς και ο Νικόλας το βρήκε σαν μία εξαιρετική ευκαιρία να πάρει χρόνο συμμετοχής και να αποδείξει ποιος είναι. Και το κατάφερε! Τη σεζόν 2020-21 ο Εγγλέζου αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια (σκόραρε 2 φορές) και θύμισε σε όλους τι μπορεί να κάνει. Έτσι κέρδισε τη μεταγραφή – επιστροφή στο ποδοσφαιρικό του… σπίτι, την ΑΕΚ Λάρνακας.

Ατενίζοντας το αύριο και την αγάπη του για την μπάλα

Πλέον, ως διεθνής ποδοσφαιριστής, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, βλέπει το μέλλον του, μελετώντας μία άλλη πτυχή του ποδοσφαίρου, η οποία όμως τον έχει βοηθήσει και στην καριέρα του: Την ανάλυση του ποδοσφαίρου, με σκοπό όταν τερματίσει την ενεργό δράση, να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Άλλωστε, όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, είναι σαν να μη δουλεύεις ποτέ. Και ο Νικόλας δείχνει καθημερινά την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά…


btm