• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Στόχος το «χάλκινο» μίτινγκ στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου
19/10/2022 15:47

Αρκετά σημαντικό είναι το τριήμερο μεταξύ της 20ης και της 22ας Οκτωβρίου 2022, για όλες τις Ομοσπονδίες στίβου της Ευρώπης, καθώς θα διεξαχθεί στο Τάλιν της Εσθονίας το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Την Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου θα εκπροσωπήσουν στο Συνέδριο ο πρόεδρος Περικλής Μάρκαρης και ο γενικός διευθυντής Αντώνης Γεωργαλλίδης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για σημαντικές επαφές με ομολόγους τους των άλλων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, με πολλαπλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι η προσέλκυση σημαντικών συμμετοχών στο 2ο διεθνές μας μίτινγκ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 24 (ή 26) Μαΐου, κάτι που μπορεί να γίνει με τη συμβολή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς, στο Συνέδριο, συγκεντρώνει το «2ο Cyprus International Athletics Meeting», καθώς από τον Σεπτέμβριο η ΚΟΕΑΣ έστειλε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να το αναβαθμίσει στα «χάλκινα» της νέας χρονιάς. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου (Πέμπτη, 20/10), καθώς το πρώτο θέμα το οποίο θα απασχολήσει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου είναι το αγωνιστικό καλεντάρι του 2023. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει αποδεκτή η αίτησή μας για αναβάθμιση του μίτινγκ μας σε bronze, κάτι που αν επιτευχθεί θα προσδώσει περισσότερο κύρος στη διοργάνωσή μας και θα γίνει πιο ελκυστικό για σημαντικές συμμετοχές από ξένους αθλητές και αθλήτριες. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις της ΚΟΕΑΣ, καθώς οι απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα είναι πολύ περισσότερες. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι μας ζητηθεί και να πραγματοποιήσουμε ακόμα πιο εντυπωσιακό μίτινγκ, με τη συμβολή όλων των φίλων του στίβου», μας ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Περικλής Μάρκαρης.

Ο καταρτισμός του αγωνιστικού προγραμματισμού

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, το οποίο θα αρχίσει στις 17:30 το απόγευμα της Πέμπτης (20/10), θα καταρτιστεί ο αγωνιστικός προγραμματισμός για το 2023 και έτσι θα γίνουν γνωστές σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες σε όλο τον κόσμο, οι ημερομηνίες των διοργανώσεων της νέας χρονιάς, για να κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό και τις επιλογές τους για το πού θα επιθυμούν να λάβουν μέρος. Ταυτόχρονα θα γίνονται επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών στίβου, για συνεργασίες σε κοινά ενδιαφέροντα, για διοργανώσεις που λαμβάνουν από κοινού μέρος σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και για το καθετί που τους απασχολεί. Θυμίζουμε, ότι θετική απάντηση στην αίτησή του για διεξαγωγή διεθνούς μίτινγκ στη νέα χρονιά, περιμένει και ο ΓΣΠ. Η πρώτη βραδιά θα κλείσει με το δείπνο καλωσορίσματος από την εσθονική ομοσπονδία στίβου.

Η δεύτερη ημέρα θα αναλωθεί σε πολλές συγκεντρώσεις εργασίας (τα λεγόμενα workshops), με διαφορετικά και ποικίλα θέματα, με τον κάθε σύνεδρο να επιλέγει την παρακολούθηση αυτών που πρόσκεινται στα δικά του ενδιαφέροντα και της Ομοσπονδίας του. Θα υπάρχουν τέσσερις ενότητες θεμάτων από τις 09:00 το πρωί της Παρασκευής (21/10) μέχρι και τις 17:45 το απόγευμα. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά θέματα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θεωρεί ως σημαντικά αυτήν την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί το Φόρουμ των επικεφαλής των ομοσπονδιών μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στην παρουσία και της ηγεσίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις ειδικών περιφερειακών επιτροπών, όπως για παράδειγμα αυτής των Μικρών Κρατών Ευρώπης, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Περικλής Μάρκαρης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής των Μικρών Κρατών, στην οποία αναμένεται να δώσουν το παρόν τους (όπως κάνουν κάθε χρόνο) ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ, θα γίνει η αξιολόγηση του φετινού πρωταθλήματος στίβου Μικρών Κρατών, που έγινε στη Μάλτα, θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν όλες τις μικρές πληθυσμιακά χώρες και θα παρθούν αποφάσεις για το κοινό καλό.

Αυλαία με τα βραβεία «Golden Tracks»

Το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, θα κλείσει πανηγυρικά με την εκδήλωση για τις απονομές των βραβείων στους καλύτερους Ευρωπαίους αθλητές και αθλήτριες στο 2022 και όχι μόνο. Η εκδήλωση «Golden Tracks» είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 20:00 (ώρα Κύπρου) και θα μεταδίδεται απευθείας από τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου στο youtube (European Athletics). Θυμίζουμε ότι το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου αθλητή της χρονιάς διεκδικούν οι Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία), Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία) και Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) (περσινός νικητής Κάρστεν Βάρχολμ). Αυτό της κορυφαίας αθλήτριας διεκδικούν οι Φέμκε Μπολ (Ολλανδία), Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ (Ουκρανία) και Ναφισατού Τιάμ (Βέλγιο) (περσινή νικήτρια Σιφάν Χασάν). Σε ό,τι αφορά τα «ανατέλλοντα αστέρια», τα παιδιά δηλαδή κάτω των 21 ετών, το έπαθλο διεκδικούν οι έφηβοι Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία), Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) και Νιλς Λάρος (Ολλανδία) (περσινός νικητής Σάσια Ζογιά) και οι νεάνιδες Ελίνα Τζένγκο (Ελλάδα), Κάρμεν Μπρους (Εσθονία) και Αντζελίνα Τόπιτς (Σερβία) (περσινή νικήτρια Φέμκε Μπολ). Εκτός από τα βραβεία στους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα τιμήσει Ομοσπονδίες – μέλη της, καθώς και όλους τους προπονητές που οι αθλητές ή αθλήτριές τους κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.


btm