• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Παλομπαρίνι στο sport-fm.com.cy: «Γεφυρώθηκε το χάσμα – Απολαύσαμε την ΑΕΚ»
08/11/2022 21:01
Παλομπαρίνι στο sport-fm.com.cy: «Γεφυρώθηκε το χάσμα – Απολαύσαμε την ΑΕΚ»

Οι χειμερινοί μήνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, το Champions League, το Europa League και το Europa Conference League, εκεί όπου η ΑΕΚ συνεχίζει την πορεία της.

Του Κυριάκου Αποστόλου

Οι κληρώσεις των τριών διοργανώσεων ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα (7/11), όμως λόγω των εγχώριων υποχρεώσεων, αφήσαμε αυτό το κείμενο για σήμερα (8/11), έτσι ώστε να δοθεί η πρέπουσα σημασία στα λόγια ενός εξαίρετου δημοσιογράφου που εργάζεται στο «σπίτι» των συγκεκριμένων τουρνουά, την Cosmote TV. Ο Ανδρέας Παλομπαρίνι παραχώρησε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας, χαρίζοντας τις εκτιμήσεις του.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων «έπεσαν» τα σπουδαία ζευγάρια που θα μας μαγνητίσουν το ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση του World Cup 2022, η δοκιμασία της ΑΕΚ με τη Ντνίπρο, αλλά και η εκτίμηση για τους τελικούς νικητές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ:

Καλησπέρα Αντρέα, θα ήθελα ένα σχόλιο για τα σπουδαία σταυρώματα που είχαμε στο Champions League: «Οι Ιταλικές ομάδες ευνοούνται κάπως, καμία ομάδα της χώρας δεν έχει ανίκητο αντίπαλο απέναντι της. Θα έλεγα πως μετά από πολλά χρόνια ήταν εξαιρετική η κλήρωση. Μπορούν να περάσουν όλες στον επόμενο γύρο. Σαφέστατα το πιο δύσκολο «εμπόδιο» το έχει η Μίλαν με τη Τότεναμ, κυρίως λόγω Κόντε που γνωρίζει καλά αυτά τα σύνολα και πως να τα αντιμετωπίσει σε νοκ άουτ δοκιμασίες. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα ζευγάρια είναι σπουδαία, κάθε ματς θα μπορούσε να είναι τελικός διοργάνωσης. Το Λίβερπουλ – Ρεάλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρεβάνς του πρόσφατου τελικού. Είναι γενικότερα αναμετρήσεις δίχως ξεκάθαρο φαβορί, με εξαίρεση τη Σίτι απέναντι στη Λειψία.

Για την Παρί Σεν Ζερμέν είναι ένα ματς δύσκολο, αλλά γνωρίζει καλά τη Μπάγερν που είναι φορμαρισμένη, όμως μετά το Μουντιάλ όλα αλλάζουν. Αυτοί που είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή στα πάνω τους, ίσως να έχουν προβλήματα λόγω των πολλών παιχνιδιών. Από την κληρωτίδα θεωρώ πως εμφανίστηκε μία «εύνοια» προς τις Ιταλικές ομάδες».

Ποια δυάδα αγώνων θα παρακολουθήσεις με περισσότερο ενδιαφέρον; «Θα έβλεπα σίγουρα κάποιο με ιταλική ομάδα, και από κει και πέρα το Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς όλα μπορούν να συμβούν στις δύο «μονομαχίες» τους».

Ποια ομάδα θεωρείς ότι θα φτάσει ως το τέλος του «δρόμου» ή τουλάχιστον, ποια προτιμάς; «Θεωρώ ότι φέτος θα φτάσει μία ομάδα που δε την περιμένουμε, θα υπάρξει έκπληξη. Μπορεί να μην έχουμε κάποιο παραδοσιακό φαβορί να φτάνει στο τελικό της διοργάνωσης. Αυτό το δικαιολογώ γιατί υπάρχει και το Μουντιάλ στη μέση, αλλά και τα πρωταθλήματα. Πολλά μπορούν να επηρεάσουν τα ζευγάρια και την κούρσα προς τον τίτλο. Μία ευκολία για μερικές ομάδες είναι πως βρίσκονται πίσω στο πρωτάθλημα, άρα μπορούν να επικεντρωθούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ένα παράδειγμα είναι η Ίντερ».

Ποιο είναι το παιχνίδι που έχεις περιγράψει και θα το θυμάσαι για πάντα; «Είναι πολλά τα ματς. Το Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βόλφσμπουργκ (3-0) που ήταν μεγάλη η διαφορά στο πρώτο παιχνίδι και το ανέτρεψαν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, θεωρώ πως ήταν ξεχωριστό και ιστορικό. Έχω παρακολουθήσει αρκετά με την Ατλέτικο στο «Βιθέντε Καλντερόν», όπως και με την PSG, που είχε το ρόλο του «φαβορί», ωστόσο στο φινάλε έμενε εκτός συνέχειας».

Ένα σχόλιο για Europa League; «Εδώ, μιλάμε για ένα μικρό Champions League, νομίζω πως κανείς δε διαφωνήσει με το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Υπάρχουν φαβορί που ήρθαν από την πιο πάνω διοργάνωση. Πολλές ομάδες καλούνται να ξεχωρίσουν, έχουν μία πρόκληση απέναντι τους. Είναι μία διοργάνωση που δίνει ευκαιρίες σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες μπορούν να στοχεύσουν στην κατάκτηση και να επιστρέψουν στο Champions League».

Έχεις ορίσει κάποια ομάδα ως φαβορί για κατάκτηση; «Πιστεύω πως για τη Μπαρτσελόνα είναι σπουδαία ευκαιρία να πάρει ένα τρόπαιο μετά από πολλά χρόνια, έστω και σε αυτή τη βαθμίδα που δεν είναι η κορυφαία. Υπάρχουν αρκετά ονόματα που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην κατάκτηση, όπως η Γιουβέντους, ίσως έχει ευκαιρία να ξεχωρίσει, κάτι που σημείωσε και ο Αλέγκρι στις δηλώσεις του. Έχουν μεγάλη εμπειρία κάποιες ομάδες και ίσως αυτό παίξει κάποιο ρόλο».

Έχεις άποψη για την ΑΕΚ και την κλήρωση με τη Ντνίπρο; Ποια η εκτίμηση σου; «Την ΑΕΚ την απολαύσαμε ως ομάδα στο Europa League, γενικότερα το κυπριακό ποδόσφαιρο και την πορεία ανόδου που έχει τα τελευταία χρόνια. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πρόοδος των ομάδων, μέχρι και οι εμφανίσεις της Ομόνοιας. Η εμπνευσμένη παρουσία των «πρασίνων» μέσα στο «Όλντ Τράφορντ» θα μας μείνει χαραγμένη στη μνήμη.

Όσον αφορά τη Ντνίπρο, είναι μία ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, όμως είναι στα μέτρα της ΑΕΚ, άλλωστε γνωρίζονται μεταξύ τους. Δε θεωρώ ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, όλα θα φανούν στο γήπεδο, όμως είναι ευκαιρία να προχωρήσει. Γενικότερα το χάσμα που είχε διαμορφωθεί πριν αρκετά χρόνια με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, έχει γεφυρωθεί εδώ και καιρό από τις κυπριακές ομάδες και είναι ορατό αυτό. Πλέον σε επίπεδο σκάουτινγκ οι παίκτες που αγωνίζονται εκεί περνούν από το «μικροσκόπιο» πολλών μεγάλων συλλόγων. Υπάρχει ανάπτυξη, είναι γεγονός».

Συμφωνείς με τα νέα φορμάτ που έρχονται σε Champions League, Europa League και Europa Conference League; «Γενικότερα, με τα νέα φορμάτ δεν ενθουσιάζομαι ιδιαίτερα. Μου αρέσει να βλέπω ομάδες που προσφέρουν θέαμα. Όλα έχουν να κάνουν με το εμπορικό κομμάτι, δυστυχώς ή ευτυχώς.

Προσωπικά, με όλες αυτές τις αλλαγές ο κόσμος χάνει τον προσανατολισμό του. Δε μιλώ μόνο για τη νέα γενιά. Ο κόσμος χάνει το ενδιαφέρον για τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, όταν υπάρχουν αγώνες με τόσο μεγάλη συχνότητα. Δε ξέρω εάν οι πολλές αλλαγές έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη και την εικόνα του ποδοσφαίρου γενικότερα».


btm