• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Μπιελ vs Γκατσίνοβιτς, δύο αρτίστες που καθορίζουν το μεγάλο ντέρμπι
13/11/2022 13:00
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Μπιελ vs Γκατσίνοβιτς, δύο αρτίστες που καθορίζουν το μεγάλο ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την ΑΕΚ στο μεγάλο ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής και ο Ηλίας Καλλονάς παρουσιάζει τα κατορθώματα των Πεπ Μπιελ και Μίγιατ Γκατσίνοβιτς, οι οποίοι μπορούν να καθορίσουν την έκβαση του σπουδαίου αγώνα

Ο πρώτος γύρος της Super League ολοκληρώνεται με το σπουδαίο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ (13/11, 19:30). Οι δύο μονομάχοι θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν στο κατόπι του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού και συνάμα για να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό τους πριν από τη διακοπή λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Η Ένωση, σε περίπτωση νίκης ξεφεύγει στο +7 από τους ερυθρολεύκους, ενώ η ομάδα του Μίτσελ με τρίποντο θα πάει στο -1 από τους κιτρινόμαυρους. Είναι φανερό, λοιπόν, πως η νίκη αποτελεί μονόδρομο και για τις δύο ομάδες. Δύο ομάδες με διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση και φιλοσοφία, αλλά και με πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά με μία ενέργειά τους.

Προφανώς, σε περίοπτη θέση, βρίσκονται τα ονόματα των Πεπ Μπιελ για τον Ολυμπιακό και Μίγιατ Γκατσίνοβιτς για την ΑΕΚ. Ο Ισπανός αποτέλεσε την ακριβότερη αγορά του καλοκαιριού για τους ερυθρολεύκους, ενώ ο Σέρβος ήταν το κόλπο γκρόσο της Ένωσης σε μία άτυπη μάχη με τον Παναθηναϊκό για την απόκτησή του. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για δύο εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά δεδομένη ποιότητα.

Μάλιστα, το πολύ σημαντικό και εκείνο που τους μετατρέπει σε πολυεργαλεία στα χέρια των προπονητών τους είναι το γεγονός ότι μπορούν να αγωνιστεί σε περισσότερες από μία θέσεις. Μπορεί να επιλέγονται κυρίως για τα άκρα της επιθετικής γραμμής, αλλά έχουν την ικανότητα να αγωνιστούν με την ίδια… μαεστρία και στον άξονα.

Ο Μπιελ αγωνίζεται κυρίως ως δεξιός εξτρέμ, συγκλίνοντας και απειλώντας είτε από τον άξονα, είτε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ενώ αντίστοιχα λειτουργεί κι ο Γκατσίνοβιτς ως αριστερός εξτρέμ.

Το ίδιο απειλητικοί, αλλά περισσότερο δημιουργικός ο Γκατσίνοβιτς

Πάμε, ωστόσο, με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform να δούμε αναλυτικά και συγκριτικά τα πεπραγμένα τους τη φετινή σεζόν.

Η σύγκριση των Πεπ Μπιελ και Μίγιατ Γκατσίνοβιτς
Η σύγκριση των Πεπ Μπιελ και Μίγιατ Γκατσίνοβιτς OPTA/SPORT24

Όπως είναι εμφανές από το παραπάνω γράφημα, ο Σέρβος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ υπερτερεί σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες του αντιπάλου του, με την υποσημείωση, φυσικά, πως ο Ισπανός έχει αγωνιστεί 180 λεπτά λιγότερα από τον αντίπαλό του. Βέβαια, πέρα από τα γκολ και τις ασίστ, όλες οι κατηγορίες αφορούν επιδόσεις ανά 90′ συμμετοχής, επομένως μπορούν να βγουν σημαντικά συμπεράσματα για την απόδοση και τη συμβολή τους.

Ο Γκατσίνοβιτς έχει τέσσερα γκολ και δύο ασίστ σε 817 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Μπιελ έχει τρία τέρματα και μία ασίστ σε 636. Στο κομμάτι της απειλής η διαφορά είναι μικρή, με τον Σέρβο να έχει 3.2 σουτ ανά 90′ και τον Ισπανό 2.9.

Ωστόσο, στον τομέα της δημιουργίας ο 27χρονος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ έχει καλύτερη εικόνα με 2.4 key passes ανά 90′ έναντι 1.4 του αντιπάλου του, ενώ στις key passes σε κανονική ροή αγώνα ο Σέρβος έχει 1.4 και ο Μπιελ 0.9.

Ο Γκατσίνοβιτς υπερτερεί και στις ενέργειες με την μπάλα, αφού είναι τέτοιος ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ, που του προσφέρεται η δυνατότητα να έχει πολλές ενέργειες με την μπάλα μέσα στο παιχνίδι (56.2 ανά 90′). Αντίθετα, στον Ολυμπιακό οι ρόλοι είναι πιο μοιρασμένοι, με αποτέλεσμα να μοιράζονται και οι επαφές με την μπάλα, ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, με τον Μπιελ να έχει 47.1 ανά 90′.

Η μεγάλη διαφορά στα κουβαλήματα μπάλας

Επιπλέον, το στυλ παιχνιδιού του Ματίας Αλμέιδα, αλλά και η ελευθερία κινήσεων που του έχει δώσει, του επιτρέπουν να πατάει περισσότερο περιοχή σε σχέση με την περσινή σεζόν στον Παναθηναϊκό, έχοντας 4.2 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή έναντι 3.5 του Μπιελ.

Η μεγάλη, βέβαια, διαφορά στη φιλοσοφία, αλλά και στην αγωνιστική ταυτότητα των δύο παικτών φαίνεται στα κουβαλήματα της μπάλας. Ο “Γκάτσι” έχει 11.6 ανά 90′, την στιγμή που ο Μπιελ έχει 7.4, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα προωθητικά κουβαλήματα, δηλαδή σε αυτά που ο παίκτης βγάζει την ομάδα του μπροστά, με τον Γκατσίνοβιτς να έχει 7.1 ανά 90′, τρία περισσότερα απ’ τον Ισπανό.

Η άνοδος του Μπιελ και η τεράστια συμβολή του Γκατσίνοβιτς

Προφανώς τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του Ολυμπιακού έχουν στοιχίσει και στην αγωνιστική εικόνα, αλλά και στα νούμερα του Μπιελ, καθώς η ποιότητά του δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι φανερό πως ο Ισπανός κερδίζει όλο και περισσότερο από το χαμένο έδαφος και ξεχωρίζει με το παιχνίδι του, σκοράροντας άλλωστε και στο ντέρμπι της Λεωφόρου με όμορφο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Αυτό που δεν αμφισβητείται επίσης είναι η τεράστια συμβολή του Γκατσίνοβιτς στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ο Σέρβος υπηρετεί εξαιρετικά το ρόλο του, ομορφαίνει το παιχνίδι της ομάδας του και είναι δεδομένο πως την έχει ανεβάσει τουλάχιστον μία ταχύτητα σε σχέση με πέρυσι, αφού κάνει πράγματα μέσα στο γήπεδο που δεν είναι εύκολο να τα κάνει ο καθένας.

Όπως και να έχει, το ντέρμπι είναι βέβαιο πως θα μας προσφέρει συγκινήσεις και μεγάλες στιγμές, αφού οι δύο ομάδες διαθέτουν εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Κι αυτό είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα.


btm